Διαθέτει ένα επικοινωνιακό χάρισμα η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου (φωτογραφία), το οποίο τής επιτρέπει να παρακάμπτει τις ευθύνες της, να κουνά το δάχτυλο καταγγέλλοντας τους πάντες, να αποστασιοποιείται στα δύσκολα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα, αποφεύγοντας το πολιτικό κόστος. Ετσι καταφέρνει να παραμένει πάντοτε πολιτικά άφθαρτη, κάποτε διά της σιωπής της, κάποτε διά της απουσίας της και πάντοτε διά της επιθέσεως εναντίον όσων (τολμηρών) επιχειρήσουν να την κατηγορήσουν για παραλείψεις ή ευθύνες. Οπως έκανε και με τις φωτιές του καλοκαιριού, όπως έκανε και με τη ρύπανση του Σαρωνικού, όπως κάνει και τώρα με την τραγωδία με τις πλημμύρες.


Μήνυσε τον… εαυτό της


Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι ορκισμένοι αντίπαλοί της λένε πως όταν έρθει εκείνη η ώρα η Ρένα Δούρου θα διεκδικήσει ακόμα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μην ξεχνάτε, λένε, ότι «δεν έχει ψηφίσει μνημόνια». Αν και δεν είχαν καταμετρηθεί οι ζημιές από την τραγωδία στη Δυτική Αττική, την ώρα που έψαχναν ακόμη αγνοουμένους, η Ρένα πήγε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για όλους όσοι έχουν ευθύνες. Αν όμως υπάρξουν ευθύνες και για την ίδια; Δηλαδή μήνυσε τον… εαυτό της.


Είναι πιο ικανοί οι αριστεροί από τους δεξιούς;


Η περιφερειάρχης (η οποία τώρα εμφανίστηκε με καινούργιο, σοφιστικέ λουκ) έχει έτοιμη την απάντηση: «Αν προκύψουν ευθύνες για την Περιφέρεια από τη δικαστική έρευνα, εγώ θα τις αναλάβω και δεν θα κρυφτώ» δήλωσε. Κι όμως, εάν κανείς ανατρέξει σε παλαιότερες δηλώσεις της όταν ακόμη ήταν υποψήφια και διεκδικούσε την Περιφέρεια Αττικής, θα επιβεβαιώσει το επικοινωνιακό ταλέντο της: «Οι αριστεροί είναι σε όλα πιο ικανοί, πιο αποτελεσματικοί, πιο έξυπνοι, πιο ευαίσθητοι και με πολλά ακόμη προτερήματα» έλεγε και ξανάλεγε τότε και καμάρωνε (και αυτή και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί της).
nnn
Οντως η εξυπνάδα τους να εμφανίζουν ότι όλα όσα γίνονται επί ημερών τους είναι τέλεια ή, εάν θέλετε, ότι τα κάνουν καλύτερα από ό,τι τα κάνουν οι δεξιοί, δεν συζητείται. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Ρένα Δούρου δήλωνε έτοιμη για τις πλημμύρες και την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων. Τώρα όμως, μετά τα 16 θύματα που μετρά η χώρα από την κακοκαιρία, ζητεί να αποδοθούν ευθύνες. Πρώτα πήγε στην Εισαγγελία και εν συνεχεία ζήτησε να πάει με τον Πρωθυπουργό στο τόπο της τραγωδίας για επιτόπια έρευνα.


Τι έκανε στη Χίο ο Μητσοτάκης;


Η αρχική σκέψη ήταν λόγω της τραγωδίας στη Δυτική Αττική να αναβληθεί το προσυνέδριο της ΝΔ στη Χίο, που είχε ως θέμα το Μεταναστευτικό. Αλλά ο Κ. Μητσοτάκης θεώρησε ότι είναι εξίσου σοβαρό το Μεταναστευτικό και μπήκε σε ένα ελικοφόρο αεροπλάνο της Ολυμπιακής των 75 θέσεων, μαζί με μια ομάδα συνεργατών του (Μάνος Κόνσολας, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης, Κύρα Κάπη, Δ. Καλογερόπουλος, Αγγελος Συρίγος) και σε 35 λεπτά βρισκόταν στη Χίο. Σε όλη τη διάρκεια της πτήσης ο κ. Μητσοτάκης μελετούσε διάφορα έγγραφα για το Μεταναστευτικό. Αλλά τι έγινε στη Χίο, στις λίγες ώρες που έμεινε στο νησί;
nnn
Πρώτα απ’ όλα, πήγε στην εκκλησία του Αγίου Ματθαίου, άναψε ένα κεράκι και προσευχήθηκε. Εν συνεχεία επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο, επιβιβάστηκε σε σκάφος του Λιμενικού (από αυτά που υπάρχουν για την περισυλλογή των προσφύγων) και αμέσως μετά πήγε σε μια καφετέρια και ήπιε καφέ με κατοίκους από τη Σούδα, της περιοχής όπου υπήρχε προσφυγικός καταυλισμός. Το κύριο θέμα που απασχολεί τους κατοίκους της Σούδας ήταν η ασφάλεια –θέμα που έθιξε αργότερα στην ομιλία του. Η σκέψη του όμως ήταν στην τραγωδία της Δυτικής Αττικής…


Μείωση του ΦΠΑ στα νησιά με το πλεόνασμα


Ετσι άρχισε το προσυνέδριο της ΝΔ με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια εκτενή αναφορά σε αυτά που είδε όταν επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας λέγοντας το αμίμητο: «Σκεφθείτε να ήταν ο Τσίπρας αξιωματική αντιπολίτευση και να συνέβαινε αυτό το κακό σε δική μας κυβέρνηση». Εκανε μια παύση, ωσάν να ήθελε κάτι άλλο να πει, και συμπλήρωσε: «Δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα έτσι όπως εμείς το αντιμετωπίζουμε, με υπεύθυνη στάση». Ανακοίνωσε μάλιστα ότι συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού (γύρω στις 4.30 το απόγευμα) στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Πριν όμως φύγει και παρά το γεγονός ότι το κεντρικό θέμα του προσυνεδρίου ήταν το Προσφυγικό, αναφέρθηκε και στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ένα θέμα που απασχολεί τους νησιώτες. Και εκεί έριξε την πρόταση. Είπε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, να χορηγηθεί ένα μέρος του κοινωνικού πλεονάσματος για τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Πρόταση όμως που δεν θα βρει αποδέκτη…


Ερευνα για τους χειρισμούς Καμμένου


Προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρήθηκε η πώληση αμυντικού υλικού από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η παραγγελία της δόθηκε στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Ζητείται από τη Δικαιοσύνη να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα και σε καταφατική περίπτωση να δρομολογηθούν τα δέοντα. Βεβαίως, πέραν της Δικαιοσύνης, τον λόγο έχει και η Βουλή. Μαθαίνω ότι στη συζήτηση της Δευτέρας για το κοινωνικό μέρισμα η Σαουδική Αραβία και ο Πάνος Καμμένος θα έχουν την τιμητική τους. Στη συζήτηση αυτή θα συμμετάσχουν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

HeliosPlus