Χιλιάδες πολίτες έκαναν το πρώτο βήμα. Οι πρωταγωνιστές οφείλουν να κάνουν το επόμενο. Η ελπίδα για την ανανέωση της πολιτικής ζωής πρέπει να πάρει σάρκα και οστά. Η συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα προκύπτει πλέον ως ανάγκη των καιρών. Τον πρώτο λόγο για την ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης έχουν οι πολίτες. Το επιβεβαίωσαν εξάλλου με τη μαζική συμμετοχή τους στην κάλπη.

Όλες οι φωνές συγκλίνουν να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη συνίδρυση του φορέα. Αξίζει ένα μεγάλο εύγε στον Ν. Αλιβιζάτο για τα οργανωτικά και τους κανόνες δεοντολογίας. Ελπίζω να συνεχίσει αυτό το δύσκολο και όμορφο αγώνα, που αφορά τη χώρα και τη ζωή των πολιτών.

Ο νέος φορέας έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό πολιτικής εκπροσώπησης ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από τα οργανωτικά το κρίσιμο επόμενο βήμα είναι το πολιτικό και το επικοινωνιακό της νέας παράταξης. Η κοινωνικοποίηση του νέου αφηγήματος είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά πολύ σημαντική.

Έχω επισημάνει ότι το εγχείρημα της κεντροαριστεράς έχει συγκλίνουσες πολιτικές απόψεις στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η Φ. Γεννηματά και οι συμπρωταγωνιστές, οφείλουν να διαφυλάξουν την εμπιστοσύνη του λαού «ως κόρη οφθαλμού». Να αξιοποιήσουν τη συμμετοχή των πολιτών για να αλλάξουν το πολιτικό πρόσωπο της χώρας.
Βέβαια δεν θα λείψουν στην πορεία τα επικοινωνιακά παιχνίδια αποδόμησης της προσπάθειας. Λόγια και αιτιάσεις ότι το εγχείρημα αφορά την ιστορία του ΠΑΣΟΚ (Φ. Γεννηματά – Ν. Ανδρουλάκης), ότι οι μεταρρυθμιστές, το κέντρο (Θεοδωράκης – Καμίνης) δεν ακολούθησαν μαζικά!!!το εγχείρημα θα πυκνώνουν.

Όλες αυτές οι κριτικές, θεμιτές ή μη, μπορούν να αντιμετωπισθούν εκτός από τα εσωτερικά «μαχαιρώματα» και τις διχαστικές λογικές.

Οι πολίτες που ψήφισαν έκαναν την επιλογή τους. Ιστορία και ανανέωση συνιδρύουν και συνδιαμορφώνουν το μέλλον της νέας παράταξης. Η οργανωτική διάταξη (οργανώσεις βάσης, όργανα, συνέδριο) πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, αξιοποιώντας τη δυναμική των πολιτών που έδωσαν το παρόν στην κάλπη. Αυτή η ήρεμη δύναμη των πολιτών, λειτουργώντας με σύνεση, φρόνηση και ρεαλισμό, μπορεί να αλλάξει άρδην τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Πέραν όμως της αξίας της οργανωτικής ανασυγκρότησης, το στοίχημα της «κεντροαριστεράς» θα κερδηθεί στο πεδίο των πολιτικών προτάσεων.

Με την έναρξη των διαδικασιών η νέα αρχηγός οφείλει να εκθέσει το πλαίσιο της «κοινής πολιτικής στέγης» του εγχειρήματος. Το τελικό πολιτικό μανιφέστο της Δημοκρατικής Παράταξης θα διαμορφωθεί από τα μέλη και τους φίλους του νέου φορέα. Τα κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες πρέπει να αναδειχθούν:

• Ένας νέος πατριωτισμός για τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να εκφρασθεί.

• Η ευρωπαϊκή στρατηγική για να προχωρήσουν σε βάθος οι μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποτελεί βασική προτεραιότητακαι επιλογή του νέου φορέα.

• Η ενίσχυση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και Πρόνοιας, καθώς και των θεσμών αποτελούν βασικούς πυλώνες για το νέο πολιτικό πρόσωπο της παράταξης.

• Και βέβαια για όλα αυτά, αναγκαία προϋπόθεση είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για την αντιμετώπιση τόσο της διευθέτησης του χρέους, όσο και για την Ανασυγκρότηση και την Απασχόληση των χιλιάδων εκατοντάδων πολιτών.

Μέσα από τις οργανωτικο – πολιτικές διαδικασίες, θα ακουσθούν και θα συζητηθούν ιδέες, σκέψεις και προτάσεις που θα αναβαθμίσουν τον πολιτικό διάλογο. Θα επαναφέρουν τους πολίτες και την πολιτική στο προσκήνιο. Θα ξαναζωντανέψουν οι συζητήσεις στους παραγωγικούς και τους κοινωνικούς χώρους.

Το επικοινωνιακό στοιχείο του εγχειρήματος, η κοινωνικοποίηση του νέου αφηγήματος, θα αποτελέσει καθαριστικό στοιχείο σ’ αυτή τη νέα πολιτική προσπάθεια.

Τα ΜΜΕ, τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και η ενεργοποίηση των πολιτών, θα αποτελέσουναποφασιστικό παράγονταστην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η πολιτική αντιπαράθεση από τα κλειστά κομματικά τείχη, έχει μεταφερθεί στα πάνελ των ΜΜΕ.

Η νέα αρχηγός, ως μαέστρος της ορχήστρας, αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες. Το επικοινωνιακό προφίλ της παράταξης, οι αντιπαραθέσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, θα έχουν αποφασιστικό λόγο για την τύχη του εγχειρήματος.

Ο δημόσιος λόγος του φορέα, πρέπει να δώσει νέο περιεχόμενο στην πολιτική. Τις άγονες αντιπαραθέσεις, τις «σκιαμαχίες», τους «τσαμπουκάδες» της αριστεράς και τις ολοκληρωτικές αντιλήψεις τις έζησε και τις βαρέθηκε ο λαός.

Ο λόγος της ευθύνης και της λογικής πρέπει να συνοδεύσει τις πολιτικές προτάσεις του νέου φορέα. Τώρα έφθασε η ώρα των πράξεων και των έργων στο πεδίο της πραγματικότητας και όχι των θεωρητικών αναζητήσεων και αυταπατών.