από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Μερικά μαθήματα από την εθνικιστική διαδήλωση στην Πολωνία

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η μεγάλη διαδήλωση ευρωπαίων ακροδεξιών που συγκέντρωσε 60.000 άτομα στις 11 Νοεμβρίου στη Βαρσοβία είναι ενδεικτική της κατάστασης στην Ευρώπη από πολλές απόψεις.

Πρώτον, συμβολίζει την συνεχιζόμενη άνοδο του εθνικισμού στην ήπειρο εδώ και αρκετά χρόνια. Διεισδύει σε όλες τις ηλικίες αλλά ιδίως στους νέους, κερδίζει επιρροή στις κοινωνίες και στα κόμματα και αναπτύσσεται με τρόπο όλο και πιο ακραίο.

Η άνοδος αυτή πραγματοποιείται παράλληλα με την άνοδο του ισλαμισμού, που επίσης προσελκύει τους νέους, ο οποίος είναι όλο και πιο εμφανώς ακραίος και περνά σε ενέργειες, κυρίως τρομοκρατικές αλλά όχι μόνο, οι οποίες αυξάνουν σε αριθμό και βία.   

Έπειτα, όπως έδειξε η ισχυρή παρουσία διαδηλωτών από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη στη Βαρσοβία, παρατηρούμε ένα χάσμα μέσα στην Ευρώπη που συμπίπτει σε γενικές γραμμές με το παλαιό χάσμα Δύσης - Ανατολής.

Η προσφυγική κρίση προκάλεσε πολιτικές θέσεις και λαϊκές αντιδράσεις ενίοτε πολύ διαφορετικές ανάμεσα στις χώρες της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης, αλλά οι διαφορές αυτές πηγαίνουν πολύ πέρα από την παρούσα κρίση.

Αφορούν τα πολιτικά συστήματα, ιδίως στις πρώην κομουνιστικές χώρες οι οποίες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την φιλελεύθερη δημοκρατία για να υιοθετήσουν αυταρχικά μοντέλα. Αφορούν ακόμη τις αξίες που μοιράζονται οι λαοί, παρά το γεγονός ότι στη Δύση βρίσκεται η Αυστρία που ετοιμάζεται να δεχθεί στην κυβέρνησή της τους κληρονόμους των ναζιστών. Υπάρχει ο κίνδυνος οι διαφορές αυτές, καθώς μεγεθύνονται, να φέρουν βαθιά χάσματα, όπως την έξοδο μερικών πρώην κομουνιστικών χωρών από την ΕΕ. Ο κίνδυνος αυτός προστίθεται σε εκείνον της απόσχισης, όπως στην Καταλονία, που επιβαρύνει την ενότητα της ΕΕ.  

Δίπλα σ' αυτή την δυσάρεστη κατάσταση, υπάρχει πλέον μια πηγή ελπίδας για το μέλλον της Ευρώπης και της δημοκρατίας. Ένα παράθυρο ευκαιρίας δημιουργήθηκε με την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία και την επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία.

Οι ηγέτες των δύο κυριότερων δυνάμεων της Ευρώπης κάθε άλλο παρά τέλειοι είναι, έχουν όμως διαύγεια όσον αφορά τους θανάσιμους κινδύνους που απειλούν την ΕΕ και την δημοκρατία, είναι αποφασισμένοι να εργαστούν μαζί και να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην υπηρεσία της ενίσχυσης μιας δημοκρατικής Ευρώπης.

Υπάρχει εδώ μια καινοτομία και μια μοναδική ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να αντιμετωπίσουμε τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό που εξαπλώνονται, και να τους κερδίσουμε.

Μερικά από τα συνθήματα στη διαδήλωση της 11ης Νοεμβρίου στη Βαρσοβία έσταζαν μίσος για τους μουσουλμάνους. Αν και ο ισλαμισμός πρέπει να παταχθεί με αποφασιστικότητα, οι μουσουλμάνοι πρέπει να έχουν δικαιώματα σεβαστά όπως εκείνα των ευρωπαίων πολιτών.

Στη διαδήλωση εκφράστηκε ο αντισημιτισμός χωρίς αναστολές, όπως μόνο η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και το Γιόμπικ στην Ουγγαρία τολμούσαν να το κάνουν πριν μερικά χρόνια. Αυτό υποδηλώνει την άνοδο του αντισημιτισμού που παρατηρείται στην Ευρώπη.

Απέναντι σε όλα αυτά, η δέσμευση των δημοκρατών πρέπει να είναι απόλυτη.

Κατ' αρχάς, είναι απαραίτητο να διεξάγουμε σαφή ιδεολογικό πόλεμο κατά του εθνικισμού και του αντισημιτισμού. Κυρίως, είναι ουσιώδες να μην πέσουμε στην παγίδα που στήνουν από κοινού προκειμένου να παρασύρουν την ήπειρο στον εμφύλιο που ονειρεύονται.

Είναι το κρίσιμο διακύβευμα της εποχής μας: οφείλουμε να επιδείξουμε ενότητα. Ενότητα μέσα σε καθεμία από τις χώρες και τις περιφέρειές μας, ενότητα ιδίως ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση για να μην αφήσουμε την ΕΕ και την ήπειρο να διασπαστούν.

Πρέπει επίσης να ξαναβάλουμε τη νεολαία στην καρδιά ενός κοινού πολιτικού σχεδίου διότι εντός της στρατολογούν οι εθνικιστές και οι ισλαμιστές, και αυτή κρατάει ένα μέρος των κλειδιών για το μέλλον της Ευρώπης.

Τέλος πρέπει να αδράξουμε την ιστορική ευκαιρία που προσφέρεται σήμερα στους δημοκράτες προκειμένου να εμβαθύνουμε την Ευρώπη και την δημοκρατία. Η δόμηση μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας πολιτών, η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας, κυρίως μέσω της γενίκευσης της μετακίνησης των νέων εντός της Ευρώπης, η δημιουργία θεσμών της κοινωνίας των πολιτών ικανών να στηρίξουν τη δημοκρατία, ιδού τα νέα σύνορα προς κατάκτηση.




*Ο κ. Benjamin Abtan είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM) και συντονιστής του Δικτύου Βουλευτών Έλι Βίζελ στην Ευρώπη



Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Ας προσέχατε…… | 24/11/2017 11:13
  Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήταν ένας στόχος της μεταπολεμικής Οικονομικής και πολιτικής ελίτ που δυστυχώς δεν θα ευοδωθεί γιατί οι ανισότητες βορρά νότου και οι απροθυμία των πλούσιων χωρών (λόγω εμπορικού πλεονάσματος και εκλογικής πελατείας) να υποχωρήσουν οδηγεί σε κατάρρευση.
  Νίκος
  απάντηση137
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ | 23/11/2017 12:14
  Αναρωτιέται κανείς πόθεν αντλεί πολιτική νομιμοποίηση ο ανωτέρω κύριος για να δημοσιεύει στα παγκόσμια ΜΜΕ τα άρθρα του. Αν για παράδειγμα κάποιος δήλωνε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ρατσιστικού Κινήματος και του Δικτύου Βουλευτών Άντολφ Άϊχμαν προκειμένου να διατυπώσει την αντίθετη (προσοχή, όχι άλλη...) άποψη, όχι μόνο δεν θα είχε πρόσβαση στα ΜΜΕ αλλά θα εδιώκετο ποινικά μόνο και μόνο εκ της δήλωσής του. Επί της ουσίας, καλά τα λέει ο Βενιαμίν. Πράγματι, η Ευρώπη αφυπνίζεται και έχει δίκιο να ανησυχεί αυτός και οι ομόφρονές του. Είναι το βίωμα της Ταυτότητας των ευρωπαϊκών λαών, που αντιστέκονται στην ισοπέδωση της πολυπολιτισμικής ομογενοποίησης και βαρβαρότητας που επιβάλλει η Ισότητα.
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση3218
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΣΧΟΛΙΟ | 23/11/2017 09:27
  Κε Abtan, κράτα τις συμβουλές για τον εαυτό σου...Δεν μας χρειάζονται....Υπάρχουν γηγενείς κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών που μπορούν να γνωρίζουν καλύτερα από εσένα για το τι πρέπει να γίνει...
  Frixos
  απάντηση3727
   
   
   
  Τa παιδια του Kalergi | 23/11/2017 07:19
  Από το 1922 καλιεργείται το κίνημα Πανευρώπη. Εγκρίθηκε, ενισχύθηκε και χρηματοδοτείται μετά τον πόλεμο από τις ΗΠΑ. Όλα τα ΜΜΕ (αφού είναι ελεγχόμενα) το προωθούν προβάλλοντας τον ανθρωπισμό. Ο σκοπός του είναι η δημογραφική αλοίωση της Ευρώπης με μία κοινωνία μιγάδων, ένα μίγμα ευρωασιατικής – νεγκρο φυλής εύκολα ελεγχόμενης καθότι άβουλη, αδιάφορη και αμόρφωτη. Με το πρόσχημα του δημογραφικού αντί να ενισχυθεί η οικογένεια, επιδοτούνται η παράνομη εισβολή υπό το πρόσχημα του ανθρωπισμού, κάθε διαμαρτυρία θα συκοφαντείται ως ρατσιστική, φασιστική κλπ. Η σύναψη μικτών γάμων είναι ο επόμενος στόχος . Ο έλεγχος της κοινωνίας θα επιτυγχάνεται από μια συγκεκριμένη ελιτ, τους οικονομικούς κολοσσούς, το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και τις αγορές δια της ΕU. Οι αιτίες που προκάλεσαν αυτές τις επιλογές του Καλέργη είναι ο άρρωστος, ανώμαλος χαρακτήρας του που πηγάζει από μιά περίεργη ψευτοαριστοκρατική ανατροφή με ασιάτισσα μητέρα, με ρίζες Φλαμανδικές-Πολωνικές-ΕλληνοΒυζαντινές με πολλά απωθημένα, με υπερροπτική σνομπ θεώρηση της κοινωνίας, αναμεμιγμένες με αίμα Σαμουράϊ. Όπως και στον Μωάμεθ το νεαρόν της ηλικίας και η σχέση του με την Ιουδαία έφηβη φίλη του που έγινε η πρώτη γυναίκα του ήταν καθοριστική. Μη τσιμπάτε..
  info@polychronidis.gr
  απάντηση3424
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων