Ομολογώ ότι έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε για τα νταραβέρια με τη Σαουδική Αραβία:
Η υπόθεση αυτή και ο τρόπος με τον οποίο διακινούνται δημόσια έγγραφα δημοσίως έχουν βλάψει αναπόφευκτα την εικόνα της χώρας!
Και έμεινα με το στόμα ανοιχτό για δύο λόγους.
Πρώτον επειδή η υπόθεση που κατά τον υπουργό βλάπτει την εικόνα της χώρας είναι μια υπόθεση που χειρίστηκε αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση του υπουργού.
Εξ όσων γνωρίζω κανένα στέλεχος της αντιπολίτευσης δεν πήγε να πουλήσει βλήματα στη Σαουδική Αραβία, ούτε νταραβερίστηκε με μεσάζοντες, ούτε έδιωξε τους κανονικούς Σαουδάραβες, ούτε προσπαθούσε να κρύψει τις πομπές του πίσω από διάφορα «απόρρητα».
Δεύτερον επειδή δεν είναι ένδειξη αυτογνωσίας να λέει ο υπουργός Εξωτερικών ότι την εικόνα της χώρας βλάπτουν όσα δημόσια έγγραφα διακινούνται δημοσίως και όχι το γεγονός ότι ο ίδιος είναι υπουργός Εξωτερικών.
Είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος πάσχισε με νύχια και με δόντια να μην μπει στο κάδρο του σκανδάλου. Ακόμη και «σε μακρύ ταξίδι» έφυγε μήπως περάσει απαρατήρητος.
Δεν θα τα καταφέρει.
Οχι μόνο επειδή υπέγραψε μια παράνομη σύμβαση ως μέλος του ΚΥΣΕΑ αλλά και επειδή είχε όλη την πληροφόρηση για τη δυσώδη αυτή υπόθεση από το… 2016(!) και δεν έκανε τίποτα για να τη σταματήσει.
Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών μιλάει και για «πράξεις» αλλά και για «παραλείψεις» που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον.
Με άλλα λόγια, αν ο Καμμένος είναι ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου, ο Κοτζιάς είναι φαβορί για τον best supporting role –που λένε και στα Οσκαρ…
Από εκεί και πέρα η γελοία απόπειρα συγκάλυψης των δικών του ευθυνών στην οποία έχει επιδοθεί διά «της προστασίας του απορρήτου» ή της «επιλεκτικής γνωστοποίησής του» ή των απειλών για 10ετή κάθειρξη με την κατηγορία της κατασκοπείας, δεν πρόκειται να έχει τύχη.
Αφενός επειδή στις δημοκρατίες το απόρρητο προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, δεν συγκαλύπτει τους κλέφτες. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με κλέφτες, όχι με κατασκόπους.
Αφετέρου επειδή κατά την προανακριτική διαδικασία δεν υπάρχουν απόρρητα –στη δημοκρατία, βεβαίως…
Ενδεχομένως ο υπουργός ως παλαιός θαυμαστής του Γιαρουζέλσκι και του Χόνεκερ να μη γνωρίζει πώς ακριβώς λειτουργούν οι δημοκρατίες. Καμία αντίρρηση.
Αλλά αυτό αποτελεί μικρό ελαφρυντικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ