Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε πει από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής της, ότι στόχος της είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς. Τα περίπου τρία χρόνια που είναι στο τιμόνι της χώρας, τα αποτελέσματα δεν είναι θεαματικά και πρέπει να γίνουν ακόμα πάρα πολλά.

Η χθεσινή παρέμβαση του υπεύθυνου της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη είναι αξιομνημόνευτη, διότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών λέει αλήθειες.

Ο Τρ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι το κράτος χάνει ετησίως περίπου 15 δισεκ. ευρώ από λαθρεμπόριο καπνού, καυσίμων και ποτών, αλλά και από τη διαφθορά.

Νόμοι υπάρχουν, αλλά χρειάζεται να εκδοθούν και άλλες υπουργικές αποφάσεις και να τρέξει πολύ γρήγορα ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, προφανώς όχι ριζικά, αλλά τουλάχιστον σε ένα βαθμό.

Θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά στον πλανήτη, όσο σύγχρονοι να είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι κυβερνητικές επιδόσεις στο πεδίο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου είναι πολύ χαμηλές. Αν και υπήρχε στόχευση για είσπραξη περίπου 3 δισεκ. ευρώ, η «σοδειά» ήταν 100 εκατ. ευρώ σε περίπου 30 μήνες.

Από τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτό το πεδίο, θα εξαρτηθούν πολλά, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να διορθώσει αδικίες του παρελθόντος και να προβεί σε κινήσεις που θα ενισχύσουν την κοινωνική πολιτική. Π.χ. θα μπορούσε δυνητικά να παραμείνει το επίδομα θέρμανσης στο ύψος που ήταν και να μην περικοπεί κατά 50%, όπως προβλέπεται με τον προϋπολογισμό του 2018, να υπάρξουν φοροαπαλλαγές, κ.α.

Τα εργαλεία υπάρχουν για να γίνουν διορθώσεις, αρκεί να θέλει πραγματικά η κυβέρνηση να δώσει λύσεις.