Greece is come back! Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να στείλει ένα μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές και εκφράζεται με λανθασμένο τρόπο στα Αγγλικά (για ακόμη μία φορά)! Και έτσι «καταρρακώνει» τον εαυτό του, αλλά ταυτόχρονα γελοιοποιεί και τη χώρα!
Και θα ερωτούσε κανείς εύλογα: Είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα της γλώσσας; Υπενθυμίζω εδώ ότι ο Αριστοτέλης έλεγε ότι «η γλώσσα είναι το μέσο με το οποίο διακρίνουμε το αγαθό και διαβουλευόμαστε για αυτό» («Πολιτικά»).
Επιπλέον, ο γερμανός φιλόσοφος Μάρτιν Χάιντεγκερ θεωρούσε τη γλώσσα ως την «κατοικία του είναι». Τέλος, ο μεγάλος ψυχαναλυτής Ζακ Λακάν έλεγε ότι «ο άνθρωπος κατοικεί μέσα στη γλώσσα»!
Επομένως το γλωσσικό ζήτημα είναι αναμφίβολα σημαντικό, γιατί διαφορετικά στέλνονται λανθασμένα «μηνύματα».
Βεβαίως κανείς δεν υποχρεώνει έναν έλληνα πρωθυπουργό να μιλάει στο εξωτερικό μια άλλη γλώσσα (πέραν της δικής του). Κάποτε μάλιστα η επιβολή της αγγλικής γλώσσας στην Ινδία θεωρούνταν ως ακόμη μία ένδειξη της αποικιοκρατικής επιβολής της βρετανικής αυτοκρατορίας.
Οταν όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει συνειδητά να στείλει στην αγγλική γλώσσα ένα σοβαρό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές –για να επενδύσουν στην Ελλάδα -, τότε πρέπει να το κάνει με τον σωστό τρόπο.
Διαφορετικά «γελοιοποιεί» τη χώρα χωρίς να υπάρχει κανένας σημαντικός λόγος.
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ