Εν έτει 2017, με πρωθυπουργικές εξαγγελίες ότι εισήλθαμε στην ανάπτυξη και ότι τα δεινά των Ελλήνων πέρασαν, είναι απαράδεκτο να πνίγονται συνάνθρωποί μας, να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, να χάνονται περιουσίες και δρόμοι να μετατρέπονται σε ποτάμια με μια καταιγίδα –όσο ισχυρή κι αν είναι αυτή. Κυριολεκτικά, παρά το γεγονός ότι η ΕΜΥ προειδοποιούσε, έπιασε τους αρμοδίους στον ύπνο. Τους αιφνιδίασε. Και βεβαίως μετά το κακό έφτασαν οι λεγόμενοι οι «επί τόπου», για να διαπιστώσουν την έκταση της πρωτοφανούς καταστροφής. Τη λύπη του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική καταιγίδα εξέφρασε μέσω Διαδικτύου ο Πρωθυπουργός, γνωστοποιώντας ότι στην περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εφτασε από τους πρώτους και ο Ν. Τόσκας, ο οποίος όμως φρόντισε να αποχωρήσει από τον τόπο της τραγωδίας όταν επισκέφθηκε την περιοχή ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, άρτι αφιχθείς από το Στρασβούργο. Η τραγωδία χτύπησε για άλλη μια φορά τις φτωχότερες συνοικίες της Δυτικής Αττικής και εκατοντάδες οικογένειες έμειναν χωρίς σπίτι, βρεγμένες, βουτηγμένες στις λάσπες, χωρίς τροφή για αρκετές ώρες. Στις συνοικίες όπου πριν από μερικούς μήνες οι κυβερνώντες έστηναν φιέστες για ποιοτική αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής. Νωρίς το απόγευμα ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη και αποφασίστηκε αποζημίωση στους πληγέντες.


Ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός του ΑΠΕ


Αυτό το «αντάμωμα» του Πρωθυπουργού με κυρίες, όπως μετέδωσε το (κρατικό) ΑΠΕ, που τον υποδέχθηκαν αυθορμήτως με αγκαλιές, με φιλιά, με λουλούδια, που δεν τον άφηναν να φύγει (αν και βιαζόταν ο άνθρωπος για να πάει να μιλήσει στην Ξάνθη) ήταν όπως ευστόχως χαρακτηρίστηκε από τη συνάδελφο Ξένια Κουναλάκη«εξόχως λυρικό, στακάτο, με κοφτές προτάσεις, αλλά και εξαντλητικά επίθετα, γνήσια και άδολη σχέση» ανάμεσα σε έναν πρωθυπουργό και τον λαό του («σοσιαλιστικός ρεαλισμός»). Και εγώ σκέφτηκα μήπως ο συντάκτης του ρεπορτάζ αυτού του ΑΠΕ ήθελε να κολακέψει τον Πρωθυπουργό ή μήπως ήθελε με τρόπο γλαφυρό και λυρικό να περιγράψει τη χαρά ορισμένων συνανθρώπων μας επειδή συνάντησαν τον κ. Τσίπρα, τον άγγιξαν, τον αγκάλιασαν, τον φίλησαν, όταν τους έταξε την προηγουμένη 1,4 δισ. ευρώ ως «κοινωνικό μέρισμα».


Μου άρεσε και το ανήρτησα


Μία λύση υπήρχε για να μάθω τι ακριβώς έγινε, επειδή τελευταίως το ΑΠΕ πλήρως ελεγχόμενο από την κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις. Ρώτησα λοιπόν τον διευθυντή του Μιχάλη Ψύλλο τι ακριβώς συνέβη και ιδού τι απάντησε. Πρώτα απ’ όλα, ο συντάκτης του ρεπορτάζ δεν εργάζεται παράλληλα και στην «Αυγή», όπως συμβαίνει με μερικούς συντάκτες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Δεύτερον, ο συγκεκριμένος συντάκτης (μου ανέφερε και το όνομά του) έχει πολυετή πείρα στο πολιτικό ρεπορτάζ και προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Τρίτον, ο κ. Ψύλλος δεν έδωσε καμία εντολή πώς να γραφεί το ρεπορτάζ. Τέταρτον, το είδε, του άρεσε, εμπιστεύθηκε τον συντάκτη του και έδωσε το OK για να αναρτηθεί: «Αφού ο συντάκτης τα είδε όλα αυτά με τα μάτια του, γιατί να μην τα γράψει;» διερωτήθηκε.

Στημένο σκηνικό


Και γιατί να μην το γράψει; Τόση «λατρεία» (από καμιά δεκαριά γυναίκες) στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού είναι δυνατόν να μην αποτυπωθεί σε ένα τηλεγράφημα του ΑΠΕ; Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Ο κ. Ψύλλος δεν είναι βέβαιος εάν το όλο σκηνικό ήταν στημένο, ήταν όμως πραγματικό, όπως είπε. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι η πρωθυπουργική πομπή κινείται με μεγάλη ταχύτητα για λόγους ασφαλείας. Αλίμονο εάν κάποιος από τύχη εισέλθει στην πομπή. Τότε θα ακούσει μια βροντερή φωνή από ένα περιπολικό (τύπου Skoda) να τον διατάζει «πήγαινε αμέσως αριστερά ή δεξιά και φύγε από τη μέση». Η φωνή αυτή ακούγεται συνεχώς, μαζί με τις σειρήνες των περιπολικών, ώσπου ο παρεισφρήσας στην πομπή να συμμορφωθεί. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Ο πολύπειρος συντάκτης και ο άψογος, αντικειμενικός –όπως θέλει να αποκαλείται –διευθυντής του ΑΠΕ δεν κατάλαβαν ότι το όλο σκηνικό ήταν στημένο και έπρεπε να το μεταδώσουν για να κολακέψουν τον κ. Τσίπρα και να δείξουν πόσο λαοφιλής είναι;


Και το σκουλαρίκι


Πάντως πρόσεξα σε ένα τηλεοπτικό κανάλι (από αυτά που θεωρούνται «φιλικά» προς την κυβέρνηση) και μιαν άλλη εικόνα του Πρωθυπουργού, προφανώς για να δείξουν ότι κλεισμένος στο Μέγαρο Μαξίμου, με διεθνείς επαφές από Αμερική έως Ρωσία, δεν έχασε το λαϊκό προφίλ του. Ηταν η στιγμή που συνάντησε στην Ξάνθη έναν νεαρό που φορούσε στο αριστερό αφτί ένα… σκουλαρίκι. Τον πλησιάζει ο Πρωθυπουργός, τον κτυπά φιλικά στην πλάτη και του λέει: «Βλέπω ότι φοράς και σκουλαρίκι, είσαι μάγκας». Το κανάλι έβαλε μάλιστα και… υποτίτλους στα λόγια του Πρωθυπουργού, μήπως και δεν ακούστηκε καλά, μήπως και δεν το εμπεδώσουμε.


Το καζανάκι στην ΕΡΤ


Οχι, η ΕΡΤ δεν έδειξε τέτοιες εικόνες, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστός ο ομφάλιος λώρος με την εκάστοτε κυβέρνηση (και τον εκάστοτε πρωθυπουργό). Τα δελτία της θυμίζουν δεκαετία του ’80. Στην κρατική τηλεόραση συνέβη όμως ένα απίστευτο περιστατικό κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του Αυθεντικού Μαραθωνίου, την Κυριακή. Τράβηξαν… καζανάκι την ώρα της μετάδοσης, τη στιγμή που οι τηλεθεατές έβλεπαν απονομή μεταλλίων, και ακούστηκε ένας να φωνάζει: «Πού είναι η τουαλέτα;».

HeliosPlus