Ηθελα να ήξερα εάν ο λαλίστατος, κατά τα άλλα, κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος θα μπορούσε να δώσει κάποιες απαντήσεις στον Νίκο Φίλη (φωτογραφία). Ο οποίος συνεχίζει τα φίλια πυρά προς την κυβέρνηση, καλεί σε εγρήγορση τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών και απευθύνει αίτημα για συμπληρωματική νομοθεσία, ώστε να προστατευθεί η πρώτη κατοικία. Αλήθεια, τι μπορεί να του πει, τη στιγμή που εδώ και ημέρες ο κ. Τζανακόπουλος (με σαφείς οδηγίες από το Μαξίμου) επιτίθεται (με απίστευτους χαρακτηρισμούς) εναντίον όσων (ακόμα και σε δημοσιογράφους) τολμήσουν να πουν ή να γράψουν ότι γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Περίπου τους αντιμετωπίζει ως «εχθρούς του λαού», κάτι σαν «προδότες» και ως παραγωγούς των fake news.
nnn
Μα για να ζητεί ο κ. Φίλης να υπάρξει συμπληρωματική νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας για τα λαϊκά στρώματα, λέγοντας μάλιστα ότι «αυτό είναι ένα αίτημα πολλών συναδέλφων του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από άλλα κόμματα», κάτι θα γνωρίζει περισσότερο. Και ας ορκίζεται ο κ. Τζανακόπουλος ότι δεν επηρεάζεται η πρώτη κατοικία ή ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί.
nnn
Ισως τώρα ο Αλέξης Τσίπρας να καταλαβαίνει πως δεν υπάρχει πιο οδυνηρό πράγμα στην πολιτική από το να διαψεύδεις γεγονότα που ο ίδιος επιχειρεί να διαψεύσει. Τη στιγμή μάλιστα που οι τηλεθεατές έβλεπαν τον κ. Τζανακόπουλο να λέει με στόμφο ότι «καμιά λαϊκή κατοικία δεν θα εκπλειστηριαστεί», σε λίγα λεπτά εμφανιζόταν στους δέκτες της τηλεόρασης έναν απεγνωσμένος συνάνθρωπός μας που έλεγε πως χάνει το σπίτι του, 70 τετραγωνικά στη Μαγούλα, και να συμπληρώνει με απελπισία «είναι το μοναδικό σπίτι που έχω». Προσέξτε, η Μαγούλα δεν είναι καμιά πλούσια συνοικία (όπως η Εκάλη, ας πούμε). Είναι λαϊκή συνοικία που εσχάτως επλήγη από τη θεομηνία.
nnn
Ο κ. Φίλης φαίνεται πως άνοιξε αιρετική περπατησιά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι συριζαίοι που, ενώ έως τώρα νόμιζαν ότι με τις ατάκες του, με την αντίθεσή του στα καμώματα Καμμένου με το σκάνδαλο των βλημάτων της Σαουδικής Αραβίας και με την αναβάθμιση των F-16 θα έκανε ένα comeback στην κυβέρνηση, ότι έπαιζε ένα ρόλο «λαγού» για το Μέγαρο Μαξίμου (έλεγε, δηλαδή, αυτά που δεν μπορούσε να πει δημοσίως ο κ. Τσίπρας), αιφνιδιάστηκαν με το «αντάρτικο» που κήρυξε ο πρώην υπουργός Παιδείας. Εφτασε στο σημείο να διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου όταν ζήτησε από τα κινήματα αλληλεγγύης (που ήταν σταθερά σύμμαχοι του Πρωθυπουργού) να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ενδυναμώσουν την παρουσία τους δίπλα στους πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς (χωρίς να τους υποκαθιστούν). Για αυτό σας λέω ότι θα έχει ενδιαφέρον να απαντήσει ο κ. Τζανακόπουλος στον κ. Φίλη.


Και ο Τσίπρας κρατά αποστάσεις από τον… Τσίπρα

Θυμάστε που τον περασμένο Φεβρουάριο ο Πρωθυπουργός έκανε, όπου βρεθεί, δηλώσεις λέγοντας ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης; Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι τώρα άλλαξε γνώμη και κρατά αποστάσεις από τις δηλώσεις Φεβρουαρίου. Σε δηλώσεις του στο CNBC είπε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι τόσο κρίσιμο για τη χώρα: «Πιστεύω ότι θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα, αλλά δεν είναι τόσο κρίσιμο για εμάς όσο πιστεύαμε στο παρελθόν» είπε και για να γίνει πιο πειστικός συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει κανένας στόχος για εμάς να αποκτήσουμε πρόσβαση στο πρόγραμμα πριν το τέλος του προγράμματος οικονομικής στήριξης». Εως ότου έρθει αυτό το «τέλος του προγράμματος», μην εκπλαγείτε να ακούσετε και άλλη άποψη ή θέση.
Τι θα κάνει ο Ερντογάν στην Αθήνα

Επειδή σήμερα θα ξυπνήσετε σε μια αστυνομοκρατούμενη Αθήνα λόγω έλευσης του ζεύγους Ερντογάν, λέω να σας πω μερικές λεπτομέρειες που έχουν σημειολογική σημασία. Ας αρχίσω με το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα βρίσκονται στην ίδια αίθουσα, σε πολύ κοντινά τραπέζια, η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα και η Μαρέβα Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ απεδέχθη την πρόσκληση και θα παραστεί (μετά συζύγου) στο δείπνο. Στην ίδια αίθουσα θα είναι βεβαίως και η πρώτη κυρία της Ελλάδας Σίσσυ Παυλοπούλου καθώς και η πρώτη κυρία της Τουρκίας Εμινέ Ερντογάν. Εως εδώ καλά θα πείτε. Τα ωραία αρχίζουν αργότερα.
nnn
Πρώτα απ’ όλα ο σεφ του Προεδρικού Μεγάρου Στέφανος θεώρησε μεγάλη προσβολή όταν κάπου διάβασε ότι ο Ερντογάν φέρνει και τον προσωπικό μάγειρο μαζί του. Τέτοια πράγματα δεν τα επιτρέπει ο Στέφανος, αφού αυτός κάνει το κουμάντο στην προεδρική κουζίνα. Από χθες βρίσκεται σε μεγάλες φούριες ώστε να ετοιμάσει ένα δείπνο στον επίσημο προσκεκλημένο του Προέδρου. Το μόνο του μέλημα είναι να προσέξει να μη βάλει στο τραπέζι που θα κάθεται ο τούρκος πρόεδρος κρασί. Δεν πίνει ο κ. Ερντογάν κρασί, κρατώντας τα μουσουλμανικά έθιμα. Μόνο νεράκι (το πολύ-πολύ κρύο τσάι). Στα υπόλοιπα τραπέζια βεβαίως θα σερβίρει κρασί, αλλά μόνον στους έλληνες προσκεκλημένους.

Και το Λύκειο Ελληνίδων

Ποιοί θα είναι οι έλληνες προσκεκλημένοι; Οι συνήθεις θα μπορούσε να πει κανείς, αφού ο Πρ. Παυλόπουλος πάντοτε καλεί τα τέσσερα Ιδρύματα της χώρας, ήτοι το Ιδρυμα Λάτση, το Ιδρυμα Ελπίδα (του Βαρδή Βαρδινογιάννη), το Ιδρυμα Ωνάση και βεβαίως το Ιδρυμα Νιάρχου. Οπως το συνηθίζει ο Πρόεδρος στο δείπνο θα παρίσταται και το Λύκειο Ελληνίδων, τη στιγμή που η Λώρα Μολυβιάτη (κόρη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη και διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Προεδρίας της Δημοκρατίας) είναι μέλος του Λυκείου Ελληνίδων. Δεν ξέρω εάν θα χορέψουν κιόλας, αλλά σίγουρα θα βρίσκονται εκεί, μπορεί να το πει κανείς και ως… ντεκόρ εθνικών φορεσιών.

Ο Κατρούγκαλος θα συνοδεύσει τον Ερντογάν

Πάμε τώρα στα… μπερδέματα της επίσκεψης Ερντογάν: Πρώτα απ΄όλα θα σας αναφέρω ότι ο κ. Ερντογάν θα περάσει πολλή ώρα μ΄έναν από τους πλέον συζητημένους υπουργούς. Δεν είναι άλλος από τον Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος θα τον συνοδεύσει στην Κομοτηνή. Διάλεξαν, βλέπετε, τον Κατρούγκαλο να τον συνοδεύει. Επικουρικά θα είναι μαζί τους και ο έτερος υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης. Πάντως δεν σκέφτηκε κανείς να τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, που ξέρει και τουρκικά ώστε να γνωρίζει και η ελληνική πλευρά τι θα λένε ο Ερντογάν και οι υπουργοί του στην κομοτηνή. Δεύτερον οι Τούρκοι μεταβάλλουν συνεχώς το πρόγραμμα. Στην αρχή είπαν ότι ο κ. Ερντογάν θα φθάσει στις 10.30 της Πέμπτης και το μεσημέρι της Τετάρτης τους είπε ότι «ο Πρόεδρος θα αργήσει για μισή ώρα», οπότε το πρόγραμμα πάει μπροστά μισή ώρα….

Ποιος πληρώνει τους «φουσκωτούς»

Δεύτερον τι θα γίνει με τους αστυνομικούς που θα μας κουβαλήσει εδώ στην Αθήνα (και την Παρασκευή στην Κομοτηνή) ο κ. Ερντογάν. Ουδείς γνωρίζει ακόμα τον ακριβή αριθμό τους. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι όσοι κι αν είναι θα διανυκτερεύσουν και αυτοί στη Μεγάλη Βρετανία, όπως και το τουρκικό προεδρικό ζεύγος. Ηδη κλείστηκαν δύο όροφοι. Ρώτησα ποιος πληρώνει τα έξοδα, αλλά δεν πήρα απάντηση… Και κάτι ακόμα. Ουδείς διαψεύδει την πληροφορία ότι οι σωματοφύλακες του Ερντογάν είναι οι ίδιοι μ΄αυτούς που έδερναν κόσμο στη Νέα Υόρκη και τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον τους. Στη Γερμανία πάντως δεν τους επετράπη η είσοδος.

***

Στην κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου και στην Περιστέρα Μπαζιάνα έπεσε ο κλήρος να ετοιμάσουν το παράλληλο πρόγραμμα της Εμινέ Ερντογάν. Τη Πέμπτη η κυρία Παυλοπούλου, την Παρασκευή πρωί η κυρία Μπαζιάνα, η οποία θα πρέπει να κάνει ένα πρωινό πρόγραμμα, διότι ο το ζεύγος Ερντογάν αναχωρεί στις 10.30 το πρωί από το Ελ. Βενιζέλος για την Κομοτηνή. Θεωρείται σίγουρο ότι θα την πάνε και Ακρόπολη και στο Μουσείο Ακρόπολη…
Θα οπλοφορούν;

Ενα πρόσωπο που επίσης θα πρωταγωνιστήσει στο Προεδρικό Μέγαρο είναι εκτός του σεφ Στέφανου και ο υποστράτηγος Κρίκας επικεφαλής της ασφαλείας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα έχει το γενικό πρόσταγμα της ασφάλειας των δύο προέδρων ώστε όλα να πάνε εντάξει. Το τελευταίο που ρώτησα είναι εάν οι τούρκοι «φουσκωτοί» θα οπλοφορούν στο Προεδρικό Μέγαρο. Πάλι δεν πήρα απάντηση. Μου είπαν όμως ότι οι δικοί μας άνδρες της ασφαλείας θα οπλοφορούν, όπως κάνουν πάντα.

HeliosPlus