Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο συνέδριο του Capital Link Invest in Greece Forum της Νέας Υόρκης σε περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες αμερικανούς επιχειρηματίες τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε »γη της ευκαιρίας» που ανοίγει τις πόρτες της για εξαιρετικά κερδοφόρες επενδύσεις.
Ηχηρή όντως η έκκλησή του και ευπρόσδεκτη αν σκεφτεί κανείς τι έλεγε εκείνος και τι πρέσβευε το κόμμα του πριν δύο – τρία χρόνια.
Κάλιο αργά παρά ποτέ μπορεί να σχολιάσει κάποιος. Ωστόσο το μήνυμά του θα είχε ακόμη μεγαλύτερη αξία αν συνοδευόταν από πράξεις συγκεκριμένες,από κινήσεις που θα επιβεβαίωναν την ισχυρή βούλησή και διάθεσή του να διευκολύνει εμπράκτως τις επενδύσεις. Η ακόμη και από στοχεύσεις που θα απεδείκνυαν ότι η κυβέρνησή του ξεπέρασε τις προηγούμενες ιδεοληψίες και πλέον εργάζεται πυρετωδώς για την ευόδωση επενδυτικών προσπαθειών.
Μόλις την περασμένη Κυριακή το Βήμα παρουσίασε σειρά »στοιχειωμένων» επενδύσεων, που μένουν εδώ και χρόνια ανεκπλήρωτες επειδή η κυβέρνηση και συνδεόμενοι με αυτήν μηχανισμοί ορθώνουν κάθε λογής εμπόδια, γραφειοκρατικά και άλλα.
Τα αντίθετα σήματα δυστυχώς είναι πολλά περισσότερα και ξεπερνούν ή καλύτερα υπονομεύουν την έκκληση του πρωθυπουργού.
Η Ελλάδα, κακά τα ψέματα, δεν έχει και την καλύτερη επενδυτική φήμη. Το πολιτικό περιβάλλον και εκείνο της δημόσιας διοίκησης είναι σχεδόν εχθρικό προς τις επενδύσεις και δη τις ξένες. Η γραφειοκρατία καραδοκεί, η Δικαιοσύνη βραδυπορεί ,τα συνδικάτα στέκονται απέναντι, οι τοπικοί παράγοντες είναι συνήθως καχύποπτοι και το φορολογικό καθεστώς βαρύ και ασήκωτο, δεν επιτρέπει αισιοδοξία.
Για να γεννηθεί κύμα επενδυτικό στη χώρα, τέτοιο που περιστάσεις επιβάλλουν, δεν αρκεί η υποχώρηση των αξιών, ούτε η φθήνια της γης και της εργασίας.
Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε όλη την κλίμακα της δημόσιας διοίκησης, διευκολύνσεις κάθε λογής και βεβαίως ατμόσφαιρα σταθερότητας ικανή να σπάσει το κλίμα καχυποψίας που επικρατεί στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Μακάρι να αρκούσε μια έκκληση του πρωθυπουργού.
Όμως ας μην έχουμε αυταπάτες. Η Ελλάδα και η πολιτική της οφείλει να αλλάξει ριζικά αν θέλουμε πραγματικά να γίνουμε τόπος ελκυστικός και ζώνη πραγματικών ευκαιριών. Με υβριστές υπουργούς και κομματικά στελέχη που θεωρούν αμάρτημα το κέρδος δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε άνθηση επενδύσεων και προσέλκυση κεφαλαίων.
Οι ευχές δεν πιάνουν σε τόπο ξερό ,ούτε οι εκκλήσεις σε ζώνες άγονες και εχθρικές.



ΤΟ ΒΗΜΑ