από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Ερευνα α λα γερμανικά!

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στην ειδική έκδοση του γερμανικού υπουργείου Εκπαίδευσης και Ερευνας, με τίτλο «Το γερμανικό ερευνητικό τοπίο» και υπότιτλο «Ερευνα στη Γερμανία: Χώρα των ιδεών», μπορεί κανείς να πληροφορηθεί μεταξύ άλλων τα εξής: στα 1.000 και πλέον πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας αυτής απασχολούνται περίπου 614.000 άτομα, εκ των οποίων 358.000 είναι επιστήμονες. Από αυτούς, οι 49.000 προέρχονται από το εξωτερικό. Η δουλειά όλων αυτών των ανθρώπων έχει οδηγήσει σε 47.000 διεθνείς πατέντες, φέρνοντας τη Γερμανία στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Η οποία Γερμανία βεβαίως, αντιλαμβανόμενη πλήρως την αξία της έρευνας στην οικονομική ανάπτυξη, επενδύει συνεχώς χρήματα: από το 2005 ως το 2017 η επένδυση στην έρευνα αυξήθηκε κατά 61,5%. Ειδικά για το τελευταίο έτος δαπανήθηκαν 90,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,9% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας. Αντίστοιχη είναι και η ιδιωτική επένδυση στην έρευνα: για το 2015 το ποσό ανήλθε στα 62,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 2,1% του γερμανικού ΑΕΠ.

Φυσικά, δεν περιμένει κανείς από μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα να συναγωνίζεται τη Γερμανία και μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς. Αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που αξίζει να τα σκεφτούμε: πρώτον, ότι ο δικός μας προϋπολογισμός για την έρευνα είναι διαχρονικά καθηλωμένος στο «μηδέν κόμμα κάτι» του ΑΕΠ. Δεύτερον, ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία μόνο τρεις ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στον κατάλογο με τις 2.500 εταιρείες παγκοσμίως που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα τον περασμένο χρόνο. (Η Γερμανία κατέχει μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο πάλι την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με 134 εταιρείες στην επίμαχη λίστα.)

Αυτά τα δύο στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Οχι μόνο επειδή αντικατοπτρίζουν το παρελθόν μας, αλλά κυρίως επειδή προοιωνίζονται ένα μέλλον που δεν μας αξίζει. Μην αμφιβάλλετε καθόλου ότι ένα σεβαστό ποσοστό των 49.000 μη γερμανών επιστημόνων που στελεχώνουν τα ερευνητικά ιδρύματα της Γερμανίας είναι Ελληνες. Και φυσικά το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία. Εξάγουμε τα φωτισμένα μυαλά που θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και τα στέλνουμε να παράγουν υπεραξία εκτός συνόρων.

«Η πρόσφατη ελληνική κρίση δεν είναι συγκυριακή, αλλά δομική. Είναι κρίση αναπτυξιακού μοντέλου» σημείωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του στην Ακαδημία Αθηνών ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΙΒΕΑΑ και ακαδημαϊκός κ. Δημήτρης Θάνος, προαναγγέλλοντας την επέκταση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος με στόχο την αξιοποίηση του ερευνητικού πλεονεκτήματος της χώρας. Και ενώ το ΙΙΒΕΑΑ βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί κανείς να μη διαπιστώσει ότι η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου είναι ζήτημα της πολιτείας και απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και συνεπή χρηματοδότηση. Με άλλα λόγια, απαιτεί γερμανικό μοντέλο!


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Ή Γερμανικής ποιότητας έρευνα α λα Ελληνικά | 12/12/2017 23:10
    Ελπιδοφόρο το μήνυμα του κ. Θάνου για όλους εμάς τους Έλληνες επιστήμονες (εντός και εκτός της χώρας). Αναμένω με μεγάλη μου χαρά να δω ένα από τα σπουδαιότερα ιδρύματα της χώρας να προάγει την έρευνα και την βιολογική επιστήμη με την αίγλη που του παρελθόντος, αν όχι μεγαλύτερη! Σίγουρα χρειάζονται πολλές δραστικές, μεθοδικές, πολιτειακές και φυσικά ιδιωτικές πρωτοβουλίες για να ανακάμψει η έρευνα στη χώρα μας. Τροφή για σκέψη: Η Γερμανία αποτελεί χώρα πρότυπο στον τομέα έρευνα. Ζώντας 5 χρόνια στην Καλιφορνια, ΗΠΑ, μπορω να δω το υπάρχον μοντέλο ίσως ακόμη πιο χρήσιμο για την ελληνική πραγματικότητα... Ευχαριστούμε κα Σουφλέρη για την ενημέρωση!
    Θεοδώρα Κορομηλά
    απάντηση00