Ο πρώτος γύρος των εκλογών στην Κεντροαριστερά διέψευσε και τις δύο κυρίαρχες εκτιμήσεις που υπήρχαν δύο μέρες πριν στηθούν οι κάλπες, Ότι το ύψος της συμμετοχής θα άγγιζε το πολύ τις 150 χιλιάδες και ότι αν στις κάλπες προσερχόταν περί τους 200 χιλιάδες πολίτες, θα ευνοούνταν οι υποψηφιότητες των Σταύρου Θεοδωράκη και Γιώργου Καμίνη. Τελικά, συμμετοχή ξεπέρασε τις 200 χιλιάδες αλλά ο επικεφαλής του Ποταμιού και ο δήμαρχος Αθηναίων συγκέντρωσαν ποσοστά κατώτερα των προσδοκιών τους.

H μεγάλη συμμετοχή ξάφνιασε τους πρωταγωνιστές του εγχειρήματος. Ανησύχησε και τους κυβερνώντες. Εκτιμούσαν, μέσω των τρολ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι το εγχείρημα θα αφορούσε 50 χιλιάδες κόσμο. Την επομένη, όλοι τους, συντεταγμένα, υποστήριζαν ότι ναι μεν υπήρξε μεγάλη συμμετοχή αλλά επειδή οι περισσότεροι ήταν μεγάλης ηλικίας …δεν μετράει! Θαυμάσια, αριστερή αντίληψη, για τις συμμετοχικές διαδικασίες και τους πολίτες!

Η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν κάθε λογο να είναι ευχαριστημένοι με την εκλογική τους απόδοση. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, σε μια κούρσα με εννέα υποψηφίους, πέρασε στο δεύτερο γύρο με το θριαμβευτικό 41%. Σε επίπεδο εθνικών εκλογών θα είχε κατακτήσει την αυτοδυναμία. Όμως οι κανόνες του παιχνιδιού, όπως καθορίστηκαν από την επιτροπή Αλιβιζάτου, είναι άλλοι. Απαιτούν πλειοψηφία 50% σύν μια ψήφο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη του εκλογική μάχη, σε ηγετικό επίπεδο, κατάφερε να μετατρέψει το δημοσκοπικό ντέρμπι για τη δεύτερη θέση σε περίπατο, κερδίζοντας καθαρά τον επικεφαλής ενός κοινοβουλευτικού κόμματος και τον δύο φορές εκλεγμένο, απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δήμαρχο της Αθήνας.

Το δίδυμο του δεύτερου γύρου είχε χαρακτηριστεί προεκλογικά το πιο απρόβλεπτο αλλά προκαλούσε και τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Απρόβλεπτο ως προς το αποτέλεσμα. Δεν ισχύει. Η κυρία Γεννηματά εισέρχεται με αέρα του απόλυτου φαβορί στην αναμέτρηση και είναι πολύ αμφίβολο αν η κινητικότητα που δείχνουν οι υποστηριχτές του Νίκου Ανδρουλάκη σε όλη τη χώρα, αρκούν για μια ανατροπή που θα προκαλέσει σεισμό στην παράταξη αλλά και την πολιτική ζωή της χώρας.

Η ανησυχία, πήγαζε από την εκτίμηση ότι η αναμέτρηση των δύο, ενδεχομένως να εκλαμβανόταν από τους ψηφοφόρους ως μια ενδοπασοκική αναμέτρηση που θα μείωνε δραματικά τη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο. Για αυτό, άπαντες κάνουν έκκληση σε όσους πολίτες ψήφισαν στον πρώτο γύρο να προσέλθουν στις κάλπες και στον δεύτερο. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι να είναι λιγότεροι από 100 χιλιάδες πολίτες.

Αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα της δεύτερης Κυριακής. Να μην θαμπώσει το μήνυμα της πρώτης.