Σήμερα λέω να ασχοληθώ με τους… κοψοχέρηδες της αριστερής κουλτούρας. Και δεν είναι λίγοι. Αν μαζευτούν, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ενός τριήμερου τουλάχιστον φεστιβάλ. Με θέατρο, τραγούδι και πρόζα. Αναφέρομαι στους καλλιτέχνες που αφού δόξασαν τον ΣΥΡΙΖΑ (σε κάποιες περιπτώσεις δοξάστηκαν μαζί του) τώρα ανακρούουν πρύμναν. Με τον δικό του τρόπο βέβαια ο καθένας, όπως και με τον δικό του τρόπο «βαπτίστηκε» στη συριζαϊκή κολυμπήθρα από τότε ακόμη που η κυβερνώσα παράταξη ήταν καλπάζουσα και ωρυομένη αντιπολίτευση που είχε τάξει τα πάντα όλα και κυρίως ότι θα έσκιζε τα μνημόνια. Σήμερα, τρία χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν απογοητευμένοι. Ορισμένοι βρίζουν κιόλας, άλλοι λένε ότι μετάνιωσαν που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Χάθηκε η ελπίδα, λέει και ο Κιμούλης

Η τελευταία δήλωση απομάγευσης ήρθε από έναν καλλιτέχνη που είχε ενταχθεί στο βαρύ πυροβολικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Κιμούλης την Παρασκευή πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 είχε προαναγγείλει την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα με τρόπο… πατριωτικό. Σε εκείνη την αντιμνημονιακή φιέστα με τα καλαματιανά και τα νταούλια. (Πού να ήξεραν τότε οι πανηγυρίζοντες ότι, στην πραγματικότητα, επρόκειτο για τον τελευταίο ασπασμό προς τον διαχωρισμό μνημονιακών – αντιμνημονιακών που εξέπνευσε μετά την περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση, μαζί με το asset του κ. Τσίπρα ταλαντούχο Γιάνη Βαρουφάκη.) Αλλά ο κ. Κιμούλης δεν εμφανίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015. Περίπου έναν χρόνο πριν είχε συμμετάσχει στην τηλεοπτική καμπάνια για την υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. (Στην ίδια καμπάνια συμμετείχε και η Θεοπούλα του «Παρά πέντε».)
nnn
Ο κ. Κιμούλης σημειώνω ότι δέχθηκε την άμισθη συμμετοχή στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, από την οποία όμως παραιτήθηκε. Την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου 2017 ανακοινώθηκε η τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην οποία έσπασε ρεκόρ παραμονής μόλις 17 ημερών και τριών ωρών. Στην παραίτησή του μάλιστα ανέφερε: «Η αξιοπρέπεια δεν έχει ανταλλακτική αξία, όταν ρίχνουμε κάποιον εν γνώσει μας στην αρένα, δεν τον αφήνουμε μόνο του να κοιτάζει τι θα δείξει ο αντίχειρας». Αποχώρησε από μια θέση –η οποία παραμένει ως σήμερα κενή –αμέσως μόλις προσέκρουσε σε κυβερνητικές «γκρίζες ζώνες» και διπλές αναγνώσεις χωρίς καν να τις διαπραγματευθεί. Ετσι σήμερα μπορεί να δηλώνει ότι χάθηκε η ελπίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο δεν είναι απογοητευμένος μόνος εκείνος αλλά και… ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Λάκης που δεν ήταν ποτέ ΣΥΡΙΖΑ

Στον αντίποδα ο Λάκης Λαζόπουλος. Ο οποίος αφού έκανε ένα πέρασμα από την αυλή της Δήμητρας Λιάνη έγινε εν συνεχεία υποστηρικτής του Κ. Καραμανλή, πέρασε και από τη φιλοκυβερνητική άκριτη προπαγάνδα-τηλεοπτικό σόου. Υπήρξε διασκεδαστής (με παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα) του Φρανσουά Ολάντ, όπως θυμάστε, στο Gazarte. Είχε αναμειχθεί σε εκείνο το απίθανο «σκάνδαλο» με τον Παύλο Χαϊκάλη, των περίεργων υποκλοπών, εν συνεχεία αποσύρθηκε έναν χρόνο από την τηλεόραση, για να επιστρέψει με δήλωση σε εκπομπή… night late show ότι ο ίδιος… δεν ήταν ποτέ ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς μετέφερε την αγανάκτηση του κόσμου για τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
nnn
Με μια, σχετικά, ανάλογη λογική πήρε πριν από μερικούς μήνες τις αποστάσεις του από τον Αλέξη Τσίπρα ο τροβαδούρος του αντιμνημονιακού λόγου Σταμάτης Κραουνάκης. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης (που τις μέρες του δημοψηφίσματος τον θυμόμαστε να κάνει θριαμβευτική είσοδο στη Βουλή, στην περίφημη Επιτροπή για το χρέος της Ζωής Κωνσταντοπούλου) είπε πριν από λίγους μήνες: «Δεν επένδυσα ποτέ στον Τσίπρα. Εκείνη την ώρα θεώρησα, όπως και πάρα πολλοί Ελληνες, ότι ήταν μια πολύ δυνατή αφορμή να σπρώξουμε να φύγουν οι πριν. Δεν εμπιστεύθηκα, απλώς συντάχθηκα δυνατά, και μου κόστισε». Πάντως αν αναρωτιέται κανείς πού πάνε οι καλλιτέχνες όταν φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως είναι ενδεικτικό το ότι ο Σταμάτης Κραουνάκης δείχνει ιδιαίτερα ευτυχής στις κοινές φωτογραφίες του με τον… Γιάνη Βαρουφάκη.

«Αυτό που ζούμε είναι τραγικό»

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, επίσης από τους απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπερδεύεται σε ιδεολογικές διαδρομές. Οι υψηλοί φόροι που επέβαλε το οικονομικό επιτελείο έχουν κάνει ασύμφορες, οικονομικά, τις συναυλίες του, όπως είπε, οπότε πολύ κακώς ψήφισε «Πρώτη Φορά Αριστερά». Σε συνειδησιακή απόγνωση δηλώνει και ο άλλοτε φανατικός συριζαίος Γιάννης Ζουγανέλης που λέει: «Εγώ τους ψήφισα κιόλας. Ηρθαν κάποιοι που βαφτίστηκαν προοδευτικοί-αριστεροί, και φέρανε την πατρίδα σε αυτά τα αδιέξοδα. Αυτό που ζούμε είναι τραγικό».
nnn
Δεν θα ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, κατά δήλωσή τους, ούτε ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης, ο οποίος ξιφουλκούσε, υπερβαίνοντας τα όρια της τηλεοπτικής ευπρέπειας, υπέρ του Οχι στο δημοψήφισμα, ούτε ο Γιάννης Μποσταντζόγλου. Αλλά ούτε και ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος πριν από έναν χρόνο δήλωσε: «Ο κ. Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης που έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου».
nnn
Το γάντι, κόκκινο και πλαστικό, πέταξε στον Αλέξη Τσίπρα ακόμα και η Χάρις Αλεξίου. Η ιέρεια του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ και των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, που την έκαναν σύμβολο του αγώνα τους, δηλώνει αφέλεια (προφανώς αδικαιολόγητη για μια γυναίκα με την πορεία και την εμπειρία της). «Τη θεωρώ σήμερα μια αφελή πράξη, όχι για το γιατί αλλά για το πώς. (…) Δεν φαντάστηκα πως θα το οικειοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» έχει πει πρόσφατα.

Οι φήμες και ο Στουρνάρας

Κυκλοφορούν σε τραπεζικά και σε άλλα γραφεία έντονες φήμες ότι οι κυβερνώντες βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και μάλιστα ορισμένοι διακινούν ότι θα έχει την ίδια τύχη με τον Πανίκο Δημητριάδη, τον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου που έχασε τη θέση του. Αλλά τι απαντά ο κ. Στουρνάρας για τις φήμες αυτές: «Ας το δοκιμάσουν, θα είναι μια αυτοκτονία για αυτούς» λέει, για να συμπληρώσει: «Δεν πιστεύω σε τέτοιες διαδόσεις, τη στιγμή που οι σχέσεις μου με το Μαξίμου λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία και σίγουρα οι φήμες αυτές διακινούνται από κάποιους ανεγκέφαλους». Οσον αφορά τον κύπριο τραπεζίτη, είπε ότι δεν καρατομήθηκε (τέτοιο πράγμα είναι δύσκολο να γίνει από την ΕΚΤ) αλλά παραιτήθηκε.
nnn
Ο κεντρικός τραπεζίτης όμως λέει και κάτι άλλο, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις τράπεζες, αφού τα stress tests εξελίσσονται ομαλά και διερωτάται γιατί ανησυχούν μερικοί. Οσο για την πλήρη άρση των capital controls, αναφέρει ότι θα υπάρξει νέα χαλάρωση μετά το κλείσιμο της νέας αξιολόγησης και ότι αν υπάρξει ικανή επιστροφή χρημάτων στις τράπεζες, θα αρθούν τελείως τον Αύγουστο του 2018.

Ο Αλέξης δεν έβαλε γαλότσες

Δεν άντεξε, όπως φάνηκε, τα λασπόνερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και δεν θέλησε να δώσει τη μάχη της γαλότσας όπως έκαναν άλλοι ηγέτες εκτός Ελλάδας.

nnn
Πήγε για δέκα λεπτά στον τόπο της τραγωδίας στη Δυτική Αττική, δεν εισήλθε καν στη Μάνδρα (που επλήγη περισσότερο), αποφεύγοντας έτσι την επαφή με τον θρήνο, τη δυστυχία και τις… μούντζες. Ηταν μια επίσκεψη για το θεαθήναι. Και εν συνεχεία επιβιβάστηκε στο πρωθυπουργικό Gulfstream και πέταξε για τη Σουηδία, στη Σύνοδο Κορυφής, όπου το περιβάλλον ήταν πιο φιλικό.
nnn
Στο Γκέτεμποργκ επιχείρησε να μεταφέρει τις λάσπες της Μάνδρας, ενώ μίλησε και για ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ενάντια στην νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, πλην όμως, με απούσα την Ανγκελα Μέρκελ, τις εντυπώσεις κέρδισε ο Εμανουέλ Μακρόν για το νέο όραμά του για την Ευρώπη.

***

Κινητικότητα, παρατηρώ, τελευταίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συναντήσεις, γεύματα, δείπνα σε σπίτια επιχειρηματιών, τραπεζιτών κ.ά. Παντού, όμως, όπου πάει και από όποιον συναντά αντιμετωπίζει διακριτικές ερωτήσεις για την πολιτική που θα εφαρμόσει. Του λένε να γίνει πιο σαφής, πιο συγκεκριμένος. Ο ίδιος βεβαίως επικαλείται το πρόγραμμά του, αλλά οι συνομιλητές του επιμένουν.

***

Ιστοσελίδα για τα fake news που γράφονται για το υπουργείο Παιδείας μού λένε ότι δημιούργησε ο Κώστας Γαβρόγλου. Το ερώτημα είναι εάν στην ιστοσελίδα αυτή περιλάβει και ορισμένες ανακοινώσεις που έκανε ο ίδιος, όπως για παράδειγμα τις Πανελλαδικές που καταργούνται τη μια εβδομάδα και την άλλη εξαγγέλλονται ή για τις απανωτές αλλαγές που σχεδιάζει στα σχολεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ