Μετά από προσπάθειες και υποσχέσεις χρόνων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η πολύφερνη φορολοταρία μοιράζοντας σε 1000 φορολογούμενους ένα δωράκι 1000 ευρώ, ως επιβράβευση για τη χρήση πλαστικού χρήματος. Είναι προφανώς ένα κίνητρο που βέβαια δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή που εξακολουθεί να αποτελεί μια ανοικτή πληγή. Με τη βοήθεια και των capital controls η χρήση του πλαστικού χρήματος εξαπλώθηκε αισθητά, προσθέτοντας έσοδα 2 δισ. μέχρι τώρα από το ΦΠΑ, κατά το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν αρκούν όμως τα δωράκια για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα σε πολλούς κλάδους επαγγελματιών. Όσο οι συντελεστές ΦΠΑ παραμένουν ψηλά, όσο συνδέεται το εισόδημα με εισφορές θα υπάρχουν σημαντικά αντικίνητρα και για τους επαγγελματίες και για τους καταναλωτές, να αποφεύγουν τις αποδείξεις. Είναι αυτονόητο ότι μεταξύ μιας άμεσης έκπτωσης 20 ή 30% και της μικρής πιθανότητας να κερδίσει κάποιος από τη φορολοταρία, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα προτιμήσει την έκπτωση από την απόδειξη.

Αν δεν υπάρξει μια σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, το κίνητρο της φοροδιαφυγής θα παραμένει πάντα ισχυρό, στερώντας έσοδα από το κράτος. Η καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης συνδέεται άμεσα με την εμπιστοσύνη των πολιτών, απέναντι στο κράτος. Με την αίσθηση ότι αυτά που στερείται θα έχουν άμεση ανταπόδοση από τις υπηρεσίες που απολαμβάνει .
Στην Ελλάδα της κρίσης όμως έγινε και γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Οι πολίτες υπερφορολογούνται, με άμεσους και έμμεσους φόρους, ενώ οι υπηρεσίες που υποχρεούται να παρέχει το κράτος πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Στην υγεία,την παιδεία,τις δημόσιες υποδομές η κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες είναι αισθητά χειρότερη από αυτή που προσδοκούσαν ή ακόμα χειρότερα από αυτήν που έχουν ανάγκη.
Η όποια δυναμική λοιπόν της φορολοταρίας πολύ γρήγορα θα εξαντληθεί,αν το φορολογικό μας σύστημα παραμένει άδικο και αναποτελεσματικό. Όταν η εφορία προχωρεί σε πάνω από 2000 κατασχέσεις λογαριασμών τη μέρα,το αντίδωρο για 1000 πολίτες το μήνα δεν θα αλλάξει την κατάσταση.
ΤΟ ΒΗΜΑ