Στο τέρμα

Μια ανάσα μακριά είναι το τέρμα και θα βρεθούμε όλοι μαζί πάνω στη γραμμή –ο χρόνος είναι ό,τι πιο εξισωτικό υπάρχει στην κοινωνία και στη φύση: κανέναν δεν ευνοεί, κανέναν δεν απαξιώνει πριν από την ώρα του. Ισοι όλοι απέναντί του, από την ώρα που θα έρθουμε ώσπου να φύγουμε.
Αμείλικτος στον εξισωτισμό, κομμουνιστής τύπου Στάλιν: κρατάει τα πρωτεία για τον εαυτό του ο χρόνος –όλοι οι άλλοι, ίσοι προς τα κάτω. Το σκέφθηκα διαβάζοντας το βιβλίο του Λεωνίδα Χατζηπροδρομίδη «Το Νεκροταφείο των Ιδεών, 1917-2017»: 220 σοφές σελίδες για τον υπαρκτό (κάποτε) σοσιαλισμό, για την τραγωδία των ελλήνων κομμουνιστών, για την υπαρκτή Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνάει.
Νεκροταφείο ιδεών και ανθρώπων: Στάλιν και Ζαχαριάδης έτρωγαν ανθρώπους, συντρόφους, ουδέτερους και αντιπάλους· κανίβαλοι που δεν ήξεραν από μελομακάρονα, δίπλες, κουραμπιέδες, αυτό ήσαν. Αλλά κάποια στιγμή τους εξίσωσε και αυτούς με τα θύματά τους ο χρόνος. Και μόνο για μια στιγμή, αυτή της επιθανάτιας αγωνίας, έμαθαν τι θα πει ισότητα προς τα κάτω.
l Κάποτε, παραθέτει μια μικρή ιστορία ο Χατζηπροδρομίδης, όταν ακόμα ήταν νέος ο Ζαχαριάδης, αλλά ήδη γραμματέας του ΚΚΕ, πήγε με συντρόφους εκδρομή και είπαν να παραβγούν στο τρέξιμο με κάποιον. Ο άλλος έτρεχε πιο γρήγορα, πήγαινε μπροστά –και λίγο πριν φθάσουν στο τέρμα ο Ζαχαριάδης του φώναξε λαχανιασμένος: «Σύντροφε, πρέπει να έρθω πρώτος!».
Και έτσι έγινε, το απλό μέλος άφησε τον γραμματέα να κερδίσει –μολοντούτο, δεν του συγχώρησε ποτέ ο Ζαχαριάδης το ότι κέρδισε μόνο με μικρή διαφορά, αφηγείται ο δρομέας.
Ενώ εμείς θα τερματίσουμε όλοι μαζί την κούρσα του 2017 στις 31 Δεκεμβρίου, ημερολόγιό μου. Ο,τι και αν κάνουν οι ζαχαριάδηδες που βρίσκονται ανάμεσά μας.
Κουδούνια
Τι μου ήρθε τώρα και έμπλεξα με τα κομμουνιστικά… Είμαι υπέρ των ανισοτήτων εγώ: διάλεξα έλατο πανύψηλο, μετά βίας χωρά στο σπίτι μου, ακουμπάει η κορυφή του στο ταβάνι. Εστησα μπροστά του πελώρια μελομακαρονίσια πυραμίδα –και παραδίπλα τους μικρότερη με σύκα Κύμης.
l Και κοιτώντας το δέντρο, τρώγοντας μελομακάρονα και σύκα, πίνοντας γλυκό κρασί, ονειρεύομαι ταξίδια: πρέπει να ξανανεβούμε στο Διάστημα, είπα του Οδηγού· να πάμε στο άστρο Kepler-90 που έχει πλανητικό σύστημα σαν το δικό μας –μπορεί να υπάρχει κάποιος Διόδωρος εκεί που με περιμένει. Και πηγαίνοντας, να ρίξουμε μια ματιά και στον Οουμουαμούα, να δούμε τι είναι αυτός ο παράξενος αστεροειδής σε σχήμα πούρου που ταξιδεύει στο δικό μας ηλιακό σύστημα.
«Περίεργοι είστε οι άνθρωποι: αναζητάτε άλλους κόσμους σε μακρινά ηλιακά συστήματα και εξωπλανήτες, ενώ οι άλλοι κόσμοι είναι μέσα στον δικό σας και αυτός μέσα σε εκείνους» μου απάντησε και συνέχισε να ξύνει κομμάτια χρυσάφι από τον αστεροειδή που κατεβάσαμε πριν από έναν μήνα. Εχει απλωμένο το χέρι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και περιμένει τα δοσίματά μας –αλλιώς μας περιμένουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.
Το αριστερό χέρι: με το δεξιό χτυπάει το κουδούνι της Wall Street και ξεσηκώνει ιαχές στον καθεδρικό ναό του καπιταλισμού γιατί εκείνη την ημέρα ο Dow Jones έκανε νέο ρεκόρ. «Περαστικός ήταν, είδε κουδούνι και ανέβηκε» εξήγησε η αγαπημένη του Σαρανταποδαρούσα. «Οπου βρει κουδούνι το μαζεύει, για να μην του τα κρεμάσουν κάποια ημέρα».
Μα ποιους φοβάται; Τους συνδικαλιστές που δίνουν αγώνα για την εξουσία τους, να μπορούν να οργανώνουν απεργίες όποτε μαζεύονται πέντε-έξι; «Το τερματίσατε!» διαμαρτυρόταν η αφίσα της «γενικής» απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ της περασμένης Πέμπτης. Ζαχαριαδικά κατάλοιπα, θέλουν να τερματίζουν πρώτοι.
l Ούτε ο Νίκος Κοτζιάς θέλει να τον προσπερνούν: ενώ είχε στήσει εξαιρετική συνέντευξη στο ΑΠΕ, όπου τις ερωτήσεις τις είχε επιμεληθεί προσωπικά ο ίδιος, ο Ταγίπ Ερντογάν πήγε και έδωσε ζωντανή συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά στον Σκάι –στο εξής, μόνο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα επιτρέπεται να δίνουν συνεντεύξεις οι επίσημοι προσκεκλημένοι Παυλόπουλου – Κοτζιά – Τσίπρα.

Ρηχά είναι, μην μπείτε

l Στο εορταστικό πνεύμα των ημερών, η Τράπεζα της Ελλάδος έκοψε έγχρωμο συλλεκτικό κέρμα των 5 ευρώ με το πρόσωπο και την παλέτα του Νικολάου Γύζη –για τις βασιλόπιτες, υποθέτω. Για να αισιοδοξούμε ενθυμούμενοι ότι γλιτώσαμε αυτό που θα έκοβε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τον Ζαχαριάδη να τερματίζει πρώτος κραδαίνοντας σφυροδρέπανο.
l Ομως τα ευρωπαϊκά του Αλέξη Τσίπρα με ανησυχούν: «Η εμβάθυνση που πρότεινε η ευρωπαϊκή επιτροπή είναι ρηχή… Η Ευρώπη έχει ανάγκη από γενναία μεταρρύθμιση», με κοινωνικό και δημοκρατικό έλεγχο, τουιτάρισε από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μπορεί να είναι απλώς παρόλες για το κομματικό ακροατήριο –αλλά μπορεί να είναι και στρίβειν διά του δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου, ημερολόγιό μου. Είμαι προκατειλημμένος, δεν πιστεύω πως ο Αλέξης Τσίπρας θα παραχωρήσει οικειοθελώς στις Βρυξέλλες μέρος της εξουσίας για την οποία τόσο αγώνα έκανε για να την αποκτήσει –και ας λένε ό,τι θέλουν Μακρόν και Γιούνκερ.
Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά, φοβάμαι, πλειοδοτεί για «βαθιά εμβάθυνση» για να εμποδίσει κάθε εμβάθυνση.
l Τι σημασία όμως έχουν αυτά από τη στιγμή που ο Γιώργος Καμίνης άναψε τα φώτα του αθηναϊκού χριστουγεννιάτικου δέντρου; Δεν είναι τόσο ωραίο όσο το δικό μου, ούτε έχει πυραμίδες από μελομακάρονα και σύκα Κύμης. Ομως «κηρύσσει επισήμως την έναρξη των εορτών» –είναι το κουδούνι για τα τελευταία μέτρα της κούρσας του 2017. Θα τα τρέξουμε ξένοιαστοι και χαρούμενοι για να τερματίσουμε με το καλό όλοι μαζί, και ας λένε ό,τι θέλουν οι ζαχαριάδηδες.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Μέρες που ‘ρχονται, Διόδωρε, αναρωτιέμαι τις πταίει που το άγιο μελομακάρονο δεν έχει κάνει ακόμη παγκόσμια καριέρα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΓΩΜΕΝΟΣ

nnn
Φεύγουν τα καλύτερά μας χρόνια, χρόνο με τον χρόνο, βιαστικά…. Και από Χριστούγεννα σε Χριστούγεννα, εκείνο που βλέπω να μένει τελικά είναι κάτι μελομακάρονα… άλλο πράμα!
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ
nnn
Διόδωρε, αφού με τόση ευκολία νοικιάζεις ολόκληρη ορθοπαιδική κλινική για τη στραμπουλιγμένη Σαρανταποδαρούσα του Ευκλείδη, θα σε έχω υπόψη μου για τον στραπατσαρισμένο τένοντα του αριστερού μου ώμου. Πρώτη φορά στη ζωή μου διαθέτω μέσο!
Γ.Κ., ΕΥΒΟΙΑ
nnn
Συγκινητικές οι προσπάθειές σας για την ορθοπαιδική αποκατάσταση της
Σαρανταποδαρούσας του Ευκλείδη. Ελπίζω ότι δεν χρειάστηκε να κλείσετε
και ολόκληρο σανατόριο για την αποθεραπεία της από τη φυματίωση.
Π.Α., Θεσσαλονίκη
nnn
Επενδύσεις υποσχέθηκε ο Τσίπρας στους αμερικανούς επενδυτές και ξένα funds, έστω και με τα τσιπρέικα αγγλικά. Αλλά οι υπάρχουσες δεν πάνε καθόλου καλά. ΟΙ Σκουριές… σκούριασαν και το Ελληνικό το πνίγουν δάση και οι αρχαιότητες. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να επιστρέψουν στις επενδύσεις Μάρδα, με το θερινό Νταβός και τη Σίρλει Μπάσεϊ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Για προστασία του νευρικού μου συστήματος αποφεύγω να βλέπω ΕΡΤ και να ακούω διαγγέλματα, αυτοπροσδιορισμούς και δημαγωγίες του κ. Τσίπρα. Προσφάτως όμως πήρε το αφτί μου δήλωσή του ότι είναι «αθεράπευτα αισιόδοξος». Πολύ περίεργος είμαι να μάθω εάν ο φίλος του κ. Τραμπ του συνέστησε τον ψυχαναλυτή του…
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
Κόπηκαν ολοσχερώς οι επικουρικές (το μισό εισόδημα) των συνταξιούχων στην Εθνική Τράπεζα. Πολιτικό κόστος; Θα σας γελάσω – ρωτήστε κληρικούς και μαρξιστές για «την κατσίκα του γείτονα»!
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Ακυρώθηκαν τα βλήματα, δυστυχώς μας μείναν τα ελλείμματα. Και σε αυτούς τα ανομήματα. Ευτυχώς που υπάρχουν τα μελομακαρόνα.
ΔΕΣΠΩ ΦΡAΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Ομιλεί ο Ντόναλντ και θυμάσαι τον Ρόναλντ. Οσα είπε για το Διάστημα και τις πιθανές δοκιμές όπλων εκεί θύμισαν το σενάριο του «Πολέμου των άστρων» του Ρίγκαν…
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Νέο ηλιακό σύστημα με ίδιο αριθμό πλανητών ανακάλυψε η NASA. Τσίπρα έχει; Αμα δεν έχει, δεν αξίζει…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ