Ακούγοντας κανείς το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους μη έχοντες, πώς να μην πάει ο νους στα περασμένα;
Ηταν παραμονές των εκλογών του 1989, σε μια ταραγμένη περίοδο για τη χώρα, με το σκάνδαλο Κοσκωτά να μονοπωλεί την επικαιρότητα, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου στην προεκλογική του ομιλία στο Περιστέρι είπε το περίφημο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα»…
Οπως εξομολογήθηκε πολλά χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Τσοβόλας, δεν ήταν στη συγκέντρωση. Και εξήγησε τι συνέβη λέγοντας: «Ο λαός με αγαπούσε, παρότι ήμουν οκτώ χρόνια υπουργός Οικονομικών, γιατί ήξερε ότι διαχειρίζομαι με έντιμο τρόπο τα δημόσια οικονομικά και ότι έδινα μάχες για μια πιο δίκαιη κατανομή του εισοδήματος υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων. Φώναζε συνθήματα υπέρ μου στη συγκέντρωση στο Περιστέρι και ο Παπανδρέου ανταπέδωσε με τη φράση αυτή από το μπαλκόνι».
Κι όμως αυτή η φράση σημάδεψε την πολιτική ζωή, καθώς λίγοι είναι οι πολιτικοί που ξέφυγαν από τον εκλογικό κύκλο και δεν έδωσαν ό,τι «δεν είχαν» για να ξανακερδίσουν τις εκλογές, στάση που προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό την πορεία της οικονομίας. Ασφαλώς επηρέασε τη μετέπειτα οικονομική κατάσταση του τόπου, που ζούσε επί δεκαετίες με ελλείμματα και δανεικά και έφτασε εν τέλει στη χρεοκοπία.
Τι έκανε όμως τότε ο Ανδρέας; Απευθυνόταν στα «περήφανα γηρατειά», τους «μη προνομιούχους», στους μικρομεσαίους –«τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας», όπως τους έλεγε –και τους διαχώριζε από τους άλλους μιλώντας για «ρετιρέ», «έχοντες και κατέχοντες» και «προνομιούχους».
Σε αυτές τις διαχωριστικές γραμμές πήγε ο νους ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να λέει:
«Οffshore δεν έφτιαχναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, offshore δεν έφτιαχναν η μεσαία τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι».
Και μάλιστα, για να κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρο σε ποιους απευθύνεται, σημείωσε:
«Πρωταρχικός μας στόχος ήταν να σταματήσουμε την καταστροφική πορεία των δημόσιων οικονομικών, προστατεύοντας τους αποκλεισμένους, τους ανέργους, τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολουμένους, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες…».
Ολα αυτά δείχνουν ότι έτσι θα πορευθούμε ως τις ερχόμενες εκλογές, με γλώσσα διχαστική και πολιτική στάση από τον νεότερο σε ηλικία Πρωθυπουργό της χώρας, που μας γυρίζει τόσο πίσω.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ