Οι δημοσκοπήσεις πλέον δεν κρύβουν ειδήσεις –λένε όλες τα ίδια πράγματα…
Η δυσαρέσκεια είναι συντριπτική. Στην τελευταία MRB το 87,2% θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε πολύ ή αρκετά άσχημα και το 88,6% ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι κακή ή πολύ κακή.
Μόνο 1,6% και 1,1% αντιστοίχως έχουν αντίθετη άποψη, αποδέχονται δηλαδή το αισιόδοξο κυβερνητικό αφήγημα.
Ευλόγως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν ανακάμπτουν. Η ΝΔ έχει πάρει μεγάλο προβάδισμα. Και το Κίνημα Αλλαγής κάνει μια ελπιδοφόρα εμφάνιση.
Η μόνη είδηση (αν αποτελεί είδηση…) είναι ότι η ΝΔ κινείται πλέον στα όρια της αυτοδυναμίας.
Μια παρατήρηση.
Η αυτοδυναμία εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσοστό του πρώτου κόμματος και από το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής.
Η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο ενδιαφέρει μόνο τους περίεργους και γι’ αυτό οι φανφάρες του τύπου «κλείνει η ψαλίδα» είναι άνευ σημασίας.
Παράδειγμα. ΝΔ 38%, ΣΥΡΙΖΑ 17,5% και 8% εκτός Βουλής, πόσους βουλευτές βγάζει η ΝΔ; Περίπου 155-156.
ΝΔ 38%, ΣΥΡΙΖΑ 37% και 8% εκτός Βουλής, πόσους βουλευτές βγάζει η ΝΔ; Πάλι 155-156.
Συνεπώς το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σημασία για την αυτοδυναμία της ΝΔ.
Πάμε παρακάτω. Πού κινείται τώρα η ΝΔ; Ολες οι αξιόπιστες δημοσκοπήσεις τη μετρούν κάπου μεταξύ 33% και 35,5% –εκτίμηση που διασταυρώνεται και από τις μετακινήσεις ψηφοφόρων.
Για να πάρω ένα σημείο σύγκρισης, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο του δημοσκοπικού ποσοστού με το οποίο πήγε ο Καραμανλής στις εκλογές του 2004 και του 2007 ή του ποσοστού με το οποίο ο Παπανδρέου πήγε στις εκλογές του 2009. Ολοι πήραν τελικά πάνω από 40%.
Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ θα πάρει πάνω από 40%; Καθόλου.
Σημαίνει απλώς ότι σε όλες τις εκλογές που ξέρουμε (με εξαίρεση τον Μάιο 2012) η τελική εκλογική ευθεία αποβαίνει υπέρ του πρώτου κόμματος.
Το ίδιο συνέβη τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα δημοσκοπικό ποσοστό της τάξεως του 27%-29% κατέληξε στην κάλπη 35%-36%.
Αυτά λένε οι αριθμοί. Στο τέλος φυσικά μετράει τι λένε οι ψηφοφόροι. Υποψιάζομαι όμως ότι όλο και περισσότερο φαίνεται καθαρά τι θέλουν να πουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ