Οι 23 νεκροί και η πλήρης καταστροφή της Μάνδρας λόγω πλημμύρας οφείλονται στην αδιάφορη και αναποτελεσματική γραφειοκρατία του δημοσιοϋπαλληλικού στρατού κατοχής και στην υπερσυγκεντρωτική εξουσία της κυβέρνησης. Για τους ίδιους λόγους κινδυνεύει το διασημότερο νησί του κόσμου, η Σαντορίνη, που αφήνουν να καταστρέφεται ο ιδιότυπος νησιωτικός χαρακτήρας του, να βουλιάζουν οι υποδομές και να ευτελίζεται η ομορφιά του (βλ. «Βήμα», 19/11). Η κεντρική εξουσία κωφεύει στις απελπισμένες εκκλήσεις του δημάρχου Νίκου Ζώρζου. Τον έχουν αφήσει χωρίς υπαλλήλους να υποδέχεται και να φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Το τουριστικότερο νησί της Ελλάδας δεν έχει τουριστική αστυνομία, δεν επιτρέπεται στον δήμο να προσλάβει κάποιους απαραίτητους υπαλλήλους, και ας έχει λεφτά για να τους πληρώνει, ενώ πιθανότερο θα ήταν να συναντήσεις στον δρόμο τη Μαντόνα παρά έστω και έναν αστυνομικό.
Η Σαντορίνη καταστρέφεται από την ασυγκράτητα άναρχη και ανεξέλεγκτη δόμηση. Το 70% των γεωργικών εκτάσεων έχει οικοδομηθεί αφανίζοντας την αγροτική παραγωγή και μάταια η δημοτική αρχή ζητεί να κηρυχτεί το νησί σε κορεσμό και να προστατευθεί από τις ορδές των εκατοντάδων χιλιάδων ξένων επισκεπτών και των δεκάδων χιλιάδων επιβατών των κρουαζιεροπλοίων, που δεν χωρούν πια να κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας και της Οίας, αλλά και στους στενούς αμαξιτούς δρόμους όπου δεκάδες χιλιάδες τροχοφόρα οχήματα και αμέτρητα πούλμαν κυκλοφορούν τρέχοντας μέρα-νύχτα και όποιον πάρει ο χάρος (το νέο νοσοκομείο κατακλύζεται καθημερινά από θύματα τροχαίων). Το ελάχιστο βρόχινο νερό, η ανεπαρκής αφαλάτωση και ο εξαντλούμενος υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας σπαταλούνται από πισίνες γλυκού νερού ακόμη και δίπλα στην ολοκάθαρη θάλασσα.
Τα χιλιάδες αδήλωτα και αφορολόγητα rooms to let, η φοροδιαφυγή που πάει σύννεφο, τα αφόρητα ντεσιμπέλ των εκατοντάδων κέντρων μέρα – νύχτα καθώς και των ελικοπτέρων που ξεναγούν τουρίστες από αέρος σε χαμηλή πτήση έχουν εξαφανίσει την άλλοτε υπέροχη γαλήνη του μοναδικής ομορφιάς νησιού, οι υπέρογκες τιμές απομυζούν και τους ντόπιους μη προνομιούχους, ενώ οι πολιτικάντικες αντιδικίες αναστέλλουν κάθε εκσυγχρονισμό χάριν της ασύδοτης κερδοσκοπίας ντόπιων και ξένων επιχειρηματιών και απειλούν με ανήκεστη καταστροφή, καθώς δεν αφήνουν τις τοπικές αρχές να κινηθούν με αντιγραφειοκρατική ευελιξία, ενώ το άπληστο κράτος δεν διαθέτει κάποια λίγα από τα εκατομμύρια ευρώ που αποδίδει το νησί στο δημόσιο ταμείο για να αντιμετωπίσουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τα ανακύπτοντα καθημερινά προβλήματα. Πλήρης αδιαφορία εκτός από παχυλές υποσχέσεις και βαρύγδουπα σχέδια επί χάρτου.
Και ενώ οι δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι κυκλοφορούν χωρίς να ξοδεύουν παρά πενταροδεκάρες και οι 800.000 πάμπλουτοι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων αφήνουν μόνο 50 ευρώ κατά κεφαλήν, τοπικές διαφορές που τροφοδοτούνται από ξενοδοχειακά συμφέροντα εμποδίζουν τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των χιλιάδων τόνων σκουπιδιών που κατακλύζουν τη χωματερή και τους δρόμους, μολονότι τα σχέδια, οι άδειες και η χρηματοδότηση έχουν εξασφαλιστεί.
Συγχωρήστε μου την κραυγή απόγνωσης για τη δεύτερη γενέτειρά μου, που μου ζήτησε να ενώσω τη δική μου αγωνία με τις δικές της μάταιες εκκλήσεις. Προτού αργά ή γρήγορα κηρυχθεί και η Σαντορίνη από τους διεθνείς διακινητές ακατάλληλη για τουρισμό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ