Κίνηση εξωστρέφειας, που έχει και συμβολικό βάρος, είναι η δημιουργία και η λειτουργία του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στη διεύθυνση history-bookstore.eie.gr. Η επίσημη παρουσίαση του e-βιβλιοπωλείου καθώς και όλου του εκδοτικού έργου του Ινστιτούτου θα γίνει αύριο, Δευτέρα.
Το Ινστιτούτο, που προέκυψε το 2012 από τη συνένωση των Κέντρων Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, Βυζαντινών Ερευνών και Νεοελληνικών Ερευνών, αποτελεί τον παλαιότερο ερευνητικό θεσμό στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Φιλολογία και Ιστορία) καθώς λειτουργεί από το 1960. Με έδρα του το κτίριο της Βασιλέως Κωνσταντίνου, στη συμβολή με τη Ριζάρη, το Ινστιτούτο έχει τεράστιο ερευνητικό έργο τόσο σε τομείς υποδομής και καταγραφής δεδομένων για την ιστορία του ελληνισμού όσο και πρωτότυπης, συχνά πρωτοποριακής, έρευνας. Σήμερα εργάζονται σε αυτό 45 ερευνητές.
Ο κατάλογός του περιλαμβάνει 540 τόμους. Μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά το περιοδικό Τεκμήρια (που είναι και διαδικτυακός τόπος ανοικτής πρόσβασης) για την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα ή τη σειρά Συντάγματα (Corpora) Επιγραφών. Στο πεδίο των Βυζαντινών Ερευνών, αναφέρουμε το περιοδικό Βυζαντινά Σύμμεικτα, από το 1966, επίσης ανοικτής πρόσβασης, τη σειρά Πάτμος με βυζαντινά έγγραφα πατριαρχών, αυτοκρατόρων και δημόσιων λειτουργών, τη σειρά με τα αρχεία των αθωνικών μοναστηριών ή τους τόμους της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας σειράς «Το Βυζάντιο σήμερα».
Στο πεδίο των Νεοελληνικών Ερευνών, η γνώση που έχει παραχθεί για τη νεοελληνική κοινωνία είναι μοναδική. Εδώ ξεχωρίζουν το δίγλωσσο περιοδικό The Historical Review/La Revue Historique (ανοικτής πρόσβασης), η σειρά των Αυτοτελών Δημοσιευμάτων, με 146 τόμους (ο τελευταίος τόμος έχει τίτλο «Φόβοι και Ελπίδες στα Νεότερα Χρόνια»), οι 19 τόμοι της Ετήσιας Διάλεξης Κ. Θ. Δημαρά (τελευταίος τόμος, η διάλεξη του Φρανσουά Ντος «Από την Ιστορία των Ιδεών στην Ιστορία της Διανόησης») ή οι 48 τόμοι του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας (πολύτιμες μελέτες).
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00, Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ