Η είδηση πέρασε μάλλον στα «ψιλά», αλλά έχει τη σημασία της: την Πέμπτη το βράδυ, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, κατατέθηκε τροπολογία με πρώτο υπογράφοντα τον υπουργό Οικονομικών και συνυπογράφοντες άλλους πέντε ή έξι υπουργούς, 114 σελίδων! Το γεγονός ότι ο υπουργός Κουρουμπλής ζήτησε συγγνώμη από τη Βουλή φυσικά δεν απαλείφει το πρόβλημα, ούτε δίνει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Βουλής.
Αντιθέτως, είναι μια επιβεβαίωση ότι η απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου είναι μια συνειδητή κυβερνητική επιλογή, που στόχο έχει να υποβαθμίσει την κορυφαία λειτουργία του, που είναι η νομοθέτηση. Για την κυβέρνηση η Βουλή δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα εργαλείο για την επιβολή των πιο αντιδραστικών πολιτικών και την εξυπηρέτηση των δικών της επιλογών, κομματικών και άλλων.
Και με πρακτικές όπως εκείνη της Πέμπτης δίνεται η εντύπωση ότι χρησιμοποιείται όχι για να συζητήσει και να ψηφίσει νόμους οι οποίοι θα λύσουν προβλήματα, θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και θα αναβαθμίσουν τη θέση της χώρας, αλλά ως το μέσο νομιμοποίησης αποφάσεων και πρακτικών οι οποίες βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την πολιτική δεοντολογία.
Το πράγμα καταντάει εξοργιστικό, αν σκεφθεί κανείς ότι η κυβέρνηση αυτή ως αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγελλε προηγούμενες κυβερνήσεις ότι νομοθετούσαν στο πόδι, ψηφίζοντας νύχτα άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια για να κρύψουν παράνομες αποφάσεις.
Και είναι σίγουρα εξωφρενικό, αν θυμηθεί κανείς τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση με την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015, ότι η ίδια δεν πρόκειται ποτέ να νομοθετήσει με τον συγκεκριμένο τρόπο, αλλά όσα ψηφίζει η Βουλή θα είναι αποτέλεσμα ενός δημοκρατικού διαλόγου εντός και εκτός Βουλής.
Ολα αυτά όμως αποδείχθηκαν λόγια κενά περιεχομένου. Δεν τηρήθηκαν ποτέ οι δεσμεύσεις. Και όσα εξαγγέλθηκαν αποδεικνύεται τώρα πως ήταν στάχτη στα μάτια των βουλευτών και των πολιτών. Η τροπολογία των 114 σελίδων δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς άλλων ανάλογων τροπολογιών που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μικρότερου ίσως μεγέθους, αλλά αδιευκρίνιστου περιεχομένου και πάντως μακριά από το να είναι αποτέλεσμα ενός δημοκρατικού διαλόγου. Αλλά είτε 114 σελίδες είναι μια τροπολογία της νύχτας είτε μία, όλες πλήττουν το ίδιο τη Δημοκρατία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ