Ποιος, αλήθεια, είχε τη φαεινή ιδέα να προσκαλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα; Σε μια περίοδο που ο τούρκος πρόεδρος ήταν απομονωμένος και ήθελε διέξοδο προς την Ευρώπη. Ποιος «πολιτικός τιτάνας» (ας τον ονομάσουμε με αυτόν τον τρόπο, έτσι όπως εξελίχθηκε η επίσκεψη) σκέφτηκε ότι ο κ. Ερντογάν θα ερχόταν εδώ και θα συμπεριφερόταν όπως ο Κλίντον ή ο Ομπάμα (που όλο υποσχέσεις ήταν και οι δυο) και δεν θα ήταν το ίδιο προκλητικός και στη χώρα μας, όπως είναι σχεδόν σε όλον τον πλανήτη; Νόμιζε πως δεν θα ξεδίπλωνε όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις και μάλιστα σε απευθείας σύνδεση με τα ελληνικά και τουρκικά ΜΜΕ; Ή νόμιζε ότι με την επίσκεψη θα μειώνονταν και οι τουρκικές προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου; Δεν υπολόγιζαν ότι ακόμα και τα τουρκικά F16 που συνόδευαν το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος (ένα γιγαντιαίο Airbus), μόλις εισέρχονταν στον εθνικό εναέριο χώρο, θα έκαναν έναν ελιγμό για να πραγματοποιήσουν παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του FIR Αθηνών; Κόπηκαν όμως τα γελάκια σε όλους αυτούς που είχαν την ιδέα να τον προσκαλέσουν μόλις ο τούρκος πρόεδρος κάθισε στον καναπέ του Προεδρικού Μεγάρου και άρχισε την αντιπαράθεση με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Αντιπαράθεση: Τρόπος του λέγειν, γιατί περί καβγά επρόκειτο, με τον Σουλτάνο να θέλει να δείξει ποιος κάνει κουμάντο στην περιοχή, ποιος δηλαδή είναι το αφεντικό σε αυτήν τη γειτονιά.



Ο ρόλος των Αμερικανών


Κατά μία εκδοχή, ο κ. Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα επειδή υπήρξε πίεση από πλευράς Αμερικανών. Και τούτο γιατί, σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, ίσως οι Αμερικανοί σκέφτηκαν ότι ένας απομονωμένος Ερντογάν, με προβλήματα στο εσωτερικό του, με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με κακές σχέσεις σχεδόν με όλους τους γείτονές του, θα ήταν επικίνδυνος σαν «άγριο θηρίο μες στο κλουβί» έλεγαν. Αυτοί που υποστήριζαν αυτή την εκδοχή αναφέρουν ως «κομιστή της πρόσκλησης» τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μετά το ταξίδι Τσίπρα στην Ουάσιγκτον επισκέφθηκε την Αγκυρα και εκεί του επέδωσε την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά μία άλλη εκδοχή, ήταν καθαρά πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος μάλλον θα ήθελε να μετριάσει τη… νευρικότητα της Τουρκίας. Μια νευρικότητα την οποία ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών την είχε αναγάγει σε πυλώνα των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή, ότι δηλαδή τον φέραμε εδώ για να ανακόψουμε τη ροή προσφύγων προς τη χώρα μας, ωσάν να εξαρτιόταν μόνον από την Ελλάδα να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της προς την Ευρώπη για το Προσφυγικό.


Μια μεγάλη «επιτυχία»
Τελικά η απορία θα μείνει; Για ποιον λόγο προσκαλέσαμε τον Ερντογάν να έρθει στην Ελλάδα; Φτάσαμε στο σημείο να συζητάμε ανοιχτά τα θέματα ταμπού της εθνικής διπλωματίας και μάλιστα μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ενώπιον δεκάδων τούρκων «φουσκωτών». Η μοναδική στιγμή που άφησαν από τα μάτια τους τον τούρκο πρόεδρο στη μεγάλη Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού ήταν όταν τους διανεμήθηκε η πρόσκληση για… δείπνο. Να σκεφτείτε ότι ακόμα και οι 18 τούρκοι δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον κ. Ερντογάν (οι περισσότεροι από κρατικά ΜΜΕ) αιφνιδιάστηκαν από τη στάση του προέδρου τους και άρχισαν να μεταδίδουν στην Τουρκία ότι ξεδιπλώθηκαν δημοσίως και με τον πιο επίσημο τρόπο όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις.
nnn
Κάποιες διαρροές από κυβερνητικές πηγές αλλά και από πηγές του Προέδρου της Δημοκρατίας, μόλις έφυγε ο κ. Ερντογάν από το Προεδρικό Μέγαρο, ότι θα του απαντήσει καταλλήλως ο Αλέξης Τσίπρας, αφού ο κ. Παυλόπουλος δεν είναι… εκτελεστικός Πρόεδρος, γρήγορα διαψεύστηκαν. Γιατί και εκεί ο τούρκος πρόεδρος ήταν το ίδιο προκλητικός όσο ήταν και στο Προεδρικό. Εξαπέλυσε τα πυρά του για τη Θράκη, την Κύπρο και για το Αιγαίο και βεβαίως για τη Συνθήκη της Λωζάννης, όταν ο Πρωθυπουργός του είπε πως δεν έχει καταλάβει καλά τι θέλει ο κ. Ερντογάν με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αλλά ένας Τσίπρας δεν ξεχνά τα αστειάκια του: Του είπε ότι ως μηχανικός ξέρει από γέφυρες. Αυτό, φαντάζομαι, ήταν χιούμορ για να χαλαρώσουν μετά τα όσα ειπώθηκαν.



Τσάι με την Εμινέ

Ο Ερντογάν ήρθε με δύο κρατικά αεροπλάνα και έφερε μαζί του και την (αδιάθετη) σύζυγό του Εμινέ. Είπε πως ήταν αδιάθετη και έτσι ακύρωσε όλες τις επισκέψεις της στο παράλληλο πρόγραμμα. Εμφανίστηκε το αεροδρόμιο, πλάι στον σύζυγό της, με ένα μονόχρωμο σύνολο με κίτρινο παντελόνι, κίτρινο ζιβάγκο και ίδιου χρώματος μαντίλα. Τα ψηλά τακούνια της σε ταμπά χρώμα τα συνδύασε με τσάντα χειρός και μια καρφίτσα στο παλτό της. Η κυρία Ερντογάν προσκάλεσε τη σύντροφο του Πρωθυπουργού Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα για να πιουν τσάι στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Ηταν μια καλή συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν, όπως έμαθα, ανθρωπιστικά θέματα προσφύγων. Αλλά, για να ξέρετε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο κυρίες συναντώνται. Είχαν βρεθεί (και γνωριστεί) τον περασμένο Μάιο στην Κίνα.


Το μενού


Στο επίσημο δείπνο, το βράδυ της Πέμπτης, προσφέρθηκαν στον Ερντογάν ως πρώτο πιάτο γαρίδες με εσπεριδοειδή συνοδευόμενα με χόρτα και σελινόριζο. Δεύτερο πιάτο, φιλέτο σφυρίδας με λαχανικά και εν συνεχεία φρούτα και καφές. Κρασί μόνο στους έλληνες προσκεκλημένους.

Περί πόθεν έσχες και άλλα τινά

Δημοσιοποιήθηκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών για την χρήση του οικονομικού έτους 2015. Αυτή την φορά οι καινοτομίες στο νέο πληροφοριακό σύστημα (στην ιστοσελίδα www.pothen.gr), που φιλοξενείται στη Γ.Γ.Π.Σ. του υπουργείου Οικονομικών παρείχαν το πλεονέκτημα των άμεσων διασταυρώσεων και έτσι ο έλεγχος ήταν
αποτελεσματικότερος, σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ενώ μειώθηκε και η γραφειοκρατική «χαρτούρα», αφού ο υπόχρεος κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσής του, μπορεί να αντλεί τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) και ακινήτων (έντυπο Ε9), όπως τηρούνται ηλεκτρονικά. Κάτι είναι
κι αυτό.

***

Κατά τα άλλα, διαπιστώθηκε ότι εννέα υπόχρεοι δεν υπέβαλλαν πόθεν έσχες και έτσι παραπέμπονται στον αρμόδιο εισαγγελέα για την διάπραξη του αδικήματος της μη υποβολής Δ.Π.Κ. κατ’ άρθρα 6 και 10 του Ν. 3213/2003. Ποιοι είναι; Ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ
Αντώνης Μανιτάκης, οι πρώην βουλευτές της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης, Μαρία Σταυρινούδη και Ελένη Μακρή, οι πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές Γιώργος Γαλέος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Ευστάθιος Μπούκουρας, καθώς και οι τότε δήμαρχοι Μετσόβου Κωνσταντίνος Τζαφέας και Φολεγάνδρου Ελευθέριος Βενιός, οι οποίοι επίσης υπόκεινται σε
έλεγχο πόθεν έσχες.

HeliosPlus