Η απάντηση του 16χρονου που είχε στηθεί στην ουρά καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών νωρίς το πρωί της Black Friday σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόσα χρήματα θα ξοδέψει ήταν αφοπλιστική: «600 ευρώ για παιχνιδομηχανή και κινητό». O μικρός, προφανώς είτε από το χαρτζιλίκι του είτε με τη βοήθεια των γονιών του, θα ξόδευε μέσα σε λίγα λεπτά όσα λαμβάνει μεικτά τον μήνα πρωτοδιοριζόμενος στον ιδιωτικό τομέα (586 ευρώ). Αυτός ο κατήφορος της χώρας θα πρέπει να σταματήσει. Χρεοκοπήσαμε, το ΑΕΠ καταβαραθρώθηκε, επιχειρήσεις έκλεισαν, οι δουλειές περιορίστηκαν, οι αμοιβές εξαϋλώθηκαν και χιλιάδες προσοντούχοι νέοι αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Αυτό που πρέπει να απασχολεί το πολιτικό προσωπικό είναι πώς οι νέοι μας θα βρουν δουλειά η οποία θα τους επιτρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Υπάρχει ένα οικονομικό μοντέλο: περιορίζεις το κράτος και δεν το κάνεις χωνευτήρι προσλήψεων που θα τις πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας των 586 ευρώ μέσα από την υπερφορολόγηση και φέρνεις επενδύσεις με κεφάλαια από το εξωτερικό. Η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι παλαιότερες το Δημόσιο το χρησιμοποιούν για ψηφοθηρικούς λόγους εις βάρος του ιδιωτικού τομέα και εις βάρος της αποτελεσματικότητας που πρέπει να έχουν οι δημόσιοι φορείς και οι υπηρεσίες.
Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όμως έχει προκύψει πρόβλημα και με τις επενδύσεις. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτό του Ελληνικού δεν υπάρχει. Μια επένδυση που κατά τη διάρκεια των έργων θα απασχολήσει 20.000 κόσμο και στην πλήρη λειτουργία όλων των χρήσεων πάνω από 50.000, συμβάλλοντας στο ΑΕΠ περίπου μία μονάδα, έχει κολλήσει γιατί πρέπει να ικανοποιηθούν τα αριστερά αντανακλαστικά ομάδων που από την αρχή ήταν ενάντια στην επένδυση, χωρίς όμως να αρθρώνουν ένα πειστικό επιχείρημα.
Πρόσφατα ο υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν έδωσε άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή της συγκεκριμένης επένδυσης. Στη χώρα λοιπόν που η πτώση της οικοδομής και ο περιορισμός των δημοσίων έργων έχουν οδηγήσει τη ζήτηση για τσιμέντο στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960, ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού εκτίμησε ότι όταν πάρει μπρος το έργο, για επτά χρόνια θα προσθέτει ετησίως στη ζήτηση 300.000 χιλιάδες τόνους, ποσότητα αυξημένη κατά 10% σε σχέση με την τρέχουσα κατανάλωση!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ