Θέλει δεν θέλει (μετά το διαλειμματάκι με τον Ερντογάν), ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) πρόκειται να προσγειωθεί στα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, τους πολίτες, την κυβέρνηση και το κόμμα του. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ψηφίσει εντός Ιανουαρίου όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και αμέσως μετά να ετοιμαστεί και για την τέταρτη αξιολόγηση. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις της Ομάδας 53+ που με τις εσωκομματικές βολές που έκαναν για το φιάσκο με τα βλήματα της Σαουδικής Αραβίας, την αναβάθμιση των F-16, την πώληση της ΔΕΗ και τους πλειστηριασμούς, τείνουν να γίνουν τάση μέσα στο κόμμα. Και όταν μιλάμε πλέον για την ομάδα των 53+ δεν εννοούμε τον Ευ. Τσακαλώτο. Ηδη τον «προσπέρασαν (σε κριτική) οι Φίλης και Σκουρλέτης. Οι «φωνές» τους έχουν «ταράξει» το αφήγημα (ότι βγαίνουμε στις αγορές με clean exit) που επικρατεί εδώ και μήνες στο Μαξίμου.
Ακολουθεί για τον κ. Τσίπρα η πρόταση του κ. Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Εδώ, θα πρέπει να σημειώσω ότι όπως πληροφορούμαι, οι Αμερικανοί έχουν δώσει προθεσμία έως το καλοκαίρι για να εξευρεθεί λύση, αλλιώς θα προχωρήσουν στην ένταξη στο ΝΑΤΟ με την ονομασία της FYROM. Υπάρχει ωστόσο ένα θέμα: Τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος σε περίπτωση που προταθεί η σύνθετη ονομασία; Θα επιμείνει στην παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών (υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή) που απορρίπτει τη σύνθετη ονομασία; Θα ζητήσει νέο Συμβούλιο Αρχηγών; Ή θα απορρίψει τη σύνθετη ονομασία δημιουργώντας ρωγμή στην κυβερνητική συνοχή; Σημειώνω ότι προσφάτως σε μια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης είχε ταχθεί κατά της σύνθετης ονομασίας.
Το άμεσο θέμα ωστόσο που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού. Οσο απλή και αν φαίνεται η υπόθεση της ψήφισης από την κυβερνητική πλειοψηφία, δεν είναι έτσι. Οχι βεβαίως ότι θα υπάρξουν διαρροές (κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται) αλλά θα είναι τέτοιο το «σφυροκόπημα» που θα δεχτεί από την αντιπολίτευση που θα αμφισβητηθεί η καθαρή έξοδος στις αγορές. Συγκεκριμένα, όπως μαθαίνω, οι εισηγητές και οι ομιλητές της ΝΔ ετοιμάζουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία όσο ανεβαίνει το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο πέφτει η ανάπτυξη. Ξεκίνησαν με 2,7 ανάπτυξη, εν συνεχεία πήγαν στο 1,2, προσφάτως πήγαν στο 1,8 και τώρα με τον προϋπολογισμό προβλέπουν 1,6% επί του ΑΕΠ ανάπτυξη. Παράλληλα μειώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο φόβος των κατασχέσεων
Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση και θα σας αποκαλύψω ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν «γαλάζιοι» βουλευτές με τραπεζίτες (η οποία δεν ανακοινώθηκε) προέκυψε ότι έως σήμερα έγιναν πάνω από 1 εκατ. κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ελλήνων πολιτών. Οι τραπεζίτες είπαν στους γαλάζιους βουλευτές ότι ο κυριότερος λόγος που δεν παρατηρείται ροή επιστροφής χρημάτων στις τράπεζες είναι ο φόβος των κατασχέσεων λογαριασμών. Επιπλέον, είπαν ότι παρατηρείται τελευταίως ζήτηση ρευστού. Δηλαδή πολλοί συμπολίτες μας (επιχειρηματίες, μικρομεσαίοι κ.τ.λ.) ζητούν να γίνεται η πληρωμή τους με μετρητά και όχι με πιστωτικές κάρτες, με τον φόβο να διατηρήσουν τον τραπεζικό λογαριασμό και να μην κατασχεθεί.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ανασυγκρότηση του κόμματός του, η οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει. Θα πρέπει δηλαδή να περάσει την αξιολόγηση από τα κομματικά όργανα και να σκεφτεί εάν θα ανασχηματίσει ή όχι την κυβέρνησή του. Ποιους θα καρατομήσει, ποιους θα κρατήσει και ποιους θα αναβαθμίσει; Κάτι που επίσης θα του φέρει πολλές κομματικές (και κυβερνητικές) επιπλοκές.
Κουίζ
Ποιο αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αμέσως δεκτό η κυβέρνηση; Αν αυτό δεν είναι ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις μια χώρας, τότε ποιο είναι;
Εκεί που δεν εξελέγη ο Μουζάλας
Στο Παρίσι θα βρίσκεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας προκειμένου να συμμετάσχει ως τακτικό μέλος στις εργασίες της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βασικό αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής θα αποτελέσει η τελική επιλογή μεταξύ των τριών επικρατέστερων υποψηφίων για τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία σήμερα κατέχει ο γνωστός από τις επισκέψεις στη χώρα μας Nils Muiznieks.
Πρόκειται για τη μοναδική θέση επιτρόπου που προβλέπεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης και η οποία έχει μεγάλη σημασία, δεδομένου του ιδιαίτερου προσανατολισμού του Συμβουλίου προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρά την έντονη προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει την υποψηφιότητα του νυν υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και την υπόσχεση στήριξης από την Ανγκελα Μέρκελ προς τον έλληνα πρωθυπουργό, εν τούτοις η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε. Πλέον, η επιλογή του επόμενου επιτρόπου θα γίνει ανάμεσα στον γάλλο υποψήφιο, τον σοσιαλιστή βουλευτή Pierre-Yves Le Borgn, τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης της Σλοβενίας Goran Klemencic και τη βόσνια εκπρόσωπο στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Dunja Mijatovic.

HeliosPlus