«Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη!» αναφώνησε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή εννοώντας (υποθέτω) τον εαυτό του.
Βεβαίως η εικόνα του Πρωθυπουργού σε ρόλο νοικοκύρη είναι ελαφρώς σουρεαλιστική, αλλά ας μη μείνουμε στις εντυπώσεις.
Διότι επί της ουσίας είχε δίκιο.
Η παράσταση που στήθηκε την περασμένη Δευτέρα για να απαλλάξει τον υπουργό Αμυνας έκοψε λιγότερα εισιτήρια κι από το έργο «Ερχεται η Ανάπτυξη».
Εντός εικοσιτετραώρων αποκαλύφθηκε ότι οι «αποκαλύψεις» του Πρωθυπουργού περί του σκοτεινού και δαιμόνιου Σφακιανάκη ήταν ελάχιστα σοβαρότερες από τα «Τρία Γουρουνάκια».
Η περίφημη διασύνδεση με τη σύζυγο Μητσοτάκη κατέρρευσε μόλις άρχισε να βρέχει εξώδικα. Ο υπουργός Αμυνας πιάστηκε να καταθέτει στη Βουλή έγγραφα αμφίβολης γνησιότητας.
Και αποδείχθηκε τελικά ότι ο μόνος που ήξερε τον Σφακιανάκη ήταν ο… ίδιος ο υπουργός! Η συνέχεια επί της οθόνης.
Ετσι ο νόμος του νοικοκύρη επιβεβαιώθηκε. Μόνο που νοικοκύρης δεν ήταν ο Πρωθυπουργός.
Πάμε στα σοβαρά.
Πρώτον. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα πόσο θα αντέξει ο Καμμένος στην κυβέρνηση και πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση τον Καμμένο.
Ασφαλώς ο Πρωθυπουργός τον φορτώθηκε πλήρως –με τη συνδρομή μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από τον υπουργό Αμυνας ή/και την κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί, οι γνωστές εφημερίδες και κάποια «ενημερωτικά» σάιτ πασχίζουν να «κλείσουν» ή να υποβαθμίσουν το θέμα.
Χαμένος κόπος. Οπως είχε διαμηνύσει ο μεγάλος Μπεν Μπράντλι της «Ουάσιγκτον Ποστ» στον Πρόεδρο Νίξον όταν προσπαθούσε να κλείσει το Γουότεργκεϊτ με κάτι παραιτήσεις συμβούλων:
Πείτε του ότι το θέμα δεν θα κλείσει αν δεν το κλείσουμε εμείς, κι εμείς δεν κλείνουμε θέματα!
Δεύτερον. Ο αντιπερισπασμός της κυβέρνησης είτε επικεντρώνεται σε γνωστές και χιλιοειπωμένες υποθέσεις (όπως η SIEMENS ή το ΚΕΕΛΠΝΟ) είτε προσπαθεί να πλήξει προσωπικά τον Πρόεδρο της ΝΔ διά της συζύγου του. Μόνο φωτογραφία δεν έδειξε ο Τσίπρας στη Βουλή.
Χλωμός αντιπερισπασμός.
Αφενός επειδή είναι έξω από τους κώδικες της δημοκρατίας αλλά και της κοινωνίας μας να ανακατεύουμε στους καβγάδες τα γυναικόπαιδα.
Ούτε η Μαργαρίτα Παπανδρέου, ούτε η Μαρίκα Μητσοτάκη, ούτε η Δάφνη Σημίτη, ούτε η Νατάσα Καραμανλή, ούτε η Αντα Παπανδρέου, ούτε η Γεωργία Σαμαρά, ούτε η Μπέτυ Μπαζιάνα αποτέλεσαν ποτέ πολιτικούς στόχους και ευτυχώς.
Μόνο οι πλύστρες στους φωταγωγούς και ο Τζανακόπουλος τα βάζουν με τις γυναίκες των άλλων.
Αφετέρου επειδή η στοχοποίηση των μεν θα οδηγήσει μοιραία στη στοχοποίηση των δε.
Και αν μεν εκλεγούν οι ίδιοι, η τακτική έχει μια λογική. Αν εκλεγούν οι άλλοι, τότε ούτε ψύλλος στον κόρφο των ίδιων. Προς το παρόν το δεύτερο σενάριο μοιάζει πιθανότερο.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν το κυβερνητικό στρατόπεδο θα διχαστεί αν επιμείνουν σε αυτό το ρεπερτόριο.
Από τη μια πλευρά όσοι αισθάνονται ότι δεν υπάρχει επόμενη μέρα για αυτούς –άρα «αποθανέτω η ψυχή μου…».
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση υπόδικου και κατάδικου εκδότη που πρωτοστατεί στην επίθεση και διαμήνυσε θρασύτατα στη ΝΔ ότι «ξέρω πως μόνο αν κυβερνάμε για πάντα έχω μέλλον».
Από την άλλη όσοι επιθυμούν να επιβιώσουν από την κυβερνητική θητεία τους και να εγγραφούν με μεγαλύτερη διάρκεια στην πολιτική ζωή του τόπου.
Ηδη διαφαίνονται τέτοιες διαφοροποιήσεις. Οχι μόνο επειδή δεν είναι όλοι τόσο αδίστακτοι, αλλά και επειδή δεν είναι όλοι τόσο απελπισμένοι.
Ούτως ή άλλως, ο Μητσοτάκης είχε πει στον Πρωθυπουργό ότι η επιλογή των όρων της εκλογικής αναμέτρησης και του πολιτικού κλίματος είναι καθαρά υπόθεση της κυβέρνησης.
Η ΝΔ απλώς θα ακολουθήσει –άλλωστε δεν διακρίνονται και πολύ για τη μαγκιά τους στην Πειραιώς.
Υποθέτω ότι ελπίζουν πως (όπως διακήρυξε και ο Πρωθυπουργός) ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά περισσότερο αγαπάει τον νοικοκύρη.

«Χωρίς Σύνορα»

Είναι δημοσίως γνωστό και επισήμως ομολογημένο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πουλάει όπλα στη Σαουδική Αραβία.

Την ίδια στιγμή όμως ο ΣΥΡΙΖΑ λυπάται εκείνους που σκοτώνουν τα όπλα που πουλάει στους Σαουδάραβες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ετσι, στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν να μπει εμπάργκο στα όπλα που οι ίδιοι πουλάνε στη Σαουδική Αραβία!
Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Παπαδημούλης κάτι έπαθε και καλεί τη ΝΔ να εξηγήσει «γιατί ψήφισαν όχι» στο εμπάργκο στα όπλα που πουλάνε ο Παπαδημούλης και οι κυβερνητικοί φίλοι του.
Εντάξει, θα μου πείτε, με τόσα που τραβάνε σάλταραν. Λυπηθείτε τους.
Ε λοιπόν, όχι. Ηταν απλώς τα νεότερα από την οργάνωση «Παπατζήδες Χωρίς Σύνορα»!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ