από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Αντιπλημμυρική άμυνα: Μια τρύπα στο νερό!

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στις 2 Νοεμβρίου 1977, η ελληνική πρωτεύουσα θρήνησε 40 νεκρούς σε μια νεροποντή λίγων μόνον ωρών. Σαράντα ακριβώς χρόνια αργότερα, πάλι από μια νεροποντή βρήκαν φρικτό θάνατο 15 άτομα στη Μάντρα Αττικής. Τόσο η Αθήνα, όσο και η Μάντρα ανήκουν στο νομό Αττικής. Και ο νομός αυτός κατάντησε από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα η ίδια η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Δηλαδή ένας πολεοδομικός υδροκέφαλος χωρίς εγκέφαλο!
Μιλάμε επομένως για μια «Αθήνα» των 5 έως 6 εκατομμυρίων ψυχών απλωμένη σαν ένα πελώριο χταπόδι, από τη Μεγαρίδα μέχρι τον Ευβοϊκό και από τις Ερυθρές και τα Βίλλια μέχρι το Σούνιο και το Λαύριο. Μια τσαπατσούλικη χωροταξία και ρυμοτομία που μας έχει καταντήσει διεθνώς περίγελους. Ακόμη και σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, (πλην Αλβανίας), στο ίδιο το προηγούμενο καθεστώς τους, κατόρθωσαν να τηρήσουν τους κανόνες μιας πολιτισμένης και τεχνοκρατικώς υποδειγματικής πολεοδομίας και χωροταξίας, αλλά και σεβασμού προς την κληρονομιά του παλαιού, ιστορικού, υποδειγματικώς δομημένου και αρχιτεκτονικώς περισπούδαστου χώρου (Σόφια, Βουκουρέστι, Κλουζ, Ντουμπρόβνικ και αμέτρητα άλλα σημεία της Βαλκανικής).


Αυτή λοιπόν η πρωτεύουσά μας, σήμερα, μοιάζει με μια απέραντη τσιμέντινη φαβέλα, γιατί όχι και με κάτι σαν τις κοραλλιογενείς ατόλες. Δηλαδή ένας σχηματικά τερατώδης κοραλλιογενής βράχος με εκατομμύρια τρύπες-φωλιές (σπίτια, πολυκατοικίες) η μία δίπλα στην άλλη, χωρίς τις ανάσες ενός πράσινου αδόμητου χώρου.


Μιλάμε όμως και για μια «Ελλάδα αθηναιοποιημένη», όπως ευφυέστατα δήλωνε ο αείμνηστος πολεοδόμος και αρχιτέκτονας Κώστας Μπίρης και από τους πρώτους υπουργούς περιβάλλοντος της μεταδικτατορικής Ελλάδας.
Τι κατόρθωσε λοιπόν αυτή η Ελλάδα της μεταπολεμικής και μεταχουντικής περιόδου, με τη μετατροπή σε λεωφόρους και πλατείες (!) των ρεματιών και των αντικλίνων που τα διαμόρφωσε η ίδια η φύση, μέσα σε εκατομμύρια ετών ως αγωγούς όχι μόνον απορροής των ομβρίων υδάτων προς τη θάλασσα και προς τις λίμνες, αλλά και άρδευσης χιλιάδων εκταρίων καλλιεργήσιμης γης; Απάντηση: Απλώς μια τρύπα στο νερό!


Αρκούν άραγε τα ρέκβιεμ, οι επικήδειες και γεμάτες δάκρυα και κατάρες επιμνημόσυνες τελετές για τα αδικοχαμένα στις πλημμύρες αδέρφια μας, αλλά και εκείνες οι κλαυσίγελες παρουσίες της ίδιας της υπεύθυνης πολιτικής και ακαδημαϊκής ηγεσίας, σ’ αυτές τις τελετές, ή για το θεαθήναι στους χώρους των θεομηνιών;


Ειλικρινά χαρακτηρίζω πολύ επιτυχημένη τη λέξη «θεομηνία». Η μήνις, η οργή των Θεών. Πανάρχαιη λέξη που έλκει την καταγωγή της από τις εποχές της φυσιολατρείας και κατ’ άλλους του παγανισμού, ή «ο Θεός εν τη φύσει» σύμφωνα με τον Φλαμαριόν.


Αυτή λοιπόν η Φύση αυτοδικαίως εκδικείται, όπως άκουσα εντελώς πρόσφατα σε τηλεοπτική τουσυνέντευξη να μιλά ο φωτισμένος καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, για αυτές τις ασυγχώρητες τσαπατσουλιές.


Γιατί άραγε εκδικείται η φύση; Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα θα δοθεί περιέργως με τις ερωτήσεις: Τι έκανε η πολιτική, η τεχνοκρατική και ακαδημαϊκή ηγεσία για να σταματήσει το κακό; Τι έπραξε ο «εθνάρχης» Κων. Καραμανλής κατά την προδικτατορική περίοδο, ως υπουργός Δημοσίων Έργων; Μετέτρεψε ή όχι τις ιστορικότερες και αρχαιότερες υπέροχες ρεματιές, τα χιλιοτραγουδισμένα ρυάκια και τα ποτάμια της πρωτεύουσας σε πλατείες και λεωφόρους; Μετατράπηκαν με τις «θεομηνίες» σε καταρράκτες του …Ιγκουασού και της Βικτωρίας όλες αυτές οι «πλατείες» και οι «λεωφόροι», σαρώνοντας περιουσίες και πνίγοντας 40 ανθρώπους στην Αθήνα, το Νοέμβριο του 1977 και άλλους 15 το Νοέμβριο του 2017 στη Μάνδρα; Είναι να ξεχνά κανείς και τους 43 νεκρούς στην μπαζωμένη Αθήνα του 1961, από μια νεροποντή διάρκειας 50 λεπτών της ώρας στις 5 Νοεμβρίου αυτού του χρόνου;


Χωρίς καμιά αμφιβολία, όλες αυτές οι θεομηνίες οφείλονται στο μπάζωμα ποταμιών, ρεματιών και ρυακιών, στο 20% του εδάφους της Αττικής. Η ίδια η πολιτική ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με την αδιαφορία και τη σιωπή του, αλλά και η ασύνταχτη ακαδημαϊκή ηγεσία φέρνουν εξ αδιαιρέτου την ευθύνη. Ο ίδιος ο Αντώνης Τρίτσης, παρά τα αναμορφωτικά του οράματα, αναγκάστηκε να νομοθετήσει το αντίδοτο «της παρηγοριάς», «Δώστε και σώστε», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την de jure νομιμοποίηση των μπαζωμένων ρεματιών, ποταμιών και αντικλίνων. Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις (ακόμη και η ανεκδιήγητη πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση τα ίδια πράττει…) Τι να πει έπειτα κανείς και για την περιφερειάρχη Αττικής, τη συμπαθέστατη σταρ των προεκλογικών φωτογραφιών της, που γέμισε μ’ αυτές την Αττική, από το Κριεκούκι μέχρι το Σούνιο; Η κυρία Ρένα Δούρου λοιπόν, με τις επινίκειες εκλογικές ζεϊμπεκιές στα Προπύλαια, απέδωσε την καθυστέρηση της αντιπλημμυρικής θωράκισης, στον προκάτοχό της κ. Γιάννη Σγουρό.

Στη νομική σατιρική γλώσσα, η ατεκμηρίωτη μετατόπιση προσωπικών ευθυνών σε άλλους ανεύθυνους, ονομάζεται «διαβολική απόδειξη». Επομένως, σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή και τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσαμε να μετατοπίσουμε την ευθύνη των πραγματικών υπαιτίων για τροχαίες θανατηφόρες παραβάσεις στον μακαρίτη και πολυβραβευμένο εφευρέτη των αυτοκινήτων, το διάσημο γερμανό Νικολάους Όττο (έτος εφεύρεσης 1886)…
Μια επιπλέον απόδειξη, επιπόλαιας επίρριψης ευθυνών σε άλλους, είναι το ότι η ίδια η κυρία Δούρου παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής θα μπορούσε να επιλυθεί σ’ ένα εξάμηνο. Γιατί λοιπόν η χαριεστάτη κυρία Ρένα αδράνησε στα τρία χρόνια της μέχρι σήμερα θητείας της;


Στην εναγώνια προσπάθειά μας να γιατρέψουμε το μάλλον ανίατο χωροταξικώς και πολεοδομικώς μέλλον της Αθήνας, ο ίδιος, ο υπέροχος και πολυμήχανος Γιάννης Ξενάκης, όταν ρωτήθηκε σ’ ένα συνέδριο του 1962 πώς θα μπορούσε να λυθεί το πολεοδομικό, ρυμοτομικό και αρχιτεκτονικό χάος της Αθήνας απάντησε: «Χωρίς να καταφεύγω στην εσχατολογία και ως εναλλακτική λύση, θα επρότεινα τον βομβαρδισμό όλου του δομημένου χώρου, εκτός από το ιστορικό κέντρο»!


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  κυριε μακρημου | 18/11/2017 02:34
  ειμαστε ελληνες δεν θα μπορεσουμε να διακριθουμε για κατι αλο.ας συνεχισουμε λοιπων σαυτο το χαλι που εχουμε μαθη καλα να κανουμε.δεν θα αλαξη κατι θα το δητε σε μια βδομαδα θαχουν ξεχαστη ολα.
  συνταξιουχος ιεροδουλη
  απάντηση00
   
   
  Για πρώτη φορά ... | 18/11/2017 02:21
  Εύγε, κ. Μακρή, και για το σημερινό σας άρθρο! Θα διαφωνήσω μόνον στην απάντηση που δίνετε στο ερώτημα: "Τι κατόρθωσε λοιπόν αυτή η Ελλάδα της μεταπολιτευτικής και μεταχουντικής ...; Απάντηση : Μια τρύπα στο νερό" . Μακάρι αυτό να ήταν το μεταπολιτευτικό,δημοκρατικό μας "κατόρθωμα" ! Αυτό θα σήμαινε ότι δεν βελτιώσαμε σε αυτόν τον τομέα την κατάσταση, αλλά δεν την επιδεινώσαμε τουλάχιστον. Η ορθή απάντηση είναι ότι υπονομεύσαμε περαιτέρω το μέλλον των πόλεων και της Πατρίδος. Αυτά που μας συμβαίνουν σήμερα είναι τα επίχειρα του "πολιτικού" αναλφαβητισμού του λαϊκιστικού κομματικού συστήματος. Υ.Γ. Χαίρομαι που στην συντριπτική τους πλειονότητα οι σχολιαστές - αναγνώστες συμφωνούν μαζί σας !
  Έκτωρ
  απάντηση10
   
   
  CONGRATULATIONS | 18/11/2017 02:18
  Excellent article . It can be the basis for a wise policy.
  Mixaλης 1017
  απάντηση10
   
   
  ΄Αντε γεια Ρένα και Τσίπρα | 17/11/2017 16:33
  χάσατε και την δυτική Αττική που σας ψήφιζε, τρεχάτε τώρα στην Εκάλη μπας και σας ψηφίσουν οι ταξικοί φίλοι.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση181
   
   
  Συγχαρητήρια! | 17/11/2017 14:06
  Αγαπητέ κύριε Μακρή, συγχαρητήρια για το αδέσμευτο δημοσιογραφικό σας ήθος. Με το άρθρο αυτό κωλύσατε στον τοίχο όλους τους συνυπεύθυνους των καταστροφών από πλημμύρες, από πρώην μέχρι και του σημερινού πρωθυπουργού της χώρας μας. Οσο για την κυρία Δούρου τι να πεί κανείς, πολύ σωστά τονίζετε ότι η μόνη χαρά της κυρίας δεν είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά οι ζεϊμπεκιές. Μπόρα είναι και αυτή (εννοώ πολιτική ) και θα περάσει. Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών δεν θα γίνει στα δικαστήρια ούτε στις τηλεοπτικές συζητήσεις. Αλλά στις κάλπες!
  Κατερίνα Μανδραγόρα
  απάντηση232
   
   
  βιαζεσε καλε μου ανθρωπε...δεν ειναι ακομα ώρα | 17/11/2017 09:24
  Τσίπρας από Μάνδρα: Σπάνιο και ακραίο φαινόμενο...Γεννηματά για Μάνδρα: Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες...Μητσοτάκης: Δεν είναι ώρα να αποδώσουμε ευθύνες...τι θετε τωρα?...να ψαχνομε πολεοδομους, δημαρχαιους, περιφεριαρχες και λοιπους εμπλεκομενους καραγκιοζηδες που πηρανε μεζονετες και στα δισεγγονα απο τις μιζες για τα παρανομα...ωχου μωρεεε, αφου μαζι τα φαγαμε ναουμ...θα κανουμε μια τριμελη επιτροπη απο πεντε ατομα να βρουμε τι φταιει
  bananarama
  απάντηση301
   
   
   
  Εύστοχη κριτική | 17/11/2017 07:49
  Μπράβο κε Πέτρο Μακρή. Γεια στα χέρια σου, στο μυαλό και στην καρδιά σου. Όποιος πετάει, φεύγοντας ή ερχόμενος, πάνω από την Αθήνα, έχει την οπτική αίσθηση μιας λέπρας που απλώνεται πάνω στη γη. Μια οικοδομημένη επιφάνεια αδιαφοροποίητων κτηρίων με μια δυο πινελιές πρασίνου. Ας είναι καλά η Αντιπαροχή που έχει τσιμεντώσει τα πάντα. Και φυσικά όχι μόνο την Αθήνα. Δεν μπορώ λοιπόν καταλάβω πού στηρίζεται η ελκυστικότητά της στους τουρίστες, όπως υποστηρίζουν διάφοροι παράγοντες. Γιατί να επισκεφτεί κάποιος την Αθήνα όταν έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δεκάδες Ευρωπαϊκές πόλεις (Πράγα, Βέρνη, Βαρσοβία, Κρακοβία, κλπ, κλπ)
  Ιωσήφ Ροηλίδης
  απάντηση323
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Είναι βαθύτερες οι αιτίες | 17/11/2017 07:02
  Αναλλογισθείτε γιατί η Αιόλου και τα γύρω στενά από πλ.Ψυρρή Ομόνοια, Μοναστηράκι Σύνταγμα μέχρι την Πλάκα μοιάζουν με τουρκοχώρι; Οι κάτοικοι αντιδρούν όταν γίνονται αναγκαστικές απαλοτριώσεις. Αναγκαστική απαλοτρίωση σημαίνει έξωση με ασήμαντη αποζημίωση. Για να γίνει μία ομαλή και αποδεκτή αλλαγή πρώτα ορίζουμε την περιοχή, την στρώνουμε, την καθαρίζουμε, περνάμε τα δίκτυα, στρώνουμε τ δρόμους κ μετά πουλάμε τα οικόπεδα με αποχέτευση, με φως, νερό, τηλ, αέριο. Στην Δημοκρατία τα ιδιωτικά συμφέροντα επηρρεάζουν την διοίκηση. Τώρα που το καταλάβαμε οφείλουμε να αφαιρέσουμε κάποιες εξουσίες από τους πολιτικούς Συμφωνείτε; πχ. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι 1 μικρό πρωτο βήμα, αύριο το 2
  Katsikis
  απάντηση274