Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του με το οποίο ανακοίνωσε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 1,4 δισ. ευρώ τόνισε με έμφαση ότι αυτό το έκτακτο βοήθημα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Η λέξη ακατάσχετο από μόνη της αποδομεί όλη την προσπάθεια του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να δείξουν ένα κοινωνικό πρόσωπο.
Είναι ακατάσχετο γιατί 4,5 εκατομμύρια Ελληνες χρωστούν στην Εφορία, αφού αδυνατούν σύμφωνα με τα εισοδήματά τους να αντεπεξέλθουν στα υψηλά φορολογικά βάρη και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή, ακόμα και για οφειλή λίγων ευρώ, τα ψίχουλα που έχουν στον λογαριασμό τους να τα «τραβήξει» η Εφορία. Ουσιαστικά, δημιουργείς στρατιές φτωχοποιημένων πολιτών και στη συνέχεια μοιράζεις αντίδωρα.
«Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη» ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας σε τηλεοπτικό σποτάκι για το βοήθημα. Το κοινωνικό μέρισμα όμως προέκυψε με άδικο τρόπο και δυστυχώς για άλλη μια χρονιά μοιράζεται άστοχα.
Προέκυψε άδικα γιατί ο ΕΦΚΑ εμφάνισε πλεόνασμα αντί για προϋπολογισθέν έλλειμμα λόγω των υπέρογκων εισφορών που κλήθηκαν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Προέκυψε άδικα γιατί οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις υπολείπονται κατά 1 δισ. ευρώ του στόχου. Προέκυψε άδικα γιατί υπάρχει υπερπλεόνασμα όταν η αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη της οικονομίας από 2,7% υποχωρεί στο 1,6%, γεγονός που καταδεικνύει την ένταση της φοροεπιδρομής.
Μοιράζεται όμως, όπως και πέρυσι, χωρίς όραμα. Σίγουρα θα δώσει ανάσα σε όσους το λάβουν, αλλά όταν έχεις τη δυνατότητα ως κυβέρνηση να μοιράσεις στην Ελλάδα 720 εκατ. ευρώ πρέπει να φροντίσεις και για την ανταποδοτικότητα. Πέρυσι η κυβέρνηση έδωσε 600 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους και της βγήκε ο Σόιμπλε από τα αριστερά λέγοντας: «Αυτοί έχουν εισόδημα. Δώστε τα τουλάχιστον σε ανέργους». Αν πράγματι ο Πρωθυπουργός έβλεπε μπροστά και τον ένοιαζε να πιάσουν τόπο, τα χρήματα θα έπρεπε να κατευθυνθούν στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε επιχειρήσεις και σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα διατηρούνταν και ίσως στην πορεία αυξάνονταν οι θέσεις απασχόλησης. Δυστυχώς όμως ο κ. Τσίπρας ποντάρει στο γεγονός ότι ο κύριος όγκος των ανθρώπων που πηγαίνουν να ψηφίσουν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ