Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύεται αχρείαστη από πολλές πλευρές. Οι πάγιες απόψεις του Τούρκου Προέδρου για την αναθέωρηση της Συνθήκης της Λωζάνης ναρκοθέτης την επίσκεψή του πριν καν ξεκινήσει. Και είναι να απορεί κανείς για τον τρόπο που η ελληνική πολιτική και πολιτειακή εξουσία αντιμετωπίζει τον Ερντογάν και συνολικά την τουρκική πολιτική ηγεσία, όταν γνωρίζει ότι δεν μετακινούνται από την πάγια στρατηγική τους.

Ο Ερντογάν έχει πολλαπλά οφέλη από την επίσκεψή του στην Αθήνα και βεβαίως στην Θράκη, όπου κατά τον ίδιο, όπως είπε προκλητικά, ζουν 150.000 ομοεθνείς του, Τούρκους! Παράλληλα, αμφισβήτησε την ελληνική δικαιοσύνη στο θέμα των οκτώ στρατιωτικών που αιτήθηκαν άσυλο και δεν έχουν εκδοθεί στην Τουρκία.

Η ελληνική πλευρά, πέρα από την…«εξυπηρέτηση» που έκανε στον Ερντογάν με την πρόσκληση που του απηύθυνε τι κέρδος έχει από την συγκεκριμένη επίσκεψη;

To να είμαστε γενικά τα καλά παιδιά της περιοχής δεν ωφελεί ούτε στην προώθηση των γεωστρατηγικών επιδιώξεων της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι και στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν με σημεία της συνέντευξης του Ερντογάν στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι και στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά και επίσημα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης και στα ερωτηματικά που δημιουργούνται.

Το ερώτημα όμως παραμένει για το τι κερδίζει η Ελλάδα από αυτή την επίσκεψη που την ήθελε διακαώς ο Ερντογάν για πολλούς λόγους. Η μεγάλη γερμανική εφημερίδα FAZ έγραψε ότι ο Ερντογάν χρειάζεται τον Τσίπρα σήμερα και το ερώτημα που μπορεί να απευθύνει κανείς είναι εάν ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει ανάγκη τον Τούρκο Πρόεδρο που έχει επισκεφθεί την χώρα μας ως Πρωθυπουργός.

Η απάντηση είναι όχι, όπως προκύπτει και από τη στάση της γειτονικής χώρας που παραμένει προκλητική. Κανείς δεν έχει ψευδαισθήσεις για τις επιδιώξεις της Άγκυρας.

Και όπως λέει και ο ελληνικός λαός, «ο λύκος και εάν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε ούτε την κεφαλή του».