Πριν από λίγες ημέρες η στήλη είχε επισημάνει ότι η φράση του Πρωθυπουργού «είναι ακατάσχετο», αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα που θα διένειμε η κυβέρνηση, ακύρωνε στην ουσία την επικοινωνιακή διάσταση της εξαγγελίας, αφού η ανάγκη να διευκρινίσει ο Πρωθυπουργός ότι τα λίγα ευρώ που θα μπουν σε λογαριασμούς αναξιοπαθούντων δεν θα τα «τραβήξει» η Εφορία μαρτυρούσε ότι κάτι δεν πάει καλά στην οικονομία.
Μόλις την περασμένη Τρίτη τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι λίγο – πολύ φοβόμασταν. Ο γάιδαρος έσκασε. Τα μεγάλα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες είχαν ως αποτέλεσμα τον Οκτώβριο του 2017 να προκύψουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο 1,18 δισ. ευρώ και το σύνολο παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων να αγγίξει τα 100 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2017 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν τα 10,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8,5 δισ. ήταν υποχρεώσεις προς την Εφορία. Αυτά τα 10,4 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν σε μια περίοδο που καταγράφεται άνοδος του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι στην τσέπη των πολιτών δεν έχει φτάσει ακόμη η… ανάπτυξη.
Αντιθέτως, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν μια κοινωνία σε οικονομική εξαθλίωση: 4.170.753 πολίτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Η μισή Ελλάδα! Ηδη 1.014.295 φορολογούμενοι «τιμωρήθηκαν» με δέσμευση των λογαριασμών τους.
Επονται άλλοι 700.000 πολίτες που «πληρούν» τις προϋποθέσεις για να ληφθούν εναντίον τους μέτρα κατάσχεσης.
Η αδυναμία των Ελλήνων να ανταποκριθούν στα υψηλά φορολογικά βάρη προκύπτει και από την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου που οι Ελληνες πλήρωναν αγόγγυστα –η εισπραξιμότητα έχει υποχωρήσει στο 74%. Κάποιος θα χάσει το σπίτι του από πλειστηριασμό επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τον φόρο που επέβαλε αιφνιδιαστικά το κράτος για το ίδιο το σπίτι. Η απόλυτη παράνοια.
Για ένα πράγμα θα πρέπει να είναι σίγουρη η κυβέρνηση. Τα 700 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος θα επιστρέψουν στο κράτος, αφού η πλειονότητα των δικαιούχων θα τα αξιοποιήσει για την πληρωμή των χρεών της στην Εφορία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ