Αυτή τη φορά η Φώφη Γεννηματά (φωτογραφία) δεν άφησε τον Αλέξη Τσίπρα να «αλωνίζει» μόνος του ως «σοσιαλιστής» ανάμεσα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Εδωσε το «παρών» της στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες (που διεξάγεται παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), μίλησε και απέσπασε μάλιστα και εύσημα από τον προεδρεύοντα Βούλγαρο, αλλά και από το σύνολο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών, όταν κατάθεσε τις προτάσεις της για το Προσφυγικό. Και ο κ. Τσίπρας, θα πείτε; Ηταν εκεί ως παρατηρητής, μίλησε και αυτός λέγοντας το όραμά του για την «κοινωνική Ευρώπη». Και κάτι ακόμα. Κάποια στιγμή η Φώφη και ο Αλέξης συναντήθηκαν στην αίθουσα (εκεί όπου συνεδριάζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βελγίου), αλλά δεν αντάλλαξαν ούτε μια κουβέντα πέραν μιας βιαστικής χειραψίας.


Ηρθε η ώρα της Ντόρας

Εκλεισε. Στις 4.45 το απόγευμα της Κυριακής έχει προγραμματιστεί η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στο Συνέδριο της ΝΔ. Η Ντόρα θα είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσει μετά την απόφαση του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη να την αποκλείσει (όταν και όποτε σχηματίσει κυβέρνηση) από υπουργικό ή πολιτειακό αξίωμα. Θα δώσει μια απάντηση, όπως έμαθα, που θα συζητηθεί. Ενδιαφέρον θα έχει η υποδοχή που θα της κάνουν οι σύνεδροι και κατά την άφιξή της στον χώρο του Συνεδρίου, αλλά και μετά το πέρας της ομιλίας της.

Το σχέδιο Β’ για τον Καραμανλή
Δεν ξέρω υπάρχουν ορισμένοι στη ΝΔ (και είναι πολλοί) που πιστεύουν ότι στο Συνέδριο της ΝΔ θα μιλήσει και ο Κώστας Καραμανλής. Δεν ξέρω από πού πηγάζει η προσδοκία τους, αφού ο κ. Καραμανλής έως τώρα δεν έχει δώσει δείγματα πως θέλει να μιλήσει. Μάλιστα, οι πλέον εμφανείς «κύκλοι» του (αυτοί που συνήθως ομιλούν εκ μέρους του) λένε πως «δεν ήρθε ακόμα η ώρα του για να μιλήσει και μάλιστα τώρα που η ΝΔ μπήκε σε τροχιά αυτοδυναμίας στις προσεχείς εκλογές». Ελα, όμως, που οι οπαδοί του πιστεύουν πως θα μιλήσει. Και αν δεν μιλήσει στο Συνέδριο, λέτε να τους απογοητεύσει; Οχι, διότι μαθαίνω ότι έχουν στα σκαριά και σχέδιο Β’: «Αν δεν μιλήσει, τουλάχιστον ας κάνει μια δήλωση».
Στα σκαριά ο νέος φορέας Καμίνη
Πολιτικά εργαστήρια με άρωμα σοσιαλδημοκρατίας για 100 νέους από όλη την Ελλάδα που τον στήριξαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία ξεκινάει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με στόχο, όπως λέει ο ίδιος, να επιστρέψουν οι νέοι στην πολιτική, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ο δήμαρχος Αθηναίων δίνει ιδιαίτερη σημασία στην οργάνωση των εργαστηρίων και για αυτό έχει καλέσει ακαδημαϊκούς, ειδικούς και στελέχη της αγοράς και επιχειρηματίες, οι οποίοι θα προσφέρουν εθελοντικά γνώσεις και εμπειρία, θα ετοιμάσουν εισηγήσεις, αλλά και θα δώσουν απαντήσεις για θέματα οικονομίας, θεσμών, εξωτερικής πολιτικής, παιδείας κ.ά. Για όσους βρίσκονται στην περιφέρεια, υπάρχει η πρόβλεψη για συμμετοχή και παρεμβάσεις μέσω live streaming. Δεν ξέρω αν προβλέπονται και εξ αποστάσεως ψηφοφορίες, αλλά όπως μαθαίνω ο δήμαρχος θα ζητήσει την καθιέρωσή τους στις βασικές πολιτικές διαδικασίες του νέου φορέα.


Τσίπρας – Ρένα στην Ελευσίνα
Θυμάστε που ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να επισκεφθεί τις περιοχές που είχαν πληγεί από τις πλημμύρες (Μάνδρα Αττικής, Ελευσίνα κ.ά.), αλλά απλώς έκανε μια βόλτα στα… στεγνά για περίπου δέκα λεπτά και εν συνεχεία πήρε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και πέταξε για τη Σουηδία; Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι ο Πρωθυπουργός επανέρχεται την Κυριακή στη Δυτική Αττική για να μιλήσει στο Περιφερειακό Συνέδριο, κουβαλώντας, όπως το συνηθίζει μαζί του, και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου. Η περιφερειάρχης, που δέχτηκε τα περισσότερα πυρά για τη μη εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στη Δυτική Αττική και έφτασε μάλιστα στο σημείο να καταθέσει και μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις ευθύνες που υπάρχουν (άρα και στον… εαυτό της), επέλεξε να μιλήσει στο Συνέδριο πριν από τον κ. Τσίπρα, δηλαδή την Κυριακή το βράδυ. Ετσι Ρένα Δούρου και Αλέξης Τσίπρας θα έχουν μια συνάντηση στην Ελευσίνα. Προφανώς θα έχουν να πουν πολλά (εάν τελικά συζητήσουν μεταξύ τους). Το Περιφερειακό Συνέδριο άρχισε να το διαφημίζει ο Δ. Τζανακόπουλος, λέγοντας ότι θα καταλήξει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και στοχεύσεις για τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής. Ωστόσο η αντιπολίτευση θεωρεί ότι πρόκειται για άλλη μία επικοινωνιακή γιορτή (ή «φιέστα» όπως την αποκαλεί) που ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας, ίσως η τελευταία δημόσια για το 2017.
nnn
Λέω «η τελευταία δημόσια εμφάνιση για το 2017», γιατί υπάρχει τουλάχιστον ακόμα μία για την οποία ο Πρωθυπουργός άρχισε από τώρα να ετοιμάζει την επικοινωνιακή στρατηγική του. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και η ψήφισή του την προσεχή Τρίτη, κατά την οποία, πέραν του γεγονότος πως θα επιμείνει ότι θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται, θα εξαπολύσει και επίθεση εναντίον της ΝΔ και προσωπικά εναντίον του Κ. Μητσοτάκη (και της συζύγου του). Δεν πρόκειται να πει τίποτα το καινούργιο, αλλά, έτσι, για να συντηρεί το κλίμα της σκανδαλολογίας (και της λάσπης, όπως λέει η αντιπολίτευση) και για συσπείρωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

HeliosPlus