Ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) θέλει, λέει, να μεταλλαχθεί σε… σοσιαλιστή. Αριστερός πλέον δεν του φτάνει να είναι, με τα μνημόνια που υπέγραψε, με τους πλειστηριασμούς που ξεσήκωσαν την κοινωνία. Θέλει τώρα τον σοσιαλισμό. Αυτός είναι ο λόγος που συνεχώς τρέχει ανά τας Ευρώπας πίσω από τους σοσιαλιστές, αλλά οι σοσιαλιστές δεν τον θέλουν (να γίνει). Τουλάχιστον οι εγχώριοι σοσιαλιστές, που θεωρούν ότι ο Τσίπρας και οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνούν αγκαλιά με τον Πάνο Καμμένο και να θέλουν να ονομάζονται και σοσιαλιστές. Αλλωστε το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ (και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής) στολίζουν καθημερινά με διάφορα κοσμητικά επίθετα τους εγχώριους σοσιαλιστές. Παρά ταύτα το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός θέλει να γίνει σοσιαλιστής και επιχειρεί σταδιακά αλλά σταθερά να μεταλλαχθεί σε σοσιαλιστή. Μαθαίνω ότι υπάρχει στα σκαριά και ένα καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιφυλάσσει πολλές κομματικές μεταλλάξεις. Το ετοιμάζει μάλιστα ένας πασοκογενής Συριζαίος, ο Αντώνη Κοτσακάς, τον οποίο ο κ. Τσίπρας έχρισε και επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά από μεταλλάξεις ο κ. Τσίπρας άλλο τίποτα.
nnn
Επιμένει, παρά τις αντιδράσεις, να φλερτάρει με τους σοσιαλιστές. Μετέχει ως παρατηρητής σε συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), συναντήθηκε προσφάτως με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Πορτογαλίας και έμαθε, όπως ειπώθηκε, πώς η Πορτογαλία κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Ποιος όμως ο σκοπός του;
nnn
Τώρα που οι δημοσκοπήσεις τούς δίνουν χαμηλά ποσοστά, το άνοιγμα του κ. Τσίπρα προς τους σοσιαλιστές (προς το παρόν με τους ευρωπαίους) δεν θα πρέπει, λένε οι γνωρίζοντες, να αξιολογηθεί με ιδεολογικά κριτήρια αλλά με αμιγώς πολιτικά, όπως επισημαίνουν ακόμα και οι σύντροφοί του στην Κουμουνδούρου. Προσπαθεί να απορροφήσει όσο μπορεί περισσότερο ΠαΣοΚ ή να μην του φύγουν όσοι ήρθαν από το κόμμα αυτό (και που του έδωσαν τη νίκη στις εκλογές), αλλά, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τις κινήσεις του, κύριος στόχος του είναι να αποτρέψει τη συμπαράταξη των σοσιαλδημοκρατών (της Κεντροαριστεράς) υπό τη Φώφη Γεννηματά με την Κεντροδεξιά του Κ. Μητσοτάκη. Να δημιουργήσει δηλαδή (εάν το πετύχει) ένα… αντι-νεοφιλελευθερο μέτωπο που θα αγκαλιάζει τους μετριοπαθείς και θα αποκλείει τις ακραίες δυνάμεις του αριστερού χώρου –που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει μετά την αποχώρηση Λαφαζάνη – από το κόμμα του.


Η οργή του Κουτσούμπα

Ομολογώ ότι δεν τον έχω ξαναδεί έτσι τον γραμματέα του ΚΚΕ. Η οργή του Δ. Κουτσούμπα δεν κρυβόταν. Αφορμή; Η ατυχής απόπειρα της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία –την οποία πήρε πίσω σχεδόν αμέσως –για τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας (ορίζει ότι για τη λήψη σχετικής απόφασης απαιτείται το 50% + 1 στα πρωτοβάθμια σωματεία) προκάλεσε την μήνιν του Περισσού, εξ ου και οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ αλλά και η εμφάνιση του κ. Κουτσούμπα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου μίλησε κατακεραυνώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα δεν γλίτωσε από τα σφοδρά πυρά του ούτε η κατά τα άλλα συμπαθής υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, για την οποία είπε ότι αν και νέα είναι αρκετά έμπειρη στην… κομπίνα και στη βρώμικη δουλειά! Πάντως, επειδή η κυβέρνηση θα επανέλθει με νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των απεργιών, να είστε σίγουροι ότι το ΚΚΕ «θα τους αλλάξει τα φώτα», κατά την προσφιλή έκφραση του γραμματέα του, ο οποίος απέδωσε στην κυβέρνηση το «ρεκόρ πολιτικής ξετσιπωσιάς».


Ο Καμμένος θα απολογηθεί στον Φίλη

Ενώπιον της αντιπολίτευσης αλλά και των κυβερνητικών βουλευτών, όπως ο Ν. Φίλης και ο Γ. Κυρίτσης, θα βρεθεί την προσεχή Παρασκευή ο Π. Καμμένος, όπου θα τεθεί το θέμα της συμφωνίας πώλησης αμυντικού υλικού στους Σαουδάραβες. Η συνεδρίαση αυτή –κεκλεισμένων των θυρών –αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς γίνεται ύστερα από ομόθυμο αίτημα των κομμάτων, προεξάρχοντος του κ. Φίλη, να συγκληθεί η επιτροπή προκειμένου να συζητήσει το αίτημα για ανάκληση της απόφασής της (του περασμένου Ιανουαρίου) στην οποία βασίστηκε η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση πυρομαχικού υλικού. Να ξέρετε ότι αυτή τη φορά δεν θα αφήσουν τον Καμμένο να λέει διάφορα. Θα του ζητήσουν και αποδείξεις, έγγραφα, σημειώματα κ.τ.λ.


Ο κ. Πάιατ και ο Ιβάν

Το είχα ξαναγράψει τότε που γινόταν η προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τον Ελληνορώσσο Ιβάν Σαββίδη, η εταιρεία του οποίου μετέχει στο σχήμα. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαββίδης ήθελε πολύ να κάνει αυτή τη δουλειά, πλην όταν την έκανε δεν του βγήκε και τόσο ομαλά. Ετσι κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επιλογή του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ να αφήσει σαφή υπονοούμενα για το επιχειρηματικό προφίλ του Ιβάν Σαββίδη στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Υπονοούμενα για την προέλευση των κεφαλαίων του. Ας καθαρίσουν τώρα και αυτός και όλοι αυτοί που τον παρότρυναν.

HeliosPlus