Φοβού τους… Πορτογάλου

ς

Το «Spiegel» θεωρεί ότι η εκλογή του Μάριο Σεντένο (σκίτσο) στην ηγεσία του Eurogroup «συνιστά ελπίδα για την Ελλάδα». Σημειώνει μάλιστα ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μόνο καλά λόγια έχει να πει για τον πορτογάλο σοσιαλιστή πολιτικό. Μακάρι να έχει δίκιο το έγκυρο γερμανικό περιοδικό. Αλλά γιατί να ελπίζουμε οι Ελληνες κάτι καλό από τον Σεντένο; Ü Επειδή είναι Πορτογάλος, δηλαδή Νοτιοευρωπαίος που γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής; Και ο ανεκδιήγητος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο Πορτογάλος είναι. Επειδή είναι σοσιαλιστής; Kαι ο απερχόμενος Γερούν Ντάισελμπλουμ σοσιαλιστής είναι. Ας δείξουμε κάποια αυτοσυγκράτηση λοιπόν εμείς οι Ελληνες για τον διορισμό Σεντένο. Και ας μην ξεχνάμε τη σοφή ρήση του προγόνου μας Πιττακού του Μυτιληναίου: αρχή άνδρα δείκνυσι.

Μα 500 ευρώ;

Μια ιδέα που δεν θα αρέσει καθόλου στους καταθέτες μού περιέγραψε ένας από τους πλέον έμπειρους τραπεζίτες, ο οποίος έχει καταφέρει να παραμείνει στα πράγματα για δεκαετίες… Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ο κλάδος δεν θα καταφέρει να επιστρέψει σε υψηλά επίπεδα κερδοφορίας σύντομα, καθώς η αγορά των δανείων θα αργήσει να ανακάμψει, στερώντας πολύτιμα έσοδα από τόκους.

Τι προτείνει;

Να μπει ετήσιο διαχειριστικό κόστος 500 ευρώ σε κάθε λογαριασμό καταθέσεων, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο έτσι εκτιμά ότι θα συγκεντρωθεί ποσό ικανό για να δώσει ώθηση στα έσοδα των τραπεζών.
Τώρα το πώς μπορεί να εφαρμοστεί, εν μέσω capital controls και σε περιβάλλον μειωμένης εμπιστοσύνης των καταθετών, είναι ένα ερώτημα.

Ανοιξε η Ορεστιάδα…

To εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα λειτούργησε και εφέτος, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν εξελέγη είχε εξαγγείλει πως «εμείς δεν κλείνουμε αλλά ανοίγουμε εργοστάσια». Η ΕΒΖ από πέντε εργοστάσια είχε μείνει με ένα στο Πλατύ Ημαθίας –το πλέον σύγχρονο -, αφού η παραγωγική του ικανότητα κάλυπτε και με το παραπάνω την επεξεργασία τεύτλων που καλλιεργούσαν οι αγρότες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η λειτουργία και άλλων εργοστασίων μόνο ζημιές φόρτωνε την εταιρεία. Αυτό όμως ήταν λεπτομέρεια για τους πολιτικούς προϊσταμένους και τις φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση διοικήσεις.

…κοκκίνισε ο ισολογισμός

Οπως μαθαίνει η στήλη, το εργοστάσιο άνοιξε στην Ορεστιάδα εφέτος, στις αρχές Νοεμβρίου, για 15 ημέρες (όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός), με στόχο να γίνει εκεί η επεξεργασία των τεύτλων της περιοχής και να βγει καθαρή ζάχαρη. Ακόμη όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκομιδή των τεύτλων από τα χωράφια. Ωστόσο αυτό είναι ήσσονος σημασίας. Το μείζον είναι ότι το κόστος για να παραχθεί ένας τόνος ζάχαρης από το συγκεκριμένο εργοστάσιο ξεπερνά τα 1.000 ευρώ όταν η τιμή στην αγορά όταν βγει για να πωληθεί ο τόνος αυτός είναι περίπου 400 ευρώ. Από την Ορεστιάδα εκτιμάται ότι θα παραχθούν 7.000 τόνοι ζάχαρη. Οπότε κάντε τον πολλαπλασιασμό για να δούμε πόση ζημιά θα εγγράψει η ΕΒΖ στον ισολογισμό της.

Καλαµάτα-Βουλγαρία

Σκουραίνουν τα πράγματα για όσες ελληνικές επιχειρήσεις επέλεξαν για φορολογικούς και μόνο λόγους όχι να δρουν, αλλά μόνο να δηλώνουν έδρα στη Βουλγαρία.ÜΗ Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παρέλαβε τον πλήρη κατάλογο από τις βουλγαρικές αρχές και ξεκινά ελέγχους από την Καλαμάτα αφού διαπίστωσε ότι ανάμεσα στους 10.000 και πλέον Ελληνες που επέλεξαν να φορολογούνται στη Βουλγαρία υπάρχουν πολλοί Μεσσήνιοι.

Ζεστό χρήμα

Σε αυξήσεις του προϋπολογισμού για δύο δράσεις του ΕΣΠΑ προχώρησε, την εβδομάδα που πέρασε, ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση 44 εκατ. ευρώ για τις startups και 80 εκατ. ευρώ για το μικρο-επιχειρείν, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό των δύο προγραμμάτων στα 426 εκατ. ευρώ! Με λίγα λόγια, ζεστό χρήμα στην αγορά…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ