Νέα ελπιδοφόρα μηνύματα από τον χώρο των ανίατων έως τώρα οφθαλμικών παθήσεων. Στο συνέδριο που έγινε πριν από μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Αντιπαραθέσεις στην Οφθαλμολογία», από τη Μεσογειακή Εταιρεία Αμφιβληστροειδούς σε συνεργασία με το Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Διάθλασις, κεντρικός ομιλητής ήταν ο ιταλός χειρουργός οφθαλμίατρος Stanislao Rizzo, MD, ο οποίος μίλησε για την επέμβαση στην οποία εξειδικεύεται και αφορά την ένθεση του λεγόμενου «βιονικού ματιού» σε τυφλούς.
Πρόκειται για το ένθεμα Argus II που τοποθετείται στον αμφιβληστροειδή του τυφλού ασθενούς έπειτα από δίωρη επέμβαση (οι αρχικές επεμβάσεις, που πρώτος στον κόσμο έκανε ο ίδιος το 2011, ήταν τετράωρες) και επιτρέπει στον ασθενή να «λειτουργεί» στο περιβάλλον του όπως ποτέ άλλοτε. Το ένθεμα τοποθετείται μέχρι στιγμής σε ασθενείς που έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας –πρόκειται για μια σχετικά σπάνια γενετική, εκφυλιστική και ανίατη νόσο των οφθαλμών, η οποία προσβάλλει περίπου έναν στους 4.000 ανθρώπους.
Στη συγκεκριμένη ασθένεια οι φωτοϋποδοχείς (ραβδία και κωνία) του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού πεθαίνουν. Καθώς ο αμφιβληστροειδής σταδιακά εκφυλίζεται, χάνει την ικανότητα μετάδοσης εικόνων στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης. Η άλλη μεγάλη εξέλιξη είναι στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, πάθηση με επιδημικές πλέον διαστάσεις στην τρίτη ηλικία. Γονιδιακή θεραπεία, βλαστοκύτταρα, καινούργια φάρμακα για τη νόσο –όλο και πιο αποτελεσματικά στη διατήρηση της όρασης, αλλά και στη βελτίωση σε λίγες περιπτώσεις -, με την ιατρική έρευνα και τη βιοτεχνολογία να τρέχουν με φρενιτιώδεις ρυθμούς, διαγράφουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον τα χρόνια που έρχονται. Επίσης, μια σπάνια μορφή κληρονομικής τύφλωσης που προσβάλλει νέους ανθρώπους, η οπτική νευροπάθεια Leber, αρχίζει να αντιμετωπίζεται με φάρμακο που ήδη κυκλοφορεί στη χώρα μας. Περίπτωση ασθενούς (μεταξύ άλλων οκτώ) που λαμβάνει τη θεραπεία ανακοινώθηκε στο συνέδριο. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τους πρώτους ασθενείς είναι ενθαρρυντικά.
Το μήνυμα που θέλουν οι οφθαλμίατροι να περάσουν στον κόσμο είναι ότι οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές τις παθήσεις και με τα ποσοστά υποδιάγνωσής τους να είναι υψηλά, θα πρέπει να διατηρούν την ελπίδα ζωντανή και να κρατούν επαφή με τους γιατρούς τους, γιατί κάθε μέρα που περνάει όλο και κάτι καινούργιο γεννιέται. Συζητήθηκε επίσης το μεγάλο πρόβλημα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας που οδηγεί στη διαβητική τύφλωση σε παραγωγικές ηλικίες.
Η μεγάλη πρόκληση εδώ είναι η έγκαιρη διάγνωση σε συνεργασία με τους διαβητολόγους. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου επιτρέπει πλέον ακόμα και αναστροφή της νόσου με τα φάρμακα που κυκλοφορούν. Εκτός αυτών, στις «Αντιπαραθέσεις στην Οφθαλμολογία» συζητήθηκαν και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της χειρουργικής καταρράκτη, των διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως η μυωπία και η υπερμετρωπία, καθώς και της χειρουργικής αμφιβληστροειδούς, με τα αποτελέσματά τους να έχουν φτάσει πλέον σε ανώτατα επίπεδα.
Η ανάγκη για διορθωτικά γυαλιά που υπήρχε στο παρελθόν μετά την επέμβαση καταρράκτη έχει πλέον εκλείψει. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ακρίβεια των χειρουργικών τεχνικών λόγω των νέων μηχανημάτων, όπως και στη βελτίωση της τεχνολογίας των ενδοφακών (αστιγματικοί και πολυεστιακοί) που μπαίνουν στον οφθαλμό κατά την επέμβαση. Πολλοί είναι πλέον οι ασθενείς μέσης ηλικίας που προτιμούν τους ενδοφακούς αντί για τη διαθλαστική επέμβαση, κυρίως λόγω αυτής της μεγάλης βελτίωσης των αποτελεσμάτων.
Ο κ. Κωνσταντίνος Α. Μόσχου είναι χειρουργός οφθαλμίατρος, επιστημονικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Διάθλασις και ο κ. Δήμος Σ. Κανιούρας είναι χειρουργός οφθαλμίατρος, υπεύθυνος Τομέα Αμφιβληστροειδούς και Ωχράς του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Διάθλασις (Θεσσαλονίκη).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ