Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου πριν από λίγες ημέρες με μία απρεπή και ειρωνική δήλωση παρενέβη στη αυτόνομη εσωτερική ζωή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (θέλοντας να οριοθετήσει και το περιεχόμενο «του όρκου» που θα δίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές του ΠΑΜΑΚ).

Ερμηνεύοντας την παραπάνω δήλωσή θα ήθελα να εντοπίσω τα ακόλουθα «παρακμιακά» σημεία :

1. Ο Κώστας Γαβρόγλου θα μπορούσε να αναγορευθεί κάλλιστα σε Υπουργό Παιδείας ενός αυταρχικού ισλαμικού Χαλιφάτου, αφού θέλει απαράδεκτα να παρεμβαίνει στη καθημερινή ζωή των φοιτητών και των πρυτάνεων (υπαγορεύοντας με ένα αντιδημοκρατικό τρόπο το τι θα λένε οι πρωτοετείς φοιτητές σε εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνονται για το καλωσόρισμά τους )!

Έτσι ο Κώστας Γαβρόγλου φάινεται ότι ζήλεψε επικίνδυνα την περίφημη ιδέα του Άγγλου φιλοσόφου Τζέρεμι Μπένθαμ για το «Πανοπτικόν»! Με άλλα λόγια με αυτά που λέει προφανώς θέλει να αναγορεύσει τον εαυτό του σε μια κεντρική αρχή η οποία θα επιβλέπει τα πάντα στη ζωή των Πανεπιστημίων!

Επομένως και κατ’ αποτέλεσμά βάζει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τον Ζακ Ντερριντά και τις γνωστές του ιδέες για το ανεξάρτητο και «απρουπόθετο Πανεπιστήμιο» !

2. Επιπλέον με την παραπάνω ειρωνική του ανακοίνωσή ο Υπουργός Παιδείας μας αποκαλύπτει ακατανόητα ότι δεν θέλει να καλείται ποτέ η αστυνομία στους πανεπιστημιακούς χώρους!

Επομένως ακόμη και αν «κλειδώνουν» κάποιοι παράνομα τους καθηγητές στα γραφεία τους ή διακινούν ναρκωτικά ή καταστρέφουν πολύτιμη πανεπιστημιακή περιουσία ή διαπράττουν άλλα εγκλήματα , όλοι εμείς οι πρωταγωνιστές της πανεπιστημιακής ζωής θα πρέπει να υποκρινόμαστε ότι δεν συνέβη τίποτε!

Ίσως να πιστεύει μάλιστα , ότι «λεφτά υπάρχουν» , αφού ούτως ή άλλως τις ανωτέρω ζημιές θα τις πληρώνουν οι Έλληνες φτωχοί φορολογούμενοι.

Και όλα αυτά για να ικανοποιηθούν οι «αλλοπρόσαλλές» και επικίνδυνες θεωρήσεις του «δήθεν Αριστερού» Κώστα Γαβρόγλου!

Πάνω από όλα όμως εξοργίζει το ειρωνικό ύφος που υιοθετεί στην ανωτέρω ανακοίνωση ο Υπουργός Παιδείας!

Προφανώς δεν έχει διαβάσει ποτέ το βιβλίο του George Steinert «Τα μαθήματα των δασκάλων» . Γιατί ένας πραγματικός δάσκαλος δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ ένα τέτοιο απαξιωτικό και απαράδεκτο ύφος!

Ο κ. Γρηγόρης Καλφέληςείναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ
kalfelis@law.auth.gr