Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018, που κατατέθηκε προσφάτως στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στις 19 Δεκεμβρίου, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Το αντίθετο, θα έλεγα. Ο προϋπολογισμός για την Υγεία είναι κατά πολύ μειωμένος από αυτόν του 2017, ο οποίος να σημειώσω ότι αδυνατεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.
Ηδη τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και άλλους υγειονομικούς, καθώς και σε υλικά, φάρμακα. Σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα οι προϋπολογισμοί είχαν εξαντληθεί από το φθινόπωρο και για αυτό δυσκολεύονταν από νωρίς να καλύψουν βασικές ανάγκες. Ογκολογικές θεραπείες αναβάλλονται ελλείψει φαρμάκων. Χειρουργικά περιστατικά τα οποία δεν είναι επείγοντα μετατίθενται στο 2018. Πολλά μηχανήματα είναι παλιά και δεν υπάρχουν χρήματα όχι για την αντικατάστασή τους, ούτε καν για τη συντήρησή τους.
Παρά τις εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες μονάδες περίθαλψης και οι οποίες στέκονται όρθιες χάρη στις φιλότιμες και αξιέπαινες προσπάθειες των ιατρών και του συνόλου του προσωπικού, η κυβέρνηση επέλεξε να περικόψει και άλλες δαπάνες από τον χώρο της Υγείας. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Τη στιγμή που η κυβέρνηση διατείνεται ότι προχωρεί στην ανάπτυξη των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διαπιστώνεται ότι η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για το 2018 μειώνεται σε 100 εκατ. ευρώ έναντι 314 εκατ. ευρώ το 2017 και 502 εκατ. ευρώ το 2016. Να σημειωθεί ότι μόνο τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους ανέρχονται σε 910 εκατ. ευρώ.
Η κρατική επιχορήγηση για τα δημόσια νοσοκομεία το 2018 είναι 930 εκατ. ευρώ έναντι 1.303 εκατ. ευρώ το 2017 και 1.321 εκατ. ευρώ το 2016. Τα δε χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τρίτους μέχρι τον Σεπτέμβριο 2017 ανέρχονταν σε 552 εκατ. ευρώ.
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Υγείας για το 2018 θα είναι 35 εκατ. ευρώ έναντι 64 εκατ. ευρώ το 2017. Η κατάσταση αυτή στον χώρο της περίθαλψης πρέπει να σταματήσει. Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τις υποσχέσεις και να δείξει πια στην πράξη ότι η Υγεία είναι στις προτεραιότητές της. Και αυτό μπορεί να γίνει με σχέδιο, οργάνωση, γερή χρηματοδότηση, προσλήψεις και αξιοποίηση του συνόλου του ιατρικού δυναμικού της χώρας. Μόνο έτσι θα έχουν οι έλληνες πολίτες ποιοτική περίθαλψη, ενώ οι ιατροί και οι άλλοι υγειονομικοί θα ασκούν το επάγγελμά τους με αξιοπρέπεια και όχι με τα χρέη και την ανασφάλεια να κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους.
Μόνο έτσι μπορούμε να κρατήσουμε στη χώρα μας τους εξαιρετικούς νέους επιστήμονες, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν λόγω της υποαπασχόλησης και της ανεργίας.
Ο κ. Μιχαήλ Βλασταράκος είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.