Αδικη τιμωρία

Η τελευταία επιστημονική ανακάλυψή μου είναι πως οι ιοί παραμονεύουν παντού, σε όποια συχνότητα του Επικοινωνιακού Πεδίου και αν βρίσκομαι, ημερολόγιό μου. Που σημαίνει: έχω ρίγη, πυρετό, πονοκέφαλο, βήχω, πονάω σε όλο το κορμί, καταναλώνω έξι πακέτα χαρτομάντιλα την ώρα.
Ποιος με τιμωρεί και γιατί; Είμαι απολύτως αθώος: και αντιγριπικό εμβόλιο έκανα, και τους φόρους μου πλήρωσα, και την κάρτα μου, και τη ΔΕΗ –σε όλα είμαι εντάξει, πρότυπο πολίτη. Δεν θα έπρεπε να κάνει κάτι η κυβέρνηση να με προστατεύσει; Δεν υπάρχουν πολλά ζώα σαν εμένα, σε γυάλα έπρεπε να με έχουν να με δείχνουν, όχι να αφήνουν να με βασανίζει ο κάθε ιός.
l Αλλά έτσι κλείνει ο κύκλος: το ισχυρότερο πλάσμα του πλανήτη, που τα βγάζει πέρα με ελέφαντες και φάλαινες, δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει αυτές τις ελάχιστες πρωτόγονες μορφές ζωής που είναι οι ιοί.
«Α, μην επαίρεσαι για την ανωτερότητά σου: κάθε πλάσμα νομίζει πως είναι το ανώτερο στον κόσμο του» διευκρινίζει ο Οδηγός του Γερανοφόρου. Δηλαδή; «Καθένα νομίζει πως είναι το κορυφαίο δημιούργημα της Εξέλιξης –ή της Δημιουργίας, ανάλογα σε τι πιστεύει».
Οι πεταλίδες και τα μύδια πιστεύουν δηλαδή πως είναι ανώτερα από τον άνθρωπο; «Μα, δεν σας αντιλαμβάνονται τους ανθρώπους, δεν σας νιώθουν: πιστεύουν πως είναι τα ανώτερα όντα από όσα αντιλαμβάνονται». Υπάρχουν δηλαδή όντα που δεν τα νιώθουμε, που δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν; «Μα βέβαια! Αν δεν είχα παρουσιαστεί μόνος μου, θα ήξερες ότι υπάρχω;» με αποστόμωσε ο Οδηγός –που σίγουρα δεν είναι άνθρωπος. Δεν ξέρω τι είναι ακριβώς, αλλά άνθρωπος δεν είναι.
l Ομως οι 21 που πνίγηκαν στη Μάνδρα και στον Ασπρόπυργο, ήσαν άνθρωποι, συμπολίτες μας, συμπατριώτες. Που δεν φαντάζεσαι ποτέ πως μπορεί να έχουν τέτοια τύχη: τότε που ταξίδευα με τη Φεράρι, όταν ήμουν σε εθνική οδό ή στο κέντρο της Αθήνας, σκεπτόμουνα: «θα περάσει η κρίση, δεν θα καταστραφούμε, είμαστε αναπτυγμένη χώρα· έχουμε σήματα Τροχαίας, φανάρια, δρόμους με διαχωριστικά –δεν είμαστε Τρίτος Κόσμος, Ευρώπη είμαστε».

Εμείς φταίμε

Μόλις όμως βγεις από τις εθνικές οδούς, βρίσκεσαι στον Ασπρόπυργο και στη Μάνδρα. Με αυθαίρετα, νταλίκες, τσιμεντόλιθους, χωματόδρομους, ελενίτ και λαμαρίνες. Μόλις αφήσεις το Νιοχώρι και πάρεις τον δρόμο για το Κάστρο για να πας στο «Χαμολιό», στον ελαιώνα και το αμπελάκι του παππού, συναντάς τα φρικτά σκουπίδια που έχουν πετάξει στον κυπαρισσώνα: σκουριασμένες κουζίνες, σπασμένα ψυγεία, ρόδες από τρακτέρ, διαλυμένα έπιπλα, παλιές τηλεοράσεις.
Οι περιφερειάρχες; Δεν φταίνε, φυσικά. Οι δήμαρχοι; Ούτε κατά διάνοιαν. Οι κυβερνήσεις, οι πρωθυπουργοί; Μα, είναι δυνατόν να ξέρουν τι συμβαίνει στον Ασπρόπυργο, στη Μάνδρα, στο Χαμολιό; Το μόνο που ξέρουν όλοι αυτοί είναι πώς να μαζεύουν ψήφους. Αυτή είναι η δουλειά τους –άρα φταίμε όλοι οι υπόλοιποι, που έπρεπε να έχουμε λύσει αυτά τα ζητήματα μέσω της αυτοοργάνωσής μας. Εμείς που ζητάμε ρουσφέτια, εξαιρέσεις –εμείς φταίμε.
Καλά κάνουν λοιπόν φυσικά φαινόμενα και ιοί να μας τιμωρούν. Δεν είμαστε στο ύψος των απαιτήσεων των αρχόντων μας –των ελλείψεών τους, μάλλον.
l Ενώ αυτοί έχουν καθολική αναγνώριση: τον πρώην τακτικό και, μετά τη συνταξιοδότησή του, ομότιμο καθηγητή του Προκόπη Παυλόπουλο τον έκανε και επίτιμο καθηγητή το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Του χρόνου θα τον ανακηρύξουν επίτιμο φοιτητή, ομότιμο πρώτο επιτυχόντα και θα του δώσουν τιμητική υποτροφία.
l Ο Αλέξης Τσίπρας τον ανταγωνίζεται: στο George V, το παρισινό ξενοδοχείο που το μάθαμε από τον γάμο του Ακη Τσοχατζόπουλου, απονεμήθηκε στον πρωθυπουργό βραβείο «πολιτικού σθένους». Διότι «παρά τη διαφορετική κατεύθυνση που είχε αρχικά… βρήκε το κουράγιο να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη» εξήγησαν οι αρμόδιοι του περιοδικού «Politique Internationale».
Για την περίφημη kolotouba βραβεύεται –δεν ξέρω αν είναι έγκυροι, έχουν όμως χιούμορ αυτοί στο περιοδικό· του χρόνου θα βραβεύσουν τον καταλανό kolotoubista, τον Πουιτζντεμόν. Αν έχει βγει από την παρανομία.
l Και ενώ ο πρωθυπουργός βραβεύεται, οι μισοί από όσους τον ψήφισαν το 2015 απονέμουν αυτοβούλως στους εαυτούς τους το παράσημο της ανοιχτής παλάμης· και οι άλλοι μισοί θα ήθελαν να κάνουν το ίδιο, αλλά δεν μπορούν, είναι κοψοχέρηδες.

Κράτος δικαίου

Δεν πρέπει μόνο να βραβεύονται αλλά και να προστατεύονται οι πολιτικοί μας: μόλις κάνει μήνυση σε δημοσιογράφους ο Πάνος Καμμένος για συκοφαντική δυσφήμηση, τρέχει αμέσως η αστυνομία και συλλαμβάνει τον δημοσιογράφο διότι είναι αυτόφωρο αδίκημα.
Ενώ, αν του κάνει δημοσιογράφος μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, μετά από χρόνια και καιρούς φθάνει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που την παραπέμπει στη Βουλή και ζητάει άρση της ασυλίας του Καμμένου. Ομως η αρμόδια επιτροπή αποφαίνεται πως δεν είναι μόνο βουλευτής, είναι και υπουργός –άρα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών: να κατατεθεί πρόταση, να γίνει προανακριτική επιτροπή, να ψηφίσει η Βουλή να συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο για να αποφανθεί αν ο Πάνος Καμμένος συκοφάντησε ή όχι τον δημοσιογράφο.
Από την άλλη, βγαίνει ο Νίκος Κοτζιάς και ανακοινώνει πως όποιος διακινεί απόρρητα έγγραφα θεωρείται κατάσκοπος και κινδυνεύει με δέκα χρόνια φυλάκιση –ακόμη και αν από τα έγγραφα αποδειχθεί ότι παρανόμως προσπάθησε ο Πάνος Καμμένος να πουλήσει 300.000 βλήματα στη Σαουδική Αραβία.
Ητοι, άσυλο για τον υπουργό Αμυνας. Και ανοσία, ούτε γρίπη δεν παθαίνει: μόλις εμφανίζεται ιός, δεκάδες συριζαίοι βουλευτές μπαίνουν μπροστά και λένε του ιού «σε μας έλα».
l Ενώ εγώ, απροστάτευτος, ριγώ, βήχω και ταλαιπωρούμαι –όχι μόνο από τον ιό, αλλά και από τις παραδοξολογίες του Οδηγού· όπου φτωχός και η μοίρα του, ημερολόγιό μου.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Πάρ’ το απόφαση, Διόδωρε, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χρεωθεί λάθη όσο θα φταίνε εκείνοι που σαμποτάρουν τα φτερά του γαϊδάρου.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ONOS AIRLINES
nnn
Καλώς ήλθατε. Σας ενημερώνω ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς, όπως ακριβώς τα αφήσατε. Αφημένα.
ΑΡΔΟΥΝΙΟΣ ΣΥΜ/ΛΟΣ Σ.Σ.
nnn
Μαζί τα μπαζώσαμε. Σε αγαστή διαχρονική, διαταξική και διακομματική συνέργεια λαός, κυβερνήσεις και ΟΤΑ όλου του φάσματος με το λάδωμα και την εξαγορά της ψήφου από το αθωοποιημένο «κεραμίδι» ως τη στιγματισμένη βίλα…
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Στην Ελλάδα, δυστυχώς μόνο οι τρομοκράτες, ασφαλείς στην παρανομία τους, «αναλαμβάνουν ευθύνες». Εάν με παρρησία τις ευθύνες τους αναλάμβαναν πολιτικοί και γραφειοκράτες ούτε τραγωδίες παρόμοιες με την πρόσφατη της Μάνδρας θα είχαμε, αλλά ίσως ούτε και τρομοκράτες.
ΑΝΕΥΘΥΝΟ(ΦΟΒΟΣ), ΓΛΥΦΑΔΑ
nnn
Πίσσα στον Σαρωνικό, λάσπη στη Μάνδρα, Ρουβίκωνας στο Πεντάγωνο – ή τους αλλάζουμε ή βουλιάζουμε!
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
…οι συνωμοσιολογούντες ψεκασμένοι που στις πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ανατολική Αττική ανακάλυπταν σχέδιο ανατροπής του Αλέξη Τσίπρα, προφανώς παρατηρούν μετεγκατάσταση των σκοτεινών δυνάμεων που τον επιβουλεύονται στη Δυτική Αττική…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΠΕΙΡΑΙΑΣ
nnn
Η πρώτη Κυριακή ανήκει στη Φώφη για τη μεγάλη συμμετοχή – η δεύτερη στον Ανδρουλάκη για την απρόσμενη επίδοση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Μετά τα αγγλικά, μιλάει και γαλλικά τώρα· να προσέχει μόνο μη συναντηθεί με κανέναν από τη Μάνδρα και του μιλήσει και αυτός «στα γαλλικά».
ΔΕΣΠΩ ΦΡAΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Ριζοσπάστης αριστερός και καταδέχεται βραβεία που έχουν πάρει δεξιοί, συντηρητικοί και φιλελεύθεροι; Τόση ματαιοδοξία;
Γ.Κ., ΕΥΒΟΙΑ
nnn
Γαλλικό περιοδικό βράβευσε τελικά τον Τσίπρα. Είναι από τις στιγμές που στενοχωριέσαι που έκλεισε η «Μανίνα»…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ