Γεγονός είναι ότι επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή με χειροκροτήματα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ της Κομοτηνής. Οχι πλήθος όμως, όπως παρουσιάστηκε, αλλά αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, ορισμένοι μάλιστα κρέμονταν στα τζάμια για να τον δουν, άλλοι σκαρφάλωσαν στα δέντρα ώστε να έχουν καλό οπτικό πεδίο για τη φωτογραφία. Εντύπωση μου έκαναν τα ακριβά iphones που είχαν οι περισσότεροι οπαδοί του για να τον φωτογραφίσουν ή να τον βιντεοσκοπήσουν. Γιατί σας το λέω αυτό; Θυμήθηκα τα λόγια του τούρκου προέδρου, μέσα στο Προεδρικό για την οικονομική ανισότητα που βιώνουν οι μουσουλμάνοι της Θράκης σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ελληνες. Είπε μάλιστα (διαβάζοντας ένα σκονάκι που του έδωσε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου) ότι οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Θράκης έχουν μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από ό,τι οι υπόλοιποι Ελληνες. Τώρα, πώς βρήκε αυτά τα στοιχεία, είναι άγνωστο. Ρώτησα αρμόδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος γέλασε με την παρατήρηση Ερντογάν. Και τούτο γιατί, όπως μου είπε, το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων είναι ένα και υπολογίζεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
nnn
Να σημειώσω ότι ανάμεσα στους δεκάδες μουσουλμάνους που συγκεντρώθηκαν για να δουν (πρώτα) και εν συνεχεία να προσευχηθούν μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν (στην προσευχή της Παρασκευής) ήταν και ένας τούρκος κροίσος, τον οποίο και διέκρινα στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του ζεύγους Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρόκειται για τον Λεβέντ Σαδίκ, γιο του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ (ιδρυτή του μειονοτικού κόμματος Ισότητας – Ειρήνης – Φιλίας), ο οποίος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην Τουρκία και προσφάτως μάλιστα στη Ροδόπη με την εταιρεία Yaka I.K.E. Λέγεται ότι μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Ερντoγάν έγινε προστάτης της οικογενείας Σαδίκ και βεβαίως του ιδίου.


Το δώρο της Περιστέρας στην Εμινέ

Πίνοντας τσάι με θέα την Ακρόπολη, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα με την Εμινέ Ερντογάν (σ.σ.: λόγω αδιαθεσίας της πρώτης κυρίας της Τουρκίας το επίσημο πρόγραμμά της ακυρώθηκε) έγινε εκτενής συζήτηση για το Προσφυγικό. Η κυρία Μπαζιάνα ωστόσο πήγε να συναντήσει την Εμινέ με δώρο. Της πρόσφερε ένα βιβλίο με ζωγραφιές με προσφυγόπουλα που έφθασαν με τόσους κινδύνους στην Ελλάδα. Ηταν όντως ένα δώρο σπάνιο, αφού οι μικροί πρόσφυγες, πολλοί από αυτούς ασυνόδευτοι, που έχασαν τους γονείς τους στη Συρία ή περνώντας το Αιγαίο, έδωσαν με ζωγραφιές όλο το εύρος του δράματός τους.
nnn
Στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του τουρκικού πρωθυπουργικού ζεύγους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος συνέβησαν και ορισμένα γεγονότα τα οποία καλόν είναι να αναφερθούν. Πρώτα από όλα η απουσία του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου. Ορισμένοι έσπευσαν να πουν ότι οι Τούρκοι «έκοψαν» τον Καμμένο. Συνεργάτης του όμως μου ανέφερε ότι «ο Καμμένος δεν εμφανίστηκε στο δείπνο επειδή ο ίδιος δεν το ήθελε»!!! Ναι, έτσι ακριβώς μου το είπαν και σας το μεταφέρω.
Ενας «φουσκωτός» στο Προεδρικό

Και κάτι ακόμη. Ουδέποτε σε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο έχουν παθακαθήσει στο δείπνο οι «φουσκωτοί» των φιλοξενουμένων. Κανένας δεν τόλμησε να το κάνει αυτό και όλοι οι άνδρες της ασφαλείας των Ομπάμα, Σαρκοζί, Μακρόν, Κλίντον, Μιτεράν έμεναν έξω από την αίθουσα έως ότου ολοκληρωθεί το δείπνο. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Ερντογάν, οι άνδρες ασφαλείας του οποίου παρακάθησαν μαζί με τους άλλους επίσημους Ελληνες και Τούρκους στο επίσημο δείπνο, απολαμβάνοντας τις γαρίδες, το φιλέτο σφυρίδας, τις σαλάτες, τα φρούτα (μήλα και αχλάδια) και τον καφέ. Α, να μην το ξεχάσω, ο ένας από αυτούς (ίσως ο επικεφαλής) είχε κατηγορηθεί (και έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη) από τους Αμερικανούς για ξυλοδαρμό Κούρδων και άλλων διαδηλωτών στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο παρακάθησε ανάμεσα σε υψηλούς καλεσμένους; Τόσο πολύ φοβάται τέλος πάντων ο Ερντογάν;
ΣΥΡΙΖΑ και Οκτωβριανή επανάσταση


Τι σχέση μπορεί να έχει ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ (αυτός που ξέρετε, με τα μνημόνια, την υπέρμετρη φορολογία, με τις φιλίες με τον Τραμπ, με τις αγκαλιές με τον Καμμένο κ.τ.λ.) με την Οκτωβριανή επανάσταση των Μπολσεβίκων; Σε πολιτικό επίπεδο καμία. Γι’ αυτό μου προξενεί εντύπωση η συνεύρεση παραγόντων του κόμματος σε εκδήλωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση (την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου) στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Θα συμμετέχουν ο προερχόμενος από το ΚΚΕ διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Αθ. Καρτερός εκ των ανανεωτικών του κόμματος που αποχώρησαν το 1991 για τον Συνασπισμό στο πνεύμα της «περεστρόικα» του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που οδήγησε στην διάλυση της ΕΣΣΔ, ο Ν. Φίλης, με καταβολές στο ΚΚΕ Εσωτερικού, το οποίο, για όσους ενθυμούνται, ασκούσε κριτική στο σοβιετικό μοντέλο εξουσίας, καθώς και ο επίσης προερχόμενος από το ΚΚΕ Εσωτερικού βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δουζίνας, καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου και Συνταγματικού Δικαίου στη Μεγάλη Βρετανία. Αναμένω με ενδιαφέρον τα επιχειρήματα που θα ακουστούν για την επανάσταση του Λένιν και κυρίως για την προσπάθεια που προφανώς θα καταβληθεί ώστε να τονωθεί το αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ. Και εάν δεν προλάβουν να τα πουν εκεί στην εκδήλωση, έχουν την ευκαιρία με τα non papers του Καρτερού να πουν ό,τι θέλουν…

HeliosPlus