Αρέσκονται τελευταίως οι κυβερνώντες, του Πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου, να καταγγέλλουν εφημερίδες και έντυπα για fake news, να συκοφαντούν οργανωμένες εκδοτικές προσπάθειες, να λοιδορούν και να προσβάλλουν επαγγελματίες δημοσιογράφους αφοσιωμένους στο έργο της ενημέρωσης, να υπονομεύουν εν τέλει παντοιοτρόπως συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως το βασικό της ελευθερίας έκφρασης.
Και όλα αυτά προς δόξαν μιας κακώς εννοουμένης προπαγάνδας, τα ψεύδη της οποίας «φωνάζουν» από χιλιόμετρα, είναι κραυγαλέα και αυτοαποκαλύπτονται καθημερινά από την αδήριτη πραγματικότητα.
Επειδή διαπιστώνουμε ότι αυτή η προσπάθεια κατασυκοφάντησης εφημερίδων και μέσων ενημέρωσης είναι συστηματική, οργανωμένη και εξελίσσεται επί σκοπώ, οφείλουμε, αν μη τι άλλο, μια απάντηση.
Οι εφημερίδες, για να εξηγούμεθα, έχουν ένα προνόμιο: τα γραπτά, ως γνωστόν, μένουν και αποτελούν απόδειξη αληθείας, την οποία ουδείς μπορεί να αρνηθεί.
Επειδή λοιπόν τα γραπτά μένουν, υπενθυμίζουμε ότι από αυτήν εδώ την εφημερίδα πρωτάκουσε ο Πρωθυπουργός για την επερχόμενη μεγάλη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, που θα συμπαρέσυρε και την Ελλάδα σε ακόμη βαθύτερη οικονομική και υπαρξιακή κρίση.
Μέχρι τότε, αυτός και το επιτελείο του, είχαν μαύρα μεσάνυχτα και πίστευαν ότι «ο καπιταλισμός είναι πολύ ισχυρός, δεν κινδυνεύει από τέτοιες κρίσεις».
Από εδώ και από άλλες βεβαίως «συστημικές» εφημερίδες πληροφορήθηκαν άπαντες για την απειλή της χρεοκοπίας, για την εναλλακτική της εσωτερικής υποτίμησης, για όσα φανερά και παρασκηνιακά εξελίχθηκαν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τους εταίρους.
Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια, να ακολουθήσουν κατακλυσμιαία γεγονότα, όλα περιγραμμένα με ακρίβεια από εμάς, κόντρα ακόμη και με το κοινό μας, για να κατανοήσουν οι σημερινοί κυβερνώντες τη μεταβολή των οικονομικών, των κοινωνικών και των πολιτικών συνθηκών.
Αλλά και αργότερα, στις διπλές εκλογές του 2012, από τούτες εδώ τις στήλες προειδοποιήθηκαν άπαντες για τα επερχόμενα, για τις μέρες καταστροφής που θα ακολουθούσαν, αν οι ψηφοφόροι υιοθετούσαν τη γραμμή εξόδου από το ευρώ (το ευρώ δεν είναι ταμπού, διαλαλούσε τότε ο σημερινός πρωθυπουργός).
Και μετέπειτα, παραμονές των εκλογών του 2015, από τις ίδιες στήλες προειδοποιήθηκαν με ένταση για τον χρηματοδοτικό αποκλεισμό που θα επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην περίπτωση άρνησης του προγράμματος.
Στην ακολουθήσασα εποχή Βαρουφάκη από εδώ φανερώθηκε το σχέδιο της δραχμής και αποκαλύφθηκαν οι αυταπάτες χρηματοδότησης από τη Ρωσία, την Κίνα και αλλού.
Τούτη η εφημερίδα τοποθετήθηκε ευθέως στο δημοψήφισμα, από τις στήλες της περιγράφηκαν τα capital controls και απέναντί μας ο Πρωθυπουργός αποδεχόταν το προηγούμενο λάθος μετά τον μεγάλο συμβιβασμό, που καταχωρίσθηκε στις δέλτους της Ιστορίας ως «κωλοτούμπα».
Ηταν επίσης η ίδια εφημερίδα η οποία στη συνέχεια υπερασπίστηκε ως μόνο λύση την προσαρμογή και ήταν αυτή που ενθάρρυνε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην ταχεία εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Εμείς πρώτοι υποστηρίξαμε την ανάγκη να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, υποστηρίζοντας ακόμη και αντιδημοφιλή μέτρα, γιατί απλά γνωρίζαμε ότι δεν υπάρχει άλλη οδός διάσωσης της οικονομίας και της χώρας.
Και όταν αυτή έκλεισε μετά βασάνων και κόπων, ήμασταν εμείς πρώτοι που αναγνωρίσαμε την αξία της και δεν διστάσαμε να αναδείξουμε ότι διαμορφώνονται πλέον συνθήκες αυτονόμησης της οικονομίας.
Αλλά και πιο πρόσφατα «Το Βήμα» πρωτόγραψε για τις δυνατότητες διανομής μερίσματος υψηλότερου του 1 δισ. ευρώ.
Εδώ επίσης αποκαλύφθηκε ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας των συμβολαιογράφων για να εκτελεσθούν απρόσκοπτα οι πλειστηριασμοί. Και είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι μόνο όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε δράση επιτεύχθηκε η συμφωνία με εταίρους και δανειστές.
Από εδώ επίσης αποκαλύφθηκαν οι σκοτεινές διαδρομές της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, που ακόμη μένει εκκρεμής και πλέον αναζητείται φόρμουλα απεμπλοκής.
Τούτη η εφημερίδα έχει ιστορία, μεταφέρει δημοσιογραφική κουλτούρα ενός αιώνα, έχει διακριθεί για την ακρίβεια των πληροφοριών της, για τον πλουραλισμό της με τη φιλοξενία αντιτιθέμενων απόψεων και γνωμών, για την εύνοιά της προς νέους κύκλους ιδεών και αντιλήψεων, για τη νεωτερικότητά της, για την ταύτισή της εν τέλει με το εθνικό συμφέρον, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης.
Αυτές τις αρχές αναγνωρίζει και τιμά διαχρονικά το αναγνωστικό κοινό. Γι’ αυτό, παρά τις κατά καιρούς κρίσεις, βρίσκει δρόμους αναγέννησης και ανασύνταξης, όπως συμβαίνει και τώρα.
Και ας μη γελιούνται όσοι με λύσσα διεκδικούν τα πρωτεία του λόγου: Δεν θα αποστούμε από αυτές τις διαχρονικές αξίες, γιατί απλούστατα χάριν αυτών υπάρχουμε. Τις τιμήσαμε και θα τις τιμούμε με κάθε κόστος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ