Μια επίσκεψη ξένου ηγέτη, όπως αυτή του προέδρου Ερντογάν, για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα και να μην εξελιχθεί σε τραγέλαφο για τα συμφέροντα της χώρας, πρέπει να είναι τουλάχιστον σωστά προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα. Αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος ότι και το υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο δεν είχαν σταθμίσει, τουλάχιστον, ούτε τα πραγματικά δεδομένα, ούτε τις εσωτερικές και διεθνείς σκοπιμότητες, ούτε τον εκρηκτικό χαρακτήρα του τούρκου προέδρου.
Τα όσα παρακολούθησαν οι έλληνες πολίτες σε απευθείας μετάδοση, για να μείνουμε μόνο σε αυτά, αποδεικνύουν ότι ο κ.Ερντογάν διαμόρφωσε όπως ήθελε, όπως τον εξυπηρετούσε την ατζέντα των συναντήσεων του. Η ατυχής απόφαση του κ.Παυλόπουλου να απαντήσει στην τηλεοπτική συνέντευξη του τούρκου Προέδρου, του έδωσε τη δυνατότητα να βάλει στο τραπέζι, δημοσίως, όλες τις διεκδικήσεις, που κατά καιρούς προβάλλει, η τουρκική πλευρά.
Αποτέλεσμα οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στη συνθήκη της Λωζάνης και τα θέματα των μουσουλμάνων της Θράκης, που η ελληνική πλευρά δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να βρεθούν στο προσκήνιο. Μια επίσκεψη που υποτίθεται είχε προετοιμαστεί για να βελτιώσει το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, να ανοίξει ένα παράθυρο συνεργασίας κατέληξε τελικά στη αναδίφηση όλων των ανοικτών πληγών που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.
Δώσαμε την ευκαιρία στον κ.Ερντογάν, που είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένος από τη διεθνή κοινότητα, λόγω των αυταρχικών μέτρων που έχει επιβάλλει στη χώρα του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, να εμφανιστεί ως ο αποφασιστικός ηγέτης που δεν διστάζει να προασπίσει αυτά που θεωρεί συμφέροντα του. Η αυτονόητη απάντηση του πρωθυπουργού, έσωσε απλώς τα προσχήματα ,αλλά δυστυχώς τα προβλήματα παραμένουν και μας περιμένουν.
Προφανώς δύο γειτονικές χώρες, με διαχρονικά προβλήματα στις σχέσεις τους, σε μια ήδη ταραγμένη ευρύτερη περιοχή, οφείλουν να αναζητούν γέφυρες προσέγγισης και συνεννόησης. Μόνο που αυτό δεν γίνεται με επικοινωνιακούς σχεδιασμούς στο πόδι, με ανεπαρκή προετοιμασία και χωρίς προετοιμασμένες από πριν διπλωματικές κινήσεις και πρωτοβουλίες.
Αν και η επίσκεψη του τούρκου ηγέτη χαρακτηρίστηκε ιστορική, καθώς πέρασαν 65 χρόνια από την προηγούμενη, δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να πει ότι αποδείχθηκε κιόλας στην πράξη. Αντιθέτως υπάρχει η γενική αίσθηση ότι δημιούργησε περισσότερα προβλήματα και εντάσεις από αυτές που θα μπορούσε να λύσει. Και για αυτό κάποιοι, από την ελληνική πλευρά φέρουν την ευθύνη…


ΤΟ ΒΗΜΑ