από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Αναζητήσεις για την επόμενη μέρα

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η τρίτη αξιολόγηση οδεύει κατά τα φαινόμενα προς την ολοκλήρωσή της. Η κυβέρνηση, όπως καταδεικνύει και η επεισοδιακή έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που εμπίπτουν σε αυτήν, θέλοντας προφανώς να κλείσει και αυτό το μέτωπο και να ανοίξει το επόμενο, εκείνο της ρύθμισης του χρέους, ευελπιστώντας σε μια λύση που θα ελευθερώνει δημοσιονομικούς πόρους, δυνάμεις και δυνατότητες.

Ωστόσο, ακόμη και αν είναι επιτυχέστατη η διαπραγμάτευση με δανειστές και εταίρους, η επόμενη μέρα δεν είναι ασφαλισμένη, τίποτε δεν βεβαιώνει ότι η χώρα και η οικονομία της θα εισέλθουν σε φάση ταχείας ανάπτυξης.
Και στην καλύτερη των περιπτώσεων, χρειάζονται επιλογές και στοχεύσεις ξεχωριστές, ικανές να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη στη μετά την έξοδο από τα μνημόνια περίοδο.

Η Ελλάδα οφείλει να ανασχεδιάσει την οικονομία της και να κατευθύνει πόρους εκεί όπου πραγματικά χρειάζονται και ιδιαιτέρως σε δράσεις που διευρύνουν την παραγωγική της δυνατότητα και ενισχύουν την εξωστρέφειά της.
Η εποχή της ανάπτυξης των οδικών αξόνων έχει τελειώσει. Η χώρα είναι πλέον διελεύσιμη, τα αεροδρόμια εκσυγχρονίζονται και τα λιμάνια της είναι σε σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο.

Αν εξαιρέσει κανείς τα τρένα, όλες οι μεγάλες υποδομές είναι ολοκληρωμένες. Βεβαίως η χώρα υπολείπεται σε επιμέρους τοπικού χαρακτήρα υποδομές, όπως βιολογικούς καθαρισμούς, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, έργα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των νησιών και άλλα μικρότερης κλίμακας, τοπικού χαρακτήρα όπως είπαμε που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και των επισκεπτών.

Λείπουν ωστόσο έργα διασύνδεσης των βασικών υποδομών μεταξύ τους και ιδιαιτέρως με βασικές εστίες παραγωγής και εμπορίου. Δηλαδή, δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, έργα διασύνδεσης μοντέρνων αποθηκευτικών χώρων ή συναρμολόγησης διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών με το εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ή ακόμη με τους μεγάλους ελληνικούς διεθνείς λιμένες.

Απαιτείται στις παρούσες συνθήκες η διασύνδεση όλων των δικτύων με εκείνα της παραγωγής ώστε να διευκολύνεται η μεταφορά τους και να δημιουργείται περιβάλλον οικονομικής δραστηριότητας στα κέντρα ή στις βάσεις των μεγάλων δικτύων παραγωγής και μεταφοράς εμπορευμάτων. Οπως και να αναδειχθούν οι συνέργειες μεταξύ των τομέων της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και η διάθεσή τους από το ευρύ δίκτυο των ξενοδοχείων που διαθέτει η χώρα. Επιπλέον, στη μετά την κρίση εποχή έχει εξαιρετική σημασία η ενίσχυση της μεταποίησης και γενικώς του δευτερογενούς τομέα.

Η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης έδειξε μεγάλες δυνατότητες παραγωγής νέων, εξαιρετικής ποιότητας επεξεργασμένων τροφίμων, ανεδείχθησαν νέα σήματα και γενικώς ανεδείχθησαν κρυμμένες ή, καλύτερα, ξεχασμένες παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες. Είναι κοινός τόπος πια ότι ο δευτερογενής τομέας χρήζει φροντίδας και υποστήριξης, καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δύνανται να συγκροτήσουν ένα ισχυρό, ευέλικτο και εξωστρεφή παραγωγικό ιστό, ικανό να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας.  Επίσης, πάλι στα χρόνια της κρίσης, απεδείχθη ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες. Διαθέτει καλά εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό, οι νέοι της είναι πολύγλωσσοι και εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, ενώ στον βαθμό που θα διαμορφωθεί κατάλληλο τεχνολογικό οικοσύστημα μπορούν να αναπτυχθούν προϊόντα διεθνώς αποδεκτά και υπηρεσίες διεθνώς εμπορεύσιμες. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σχετική συζήτηση, ούτε έχει εκδηλωθεί η απαιτούμενη αναζήτηση. Η συζήτηση για την επόμενη μέρα επιβάλλεται να διεξαχθεί το ταχύτερο. Μη χάσουμε πάλι το τρένο...


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Δίπλα σ ολα αυτα κ. Καρακουση, | 04/12/2017 18:45
  προσθεστε ως προυποθεση για την αναπτυξη,την δημιοθργια για πρωτη φορα στην Ελλαδα τακτικης δικαιοσυνης. Αλλοιως,θα ευημερησουν για μια φορα ακομα οι αριθμοι,οχι ομως και η χωρα. Χωρις τακτικη δικαιοσυνη ειμαστε καταδικασμενοι να ζησουμε τα ιδια.
  Abdul
  απάντηση30
   
   
  Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη. | 04/12/2017 16:09
  Τώρα που έγιναν οι υποδομές -κατά πολύ με χρήματα των εξωτερικών «θεσμών», τώρα που τακτοποιήθηκαν μισθοί, συντάξεις, εισφορές, δικαιώματα εργαζομένων κλπ., θα έρθουν το 2019 οι ίδιοι να κάνουν τις αναπτυξιακές επενδύσεις, ίσως μαζί με μερικούς επαναπατριζόμενους Έλληνες επιχειρηματίες από την Βουλγαρία -τι κρίμα για αυτήν. Βέβαια θα χρειαστεί και ένα 4ο μικρό μνημόνιο όπου όλες οι αρμοδιότητες του ΕΦΚΑ, Δασαρχείου, υπουργείου Πολιτισμού, της Πολεοδομίας κλπ. θα συγκεντρωθούν σε ένα «Ελληνικό Υπερυπουργείο» υπό την αιγίδα του (υπό ίδρυση) Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Αλλά αυτό δεν θα είναι πρόβλημα, καθώς ως ανταλλαγή ο κ. Τσίπρας θα οριστεί Βασιλεύς Εξαρχείων και Πολυτεχνείων πάσης Ελλάδας. Έτσι υπάρχει και η ελπίδα να ξεκινήσουν και τα διάφορα «νομικώς κωλυόμενα» έργα όπως π.χ. το Ελληνικό, οι Σκουριές κλπ., έστω και με 8 έτη καθυστέρησης. Το μόνο αγκάθι που παραμένει είναι εάν θα αποδεχτούν τον κ. Καμμένο ως διοικητή της υπό σύσταση PESCO (Ευρωπαϊκός «αμυντικός γάμος»), καθώς έχει αποδειχθεί ανώτερος των άλλων τριών συνυποψήφιων στρατηγών 4ων αστέρων (σιγά τα αστράκια, εδώ μιλάμε για Αστήρ Μπούλη).
  Michail Leon
  απάντηση173
   
   
  Και να μην ξεχνάτε .. | 04/12/2017 11:55
  Υπάρχει άλλη μια Ελλάδα στο εξωτερικό ..και μια εμπορική αρμάδα .που ολοι γνωρίζουν πως στήθηκε ...'
  Christos
  απάντηση62
   
   
   
  Οι άνθρωποι είναι βραδυφλεγείς: τα κατανοούν όλα στην επόμενη γενιά. | 04/12/2017 10:49
  Γιαβας γιαβας κύριε Καρακουση, ολα θα γίνουν στην ώρα τους,και με την συγκατάθεση του ελληνικού λαού. Πρώτα πρέπει να περάσει στην πλειοψηφία, η ανάγκη κάθε αλλαγής. Θα μας στοιχισει κάτι παραπάνω, αλλά δεν υπάρχει εύκολος δρόμος.
  φανουρης
  απάντηση191
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πιός θα επενδύσει στην Ελλάδα; | 04/12/2017 10:19
  Αν ένας επενδυτής αγοράσει μια θέση σε κάποια βιομηχανική ζώνη για να επενδύσει, είναι σίγουρο ότι αμέσως ο δασάρχης της περιοχής θα θυμηθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος ''είναι δάσος'' και θ' απλώσει το χέρι.Η δ/νση αρχαιολογίας θ' ανακαλύψει ότι υπάρχουν αρχαία και επίσης θα απλώσει το χέρι. Το ίδιο θα κάνει και ο πλησιέστερος λιμενάρχης. Αν παρ' όλα αυτά προχωρήσει η επένδυση σειρά έχει η (γνωστή) πολεοδομία, η δ/νση υγείας και η δ/νση αποχέτευσης. Αν επιμείνει ο επενδυτής και ολοκληρώσει την επένδυση σειρά έχει το ΙΚΑ. Τέλος η εφορία θ' ανακαλύψει ότι ο επενδυτής είναι ο τρίτος ξάδελφος της θείας της οικιακής βοηθού της κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι, άρα φοροφυγάς... ΒΑΡΑΤΕ ΤΟΝ. Καλές επενδύσεις
  jmav
  απάντηση312
   
   
   
  Αλλαγή νοοτροπίας | 04/12/2017 07:35
  Η Ελλάδα στους δείκτες ανταγωνιστικότητας πέφτει συνεχώς και πλησιάζει τον πάτο του βαρελιού. Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να μην γίνονται επενδύσεις και να διώξει τις υπάρχουσες. Όλα όσα γράφετε είναι σωστά αλλά για να βοηθήσουν την ανάπτυξη πρέπει να μειωθεί η φορολογία να παταχθεί η γραφειοκρατία και να διαλυθεί το πελατειακό κράτος. Όταν η ΕΡΤ που δεν την βλέπει κανένας και απασχολεί προσωπικό όσο όλα τα άλλα κανάλια μαζί ετοιμάζεται να προσλάβει 200 ανθρώπους προφανώς αχρείαστους όλα όσα γράφετε ανατρέπονται. δυστυχώς τα παραδείγματα σαν της ΕΡΤ είναι αναρίθμητα γιατί είναι πολλοί οι καρανίκοι. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας
  ΧΒ
  απάντηση352
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων