Στέγνωσαν από δάκρυα τα μάτια των συμπολιτών μας στη Μάνδρα Αττικής.
Bαρύς ο θρήνος για τους αδικοχαμένους της μεγάλης πλημμύρας, μέγας ο καημός για τα σπιτικά που χάθηκαν, για τις περιουσίες που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και ακόμη μεγαλύτερη η οργή για την αδυναμία του κράτους να προβλέψει και να δράσει προληπτικά, προκειμένου να αποτρέψει το μεγάλο κακό.
Πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν ευθύνες στους κυβερνώντες και στους παρόντες άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Εχουν, κατά πάσα βεβαιότητα, για την αβελτηρία και την έλλειψη πρόνοιας, αλλά κυρίως ευθύνονται για τα εύκολα, για τα μεγάλα λόγια στα χρόνια της αντιπολίτευσης και αργότερα για τις υποσχέσεις που αφειδώς μοίραζαν και τις ξεχνούσαν την επομένη.
Ωστόσο αν θέλουμε να βλέπουμε κατάματα τον κόσμο, οφείλουμε να πούμε ότι το έγκλημα είναι διαρκές, διαχρονικό και επαναλαμβανόμενο.
Ολοι μας, κράτος και πολίτες, λίγο-πολύ έχουμε τις δικές μας ευθύνες. Αγνοήσαμε τη φύση, περιφρονήσαμε τη δύναμη και τα σημάδια που η ίδια χάραξε στους αιώνες των αιώνων.
Μπαζώσαμε τα ρέματα, κάναμε τους χειμάρρους δρόμους, κλείσαμε τα ποτάμια και χτίσαμε αυθαίρετα παντού, όπως να ‘ναι, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόνοιες, χωρίς μελέτη και γνώση των ακραίων φυσικών φαινομένων και των καταστροφών που τα συνοδεύουν.
Κακά τα ψέματα, δεν υπάρχουν αθώοι του αίματος.
Αλλά αν μέχρι πρότινος οι περισσότεροι μπορούσαν να επικαλεσθούν άγνοια ή τις πολλές κοινωνικές ανάγκες προκειμένου να δικαιολογήσουν την αβελτηρία και τις ανοχές τους, τώρα πια δεν μπορούν.
Είναι τόσες οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων, αλλά και πάμπολλες οι αγωνιώδεις προσπάθειες ηγετών και πολιτικών σχηματισμών ανά τον κόσμο, που δεν επιτρέπουν άλλοθι σε κανέναν.
Πρόσφατα η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε εμφατικά ότι «η κλιματική αλλαγή είναι μοιραίο ζήτημα για την ανθρωπότητα».
Ας μην καλλιεργούμε αυταπάτες. Στα χρόνια που έρχονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται και θα γίνονται ολοένα και φονικότερα.
Και το ελληνικό κράτος είναι εξαιρετικά αδύναμο, δεν διαθέτει ανεπτυγμένους μηχανισμούς, ικανούς να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες φυσικές καταστροφές.Επιβάλλεται να αποκτήσει πριν να είναι αργά.
Γι’ αυτό οφείλουν άπαντες και ιδιαιτέρως οι κάθε λογής επίσημοι και αρμόδιοι που σπεύδουν εκ των υστέρων στους τόπους καταστροφής και απευθύνουν λόγια συμπονετικά να αναλάβουν τώρα δράση, χωρίς καθυστερήσεις και άλλες επιφυλάξεις.
Η κλιματική αλλαγή είναι πρόκληση για όλον τον κόσμο και για την Ελλάδα ακόμη μεγαλύτερη, επειδή το ανάγλυφό της είναι ξεχωριστό και το περιβάλλον της έχει κακοποιηθεί πολλαπλώς στο παρελθόν.
Το εθνικό πένθος που κήρυξε ο Πρωθυπουργός δεν αρκεί.
Η εποχή και οι συνθήκες απαιτούν άλλα, πιο ουσιαστικά και σε κάθε περίπτωση μακρόπνοα και ριζοσπαστικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ