Μετά το φιάσκο με τα βλήματα που θέλαμε να πουλήσουμε στη Σαουδική Αραβία, ήρθε η ώρα να πουλήσουμε εκτινασσόμενα καθίσματα μαχητικού αεροσκάφους στην Αργεντινή. Και το θέμα ήρθε στην Επιτροπή Εξοπλισμών, η οποία, όπως το συνηθίζει, συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών. Ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος (φωτογραφία) προσήλθε στην Επιτροπή συνοδευόμενος, ως συνήθως από δύο αρχηγούς (ΓΕΑ και ΓΕΣ), αλλά έπεσε πάνω στην οξεία κριτική των βουλευτών της ΝΔ που ψήφισαν «παρών», αφού, όπως είπαν, θεωρούν τον «Καμμένο αφερέγγυο και αναξιόπιστο». Κριτική όχι επειδή επρόκειτο να πωληθεί ένα υλικό που δεν χρησιμοποιεί πλέον η Πολεμική Αεροπορία, αλλά επειδή, όπως είπαν οι γαλάζιοι, δεν εμπιστεύονται τον κ. Καμμένο.
nnn
Μάλιστα, εις εκ των βουλευτών της ΝΔ, ο Κώστας Τασούλας, συμβούλευσε, όπως έλεγε σε συναδέλφους του βουλευτές, τον κ. Καμμένο να μην πωλήσει τα εκτινασσόμενα καθίσματα γιατί θα χρειαστούν και σε αυτόν και στον Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή των εκλογών: «Αυτά θα σας βοηθήσουν να εκτιναχθείτε πιο εύκολα από την εξουσία» είπε. Ο κ. Καμμένος έκανε πάλι λόγο για «συμμορία διαπλεκόμενων ΜΜΕ που δίνει γραμμή στη ΝΔ» και πολλά άλλα χιλιοειπωμένα, με τους βουλευτές της ΝΔ να του λένε «δεν βαρέθηκες να τα λες όλα αυτά, δώσε μας εξηγήσεις για τα βλήματα του μεσάζοντα Παπαδόπουλου και για τις σφαίρες που βρέθηκαν στα χέρια του ISIS».
nnn
Μόλις ακούστηκε το «ISIS», δημιουργήθηκε ένταση, με τον κ. Καμμένο να εμπλέκει και πάλι την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας πως η υπόθεση εξελίχθηκε επί υπουργίας της. Αυτό προκάλεσε την έκρηξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη), ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό τού είπε: «Σταματήστε τη λάσπη και τη συκοφαντία», κάνοντας λόγο για απαράδεκτη τακτική του υπουργού.
nnn
Αν και η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών έγινε κεκλεισμένων των θυρών, μπαίνω στον πειρασμό να σας αναφέρω ότι η Επιτροπή δεν συνεδρίασε μόνο για την πώληση εκτινασσόμενων καθισμάτων των αποσυρθέντων μαχητικών F104, αλλά και για την… προμήθεια περίπου 70 ελικοπτέρων από τα αποθέματα των αμερικανικού Στρατού. Πρόκειται για ελικόπτερα αναγνωρίσεως, για τα οποία η ΝΔ πάλι δήλωσε «παρών», αφού η εμπιστοσύνη της αντιπολίτευσης προς τον κ. Καμμένο έχει «σπάσει» («είναι σαν το γυαλί που ράγισε» όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Βασ. Κικίλιας). Το πρόβλημα με τα ελικόπτερα αυτά είναι πόσα εκατομμύρια χρειάζονται ώστε να θεωρηθούν αξιόπιστα και αξιόμαχα και πόσο θα στοιχίσει η μεταφορά τους στην Ελλάδα.
Οταν ο Τσίπρας επιμένει στα αγγλικά

Δεν είναι το δυνατό του σημείο τα αγγλικά του Αλέξη Τσίπρα και το αποδεικνύει συνεχώς δημοσίως. Παρά ταύτα επιμένει να ομιλεί την αγγλική, να κάνει χαιρετισμούς στα αγγλικά, να μεταφράζει ανεπιτυχώς (στα όρια του γελοίου) ελληνικές παροιμίες στα αγγλικά, να κάνει δηλώσεις στα αγγλικά, να συνεννοείται με τηλεδιασκέψεις στα αγγλικά με την κυρία Μέρκελ και πολλά άλλα. Ο κ. Τσίπρας όμως, σίγουρος για τα αγγλικά του, δεν θέλει διερμηνείς. Νομίζει ότι τα ομιλεί άψογα και οι γκάφες έρχονται η μία μετά την άλλη. Η πιο πρόσφατη γκάφα σημειώθηκε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς του επενδυτές, που παρουσιάστηκε στο Capital Link της Νέας Υόρκης. Ηθελε ο Αλέξης Τσίπρας να ξεκαθαρίσει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα επέστρεψε μετά την οικονομική κρίση, αλλά στα αγγλικά «σκότωσε» τη φράση και μάλιστα δύο φορές. Μη νομίζετε όμως ότι αυτό τον στενοχώρησε, απλώς το θεωρεί σαν… αστειάκι. Ετσι είπε «Greece is come back. Greece is here. Greece is come back, is here now», ενώ η σωστή φράση είναι «Greece has come back». Βεβαίως στο συγκεκριμένο συνέδριο δεν έμειναν ασχολίαστα τα αγγλικά του κ. Τσίπρα, γιατί, όπως μαθαίνω στα πηγαδάκια, ειπώθηκε ότι «με αυτά τα αγγλικά, τους μόνους που μπορεί να προσελκύσει για επενδύσεις ο κ. Τσίπρας είναι τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών».


Κούρες Τσιλάουμπλα (!)

Τι μαθαίνει κανείς παρακολουθώντας τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό (η οποία, να σημειώσω, διεξάγεται σε άδεια έδρανα και με τους παρόντες βουλευτές, οι περισσότεροι, να παίζουν με τα κινητά τους). Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι σε περιόδους κρίσεως επιχορηγούνται διάφοροι ιδιωτικοί σύλλογοι. Ποιοι είναι αυτοί; Τους αποκάλυψε ο γαλάζιος Ιάσονας Φωτήλας. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε: Επιχορήγηση στο Σωματείο για τη μνήμη του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, των Φίλων του Σκακιού, τον Οργανισμό Προειδοποίησης για το Τσουνάμι και του Συλλόγου Πολεμικών Τεχνών «Κούρες Τσιλάουμπλα». (Αυτό το τελευταίο το αναζήτησα στο Google και δεν το βρήκα, εκτός εάν δεν το πρόφερε καλά ο γαλάζιος βουλευτής.)


Οι πιο καλοί πελάτες της… Siemens

Ο κ. Φωτήλας ωστόσο μίλησε και για ένα σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορά τα αντιδραστήρια για τον HIV («Χηβ» κατά τον κ. Πολάκη). Με εισήγηση συζύγου πρωτοκλασάτου υπουργού (και ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου) ματαιώθηκε, κατά τον κ. Φωτήλα, το 2015 «καθ’ όλα νόμιμος, σχεδόν ολοκληρωμένος, ανοιχτός, διεθνής διαγωνισμός. Και όχι μόνο δεν προκηρύχθηκε νέος, όπως ζητούσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά το ΚΕΕΛΠΝΟ παρέλαβε αντιδραστήρια, χωρίς να πληρώσει, από τη… Siemens, δηλαδή της έκανε μια έμμεση «απευθείας ανάθεση», αφού η Siemens τους έχει κάνει αγωγή και για… αδικαιολόγητο πλουτισμό». Ομορφος κόσμος του ΚΕΕΛΠΝΟ αγγελικά πλασμένος.

Αμβωνας και… Σαρία

«Δεν θα ανέβετε στον άμβωνα;», ρώτησε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Εμμανουηλίδη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Δ. Σεβαστάκης. Επικράτησε προς στιγμή κάποια αμηχανία καθ’ ότι …άμβωνα δεν διαθέτει η αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, αλλά βήμα, από του οποίου εκφωνούνται οι λόγοι των αντιπροσώπων του Έθνους. Όλοι αντιλήφθηκαν βεβαίως ότι επρόκειτο περί χιούμορ ίσως λόγω του αντικειμένου της
συζήτησης που ήταν η σαρία. Και συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του άρθρου 5 του νόμου 1920/1991 με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργιών», εν συντομία το νομοσχέδιο για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σαρία, του ιερού
μουσουλμανικού νόμου που εφαρμόζεται από τον μουφτή.

***

Με την νομοθετική ρύθμιση που είναι σε φάση επεξεργασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (θα ψηφιστείαπό την Ολομέλεια μετά τις γιορτές) αποσαφηνίζεται ότι για τις οικογενειακές και κληρονομικές διαφορές ισχύουν οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα και μόνο κατ’ εξαίρεση αυτές οι υποθέσεις υπάγονται στη δικαιοδοσία του Μουφτή αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα χρειάζεται η συναίνεση από όλα τα διάδικα μέρη για να παρέμβει.

HeliosPlus