Προτείνω Φίλιπ Κερ «Η άλλη πλευρά της σιωπής», εκδόσεις Κέδρος. Ο Μπέρνι Γκούντερ είναι συναρπαστικός χαρακτήρας, αρχετυπικό σύμβολο ανδρισμού με τα τρωτά του, τα οποία είναι πάμπολλα και ουσιαστικά τού καθορίζουν τη ζωή.
Η τοποθέτηση της δράσης στην Κυανή Ακτή και η περιδίνηση στην Ιστορία σε συνδυασμό με την αφηγηματική τεχνή του Κερ δημιουργούν ένα διανοητικά προκλητικό σύνολο, δηλαδή μια νουάρ λογοτεχνία στα καλύτερά της.
Προτείνω επίσης Τίτο Πατρίκιο «Ποιήματα Α’ 1943-1959», εκδόσεις Κίχλη. Παρ’ όλο που η ποίηση δεν είναι το αγαπημένο μου είδος, τα ποιήματα του Τίτου Πατρίκιου έχουν γήινη ομορφιά και αμεσότητα.
Η απουσία στόμφου και επιτηδευμένου λόγου είναι ακριβώς αυτή η αρετή που σε κάνει να αισθανθείς οικεία με τα γραπτά του. Κατά τη γνώμη μου, ο Τίτος Πατρίκιος είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή έλληνας ποιητής και ως τέτοιον πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Η έκδοση του συνόλου του έργου του από τις εκδόσεις Κίχλη είναι μια ευτυχής πραγματικότητα που θα ολοκληρωθεί σε δύο τόμους γεμάτους μεστό ποιητικό λόγο.
Τέλος, Dorothea Baumann, Dinko Fabris (επιμ.) «The History of the IMS (1927-2017)», Bärenreiter. Παρ’ όλο που η ιστορία μιας επιστημονικής ένωσης μπορεί να φαίνεται ένα απολύτως βαρετό αφήγημα, αυτό δεν ισχύει για την ιστορία της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας. Ο λόγος είναι απλός: η μουσική κάνει τα πάντα πιο συναρπαστικά και διαφορετικά.
Ο κ. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης είναι μουσικολόγος, διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ