Μια τολμηρή αυτοβιογραφία, με πολλές πτυχές, υπογράφει ο Ηλίας Κουλουκουντής στο βιβλίο του Απρόσιτες ακτές – Η ζωή σε μια ελληνική εφοπλιστική οικογένεια, που μόλις κυκλοφόρησε (εκδόσεις Ποταμός, μετάφραση Βίκη Ποταμιάνου).
Είναι πριν απ’ όλα η ζωή του, μια διαρκής αναζήτηση της ανεξαρτησίας και της αυτάρκειας, μακριά από το ασφυκτικό οικογενειακό περιβάλλον, όπου το κλίμα έδινε ο πατέρας του, ο εφοπλιστής Μιχάλης Κουλουκουντής, και τελικά η κατάκτηση της επιχειρηματικής εφοπλιστικής παράδοσής του με δικά του, ολόδικά του μέσα. Βλέπουμε πώς ένα παιδί, από τις γνωστότερες εφοπλιστικές οικογένειες του 20ού αιώνα, που γεννιέται στο Λονδίνο, περνάει βρεφικά χρόνια στη Σύρο, στην εκ μητρός οικογένειά του, και μεγαλώνει στη Νέα Υόρκη, έχοντας μια εξάμηνη παραμονή στην προκαστρική Κούβα, κάνει μια μεγάλη διαδρομή μέσα από δυσλειτουργική οικογένεια, σπουδές (Χάρβαρντ), δουλειές (συγγραφέας, μεταφραστής, καθηγητής αγγλικών), πολιτικό ακτιβισμό (ταξίδι στη Σοβιετική Ενωση για να συναντήσει τον αντιφρονούντα συγγραφέα Νεκράσοφ, οργάνωση της απόδρασης του πρώην πεθερού του Γεωργίου Μυλωνά, πολιτικού του Κέντρου, από την Αμοργό όπου είχε εκτοπιστεί επί δικτατορίας), θρησκευτική αναζήτηση (η παράδοξη εμπειρία της Ορθοδοξίας), για να γίνει τελικά αυτοδημιούργητος εφοπλιστής. Η Λούσι Πλατ, ένα κορίτσι από την Αγγλία, που το γνώρισε στο Λονδίνο την άνοιξη του 1974, που έγινε γυναίκα του, μετά από κεραυνοβόλο έρωτα, και μητέρα της κόρης τους, ήταν η μέντοράς του, ο άνθρωπος που έβγαλε μέσα από τον ακτιβιστή τον επιχειρηματία. «Είσαι γεννημένος επιχειρηματίας. Βλέπω πώς φτιάχνεις λίστες και μετά κάνεις μία-μία τις δουλειές μέχρι να τελειώσουν όλες».
Το βιβλίο είναι επίσης η ανθρωπολογία του ελληνικού εφοπλισμού, με μελέτη περίπτωσης την οικογένεια Κουλουκουντή. Συμβάλλει έτσι σημαντικά στη γνώση ενός κόσμου που ζει ή τουλάχιστον ζούσε για πολλές δεκαετίες του 20ού αιώνα μέσα στην αντίφαση του οικονομικού κοσμοπολιτισμού (σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μόντε Κάρλο) και τη διατήρηση της πιο ασφυκτικής παράδοσης. Αυτό επηρέαζε τα πάντα, ακόμα και τη γλώσσα. (Ο συγγραφέας διηγείται ένα επεισόδιο με τον Ωνάση, όπου ο μυθικός εφοπλιστής θεώρησε σχεδόν εχθρικό τον χαιρετισμό που του απηύθυνε ο Ηλίας Κουλουκουντής, επειδή τηρούσε τύπο ευγενείας.)
-Το βιβλίο παρουσιάζεται αύριο Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ. στον πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής. Μιλούν: John Chapple, Νίκος Μπακουνάκης, Γιάννης Ψαρόπουλος, Νίκος Λαμνίδης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ