από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Ιστορία και ανανέωση για την Κεντροαριστερά

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το εγχείρημα της κεντροαριστεράς διέψευσε τις Κασσάνδρες. Με τη συμμετοχή τους οι πολίτες έδωσαν ένα ηχηρό παρόν στις πολιτικές εξελίξεις. Άνοιξαν ένα παράθυρο στο μέλλον. Τα μηνύματα της κάλπης ήταν πολλά και καθαρά:
Σε πολιτικό επίπεδο:

Έδωσαν μία αποστομωτική απάντηση σε όσους ειρωνεύτηκαν το εγχείρημα.

Επιβεβαίωσανμε την ψήφο τους οι 220 χιλιάδες πολίτες, ότι υπάρχει πολιτικό κενό εκπροσώπησης ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.. Είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν οι πρωταγωνιστές αυτού του εγχειρήματος για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Έκρουσαν το καμπανάκι σε όσους πίστεψαν ότι έγιναν «αφεντικά» στον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς. Μάλιστα, όταν με τη διακυβέρνησή τους έχουν διαψεύσει τον ιδεολογικό και προγραμματικό τους λόγο και «τσαλαβουτάνε» στο μνημονιακό τοπίο.

Ζωντάνεψαν την ελπίδα ότι με τη συμμετοχή των πολιτών μπορούν τα πράγματα να αλλάξουν. Το πολιτικό παιχνίδι είναι ανοιχτό. Φιλόδοξος στόχος για το νέο φορέα να αλλάξει άρδην τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.
Βέβαια για να μην πάρουν τα «μυαλά» αέρα, τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα. Στην κοινωνία της πληροφορίας και της εικόνας, το επικοινωνιακό παιχνίδι γίνεται πιο σημαντικό από το περιεχόμενο της πολιτικής.

Η «μιντιακή» Δημοκρατία μας έχει τα δικά της συμφέροντα να επικοινωνεί και να αναδεικνύει. Ο νέος φορέας πρέπει να δώσει νέο περιεχόμενο στην πολιτική και τη Δημοκρατία μας. Να κτίσει μια νέα αυτονομία της πολιτικής από τα οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα.

Κερδήθηκε μία σημαντική μάχη αυτή της συμμετοχής των πολιτών. Μάλιστα, ενάντια στις προβλέψεις των δημοσκοπούντων και την εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ.

Ο νέος «μικρός» διπολισμός (ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.) άρχισε να ανησυχεί. Ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τη συμμετοχή των πολιτών στην κάλπη έγραψε ότι το γεγονός αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο για τη Δημοκρατία μας. Ανησυχεί όμως ότι το κέντρο γυρίζει το βλέμμα του στην κεντροαριστερά.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πικρόχολα σχολίασε ότι το εγχείρημα για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς, αποτελεί «εσωτερική» υπόθεση του ΠΑΣΟΚ. Απέφυγε συστηματικά να πει αν ήταν θετικό ή αρνητικό σημάδι για την πολιορκημένη Δημοκρατία μας. Οι παραπάνω διαδικασίες πρέπει να τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς να συσπειρώσουν τον κόσμο της αλλαγής, της λογικής, του ρεαλισμού. Τον κόσμο της παραγωγής και της δημιουργικότητας.

Ο πολιτικός χρόνος φαίνεται για τους κυβερνόντες να μικραίνει. Όσο το κίνημα για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης θα παίρνει σάρκα και οστά ο χρόνος των εκλογών μπορεί να έρθει πιο κοντά και απρόσμενα στο 2018.

Ο κ. Τσίπρας την επόμενη μέρα της κάλπης, όλως «τυχαία» έκανε διάγγελμα για το πως θα μοιράσει το περίσσευμα από τα «κόλλυβα» της υπερφορολόγησης στους φτωχούς. Σίγουρα, αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι θα ενταθεί, για να θυμίζει την «αριστεροσύνη» της διακυβέρνησης. Στην κάλπη μίλησε η καρδιά των «πασοκογενών» κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Ήταν σημαντική η προσφορά των άλλων δύο πρωταγωνιστών Γ. Καμίνη και Σ. Θεοδωράκη, στον κόσμο του κέντρου και σε όσους επιδιώκουν μία νέα επιλογή. Βέβαια, πολλοί έτρεξαν να υποβαθμίσουν την επιτυχία του εγχειρήματος με επισημάνσεις όπως:

Οι μεσήλικες, τα γηρατειά του ΠΑΣΟΚ, κυριάρχησαν στην ψηφοφορία και η απουσία της νεολαίας ήταν φανερή και έντονη. Επίσης, με αναφορές ότι το «κέντρο», οι «μεταρρυθμιστές», η «μεσαία τάξη» δεν έδωσαν ηχηρό παρόν, επειδή ο κ. Καμίνης και ο κ. Θεοδωράκης δεν έφεραν υψηλά αποτελέσματα.

Οι επισημάνσεις έχουν σημαντικό μέρος αλήθειας, αλλά ο ηλικιακός«ρατσισμός» δεν χωράει για να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα. Η νεολαία έχει γυρίσει την πλάτη γενικά στην πολιτική και σε όλα τα κόμματα. Η ανεργία τους έχει «τσακίσει» και η μετανάστευση προβάλλει ως διέξοδος.

Γεγονός αναμφισβήτητο, είναι ότι με τη δύναμη των πολιτών έγινε μία νέα αρχή. Ο δρόμος για τον νέο φορέα είναι μακρύς. Η πορεία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το πως οι πρωταγωνιστές θα αξιοποιήσουν αυτό το «πολιτικό κεφάλαιο». Ειδικότερα, η Φ. Γεννηματά, εκφράζοντας την ιστορία της παράταξης και ο Ν. Ανδρουλάκης την ανανέωση, αναλαμβάνουν μεγάλο πολιτικό φορτίο. Ο κ. Καμίνης και ο Σ. Θεοδωράκης μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στη θετική εξέλιξη του εγχειρήματος για την αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών.

α. Πρέπει να κερδίσουν μαζί με τους συνυποψηφίους τους το στοίχημα της ενότητας. Μαζί και την επόμενη Κυριακή.
β. Να προχωρήσουν με τολμηρά βήματα τις οργανωτικές και πολιτικές διεργασίες για την ίδρυση του νέου φορέα. Να μην γίνει το εγχείρημα αυτό εσωτερική υπόθεση και διαμάχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την καραμέλα των «πιπιλίζουν» και θα την επικοινωνούν οι σύντροφοι της αριστεράς ως απαξίωση του κόσμου που αγκάλιασε την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ. Για τους «πολιτικούς τουρίστες» του ΠΑΣΟΚ, που γοητεύτηκαν από το «ριζοσπαστικό» ΣΥΡΙΖΑ και τη γοητεία της εξουσίας δεν λέμε λέξη. Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα. Το στοίχημα της ιδεολογικής και πολιτικής κυριαρχίας στον κόσμο της παραγωγής και της δημιουργίας είναι μπροστά.

γ. Η ιδρυτική πράξη του νέου φορέα θα πρέπει να συνοδευτεί με το γκρέμισμαστα τείχη των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ- ΔΗΣΥ κ.α.) και να ενοποιηθεί η κοινοβουλευτική παρουσία για να μην διαψεύσουν την ελπίδα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει κάλεσμα προς τις κινήσεις πολιτών και κάθε προοδευτικής συλλογικής δράσης από επαγγελματικούς φορείς για να συσπειρωθούν στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης.
δ. Να επικοινωνήσουν το ιδεολογικό και προγραμματικό λόγο του νέου φορέα, διότι κερδήθηκε μία μάχη πολιτική, αλλά ο πόλεμος είναι μπροστά.

Για να κερδηθεί το μέλλον, πρέπει η πολιτική και οι πολιτικοί να επιστρέψουν στο πεδίο αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (22)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  το πασοκ εινε εδω ενομενο δυνατο | 18/11/2017 02:07
  μπραβο βρε λουκα αγωνιστη .παντα δημοκρατικος σοσιαλιστης μαχιμος στη πρωτη γραμη τετιους θελουμε στο κενουργιομας δημοκρατικο κομα.
  συνταξιουχος ιεροδουλη
  απάντηση10
   
   
  όλα τα στοιχήματα που έβαλε η συστημική 'κεντροαριστερά'... | 17/11/2017 06:26
  τα έχει χάσει. Το κατεστημένο προσπαθεί να ανασυστήσει ένα κόμμα του 3%, με την ελπίδα να μπορέσει να συνεργαστεί με την δεξιά, με την οποία είναι συνυπεύθυνο για την χρεωκοπία μας, μήπως το κατεστημένο καταφέρει να ξαναπάρει τη χώρα στα χέρια του.
  ελπίζω να μην τους κάτσει
  απάντηση617
   
   
   
  ο Χρυσαυγιτης της Στηλης Ιων ....Φυλησιππου | 16/11/2017 16:59
  Με ρωτησε τι δουλεια κανω η μαλων εκανα τα περασμενα 50 χρονια... Λοιπον φιλαρακο αυγουλα εχεις λεβαρη με τα δυο σου χερια Απλαδι κολιοδυκτο απο σπαγγο πριν βγουν τα γιαπωνεζικα ναϋλον και τα βιτσια απο βαθος πανω απο 50 μετρα? Αντε να το κανης σημερα κυριε μηχανικε του ιδιωτικου τομεα, και τα τρια χρονια στο στρατο τα εκανα εγω επι χουντας στην ΕλΔΥΚ στον πολεμο και μετα το 74 στα βουνα και στα λαγκαδια χωρις αρβυλες , οπλα και φαι τρεφομενος με αγριοχορτα, φιδια και κουκουβαγιες.....Λοιπον μη μου το παιζης Εθνικοφρων και πατριωτης γιατι Σας εχω χεσμενους εσας και την ιδεολογια σας Σαραβαλο. Ακομα σηκωνω τελαρα 40 κιλων στην ιχθυοσκαλα κι ας πλησιαζω τα 70. Λοιπον βουλωσε το....φασιστα
  Σαφριδης χωρις λογοκρισια παρακαλω..το βημα
  απάντηση76
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Οι πολιτικοί απατεώνες | 16/11/2017 14:57
  Τα κομματα της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ειναι μέσα διαφθοράς . Μέσα στις τάξεις τους βρίσκουν κατάλληλη κρυψώνα ολοι οι γνωστοί και άγνωστοι απατεώνες που ευθύνονται για τα σημερινά χάλια. Πολλοι πολιτικοί ηταν αρπακτικά και τολμάνε να κανουν τους ειδήμονες . Αν δούμε ποιοι έβγαλαν χρηματα στο εξωτερικό ειναι ολοι οι επώνυμοι και ηγετικά στελέχη των δυο κομμάτων. Αυτα τα δυο κομματα εχουν την ευθύνη αλλα περισσότερο οι ανόητοι που τους ψηφίζουν . Τουλάχιστον τα λαμόγια να τα άφηναν εξω η μέσα στις φυλακές.
  Γιωργης Αλμωπας
  απάντηση818
   
   
  ΠΛΗΡΩΣΤΕ τα δανεικά σας!!! | 16/11/2017 08:57
  Αν δεν το θάψεις το ψοφίμι θα βρωμάειΌσο και να το ταρακουνήσεις το ψοφίμι ΔΕΝ ΞΑΝΑ ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ!!τελεία και παύλα!ΠΛΗΡΩΣΤΕ τα δανεικά σας!!!
  Δημήτρης Χατζησάββας-Κιλκίς
  απάντηση1220
   
   
  με το γκρέμισμαστα τείχη των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ- ΔΗΣΥ κ.α.) και να ενοποιηθεί η κοινοβουλευτική παρουσία ... | 16/11/2017 08:49
  τα κόμματα που συμμετέχουν στον νέο φορέα της αριστεράς (ΔΗΛ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΑΦΜ στο κλεφτό ΠΑΣΟΚ) είναι τα εξής:Οι διανοούμενοι του τέως κλεφτό ΠΑΣΟΚ(ποτάμι),οι εξυπνάκηδες του τέως κλεφτό-ΠΑΣΟΚ (ΔΗ.ΣΥ),Οι "ιδεολόγοι" του τέως κλεφτό ΠΑΣΟΚ(Μαντέλης-Τσουκάτος-Παπαντωνίου-Σημίτης)οι ανύπαρκοι της ΔΗΜΑΡ, που μύρισαν ψοφίμι και τρέξαν για να φωλιάσουν,και στο τέλος οι ηλίθιοι του τέως κλεφτό ΠΑΣΟΚ(το "ΚΙΔΙΣΟ" του Aβαρελ Παπανδρεου).Ολοι αυτοί θέλουν να βγάλουν αρχηγό σε ένα κόμμα που ακόμα ΔΕΝ υπάρχει!
  Δημήτρης Χατζησάββας-Κιλκίς
  απάντηση1222
   
   
  Κενολογία «κεντροαριστερή» | 16/11/2017 06:41
  Χρήστος Γιανναράς Ο​​ι προσπάθειες, επίμονα και θορυβώδικα δημοσιοποιημένες, να συγκροτηθεί ενιαίο κόμμα «Κεντροαριστεράς», είναι θέμα που δεν αφορά αποκλειστικά τους επαγγελματίες της πολιτικής. Είναι κοινωνικό σύμπτωμα με ευρύτερο ενδιαφέρον και απαιτεί ψύχραιμη ανάλυση. Μια επιφυλλίδα μόνο νύξεις σχολιασμού μπορεί να αποτολμήσει και μόνο ως αφορμή προβληματισμού. Αρχικά προβλήθηκε σαν επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούν κάποια φθίνοντα κόμματα ή αποφύσεις κομμάτων με κοινές, υποτίθεται, ιδεολογικές «πεποιθήσεις», δημιουργώντας ενιαίο πολιτικό φορέα. Ανάγκη, κυρίως, να υπάρξει ένας τρίτος, ισχυρός πολιτικός σχηματισμός, που να αποτρέπει την πόλωση της «δεξιάς» Ν.Δ. και του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξεμύτισε καν η ένσταση: για ποια «πόλωση» μιλάμε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνάει με τους δεξιότατους ΑΝΕΛ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου! Και όταν η οποιαδήποτε κυβέρνηση απλώς εκτελεί πειθήνια τις ανυπότακτες σε κάθε έννοια Δικαίου επιταγές των «Μνημονίων», κάτω από τη στυγνή επιτροπεία της «Τρόικας». Ευτυχώς έγινε αμέσως φανερό ότι πρόκειται μόνο για απεγνωσμένη απόπειρα διάσωσης από την πολιτική εξαφάνιση σχηματισμών με μονοψήφιο ποσοστό στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Ειδικά η εσπευσμένη επιμονή των δύο «διασημότερων» από τους συμπαίκτες να διατηρήσουν την αυτοτέλεια της κοινοβουλευτικής τους εκπροσώπησης και μετά την προσχώρηση στο καινούργιο κόμμα, έδειξε καθαρά ότι προέχει η απόλαυση της εξουσιαστικής ισχύος – η ιδεολογία «παίζει» μόνο ως πρόσχημα. Δεν μπορούσε να είναι και διαφορετικά. Η ίδια η λέξη «Κεντροαριστερά» είναι κενή από κάθε πολιτικό περιεχόμενο, «ένα άδειο πουκάμισο», χρησιμοποιείται η λέξη για να στοιχειοθετήσει, εξ υφαρπαγής, σαν πολιτικά υπαρκτό το πολιτικό τίποτα. Να δηλώσουν όσοι ενδύονται αυτή τη λεοντή ότι, «είμαστε μεν Αριστερά και εμείς, αλλά όχι κολλημένοι στη μαρξιστική ορθοδοξία, είμαστε η Αριστερά, του Κέντρου, δηλαδή ούτε Αριστερά ούτε Δεξιά, όμως περισσότερο προς την Αριστερά και λιγότερο προς τη Δεξιά
  dimitris
  απάντηση620
   
   
  Πως φαινετε ο τρομος... | 15/11/2017 15:41
  Απλα εδω και καιρο ο γνωστος Γεωργαλας Φασιστας και χαφιες ονοματι Doros που ειχε εξαφανιστη για καμποσο καιρο, μολις απο την κουμουνδουρου ειδαν τα σκουρα τον παλι να γραφει τα τοξικα του σχολια, με αλλα λογια καθε φορα που γραφει αποδυκνειη το bloody obvious, η ελληνηστι , το οφθαλμοφανες του οτι ο Συριζα τα εχει κλασει για τα καλα.
  Δωροθεα
  απάντηση319
   
   
  Επιτελους.... | 15/11/2017 15:28
  Τερμα στο διηλημα μεταξυ ΣΚΥΛΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΥΒΔΗΣ Το αληθινο κομμα του λαου ενωμενο δυνατο παει για κυβερνηση. Κουλης και Τσιπρας το βλεπουν πια ως ντε φακτο κατασταση και αρχισαν τα παπαγαλακια τον πολεμο της λασπης. Ομως δεν θα τους περαση οι εκλογες πλησιαζουν και ο Ελληνικος λαος ξερει πλεον τι θα ψηφιση.
  Γιωργος Σ.
  απάντηση2013
   
   
  Στο άρθρο επαναλαμβάνεται η ίδια τακτική … | 15/11/2017 13:39
  η οποία εφαρμόστηκε και για την συγκρότηση του νέου κόμματος. Οι πρωταγωνιστές, άγνωστο για ποιον λόγο, έβαλαν το κάρο μπροστά από το άλογο και αντί να δικαιολογήσουν για ποιον λόγο επέλεξαν αυτόν τον ανορθολογικό τρόπο συγκρότησης, επιρρίπτουν την ευθύνη στους πολίτες επειδή αυτοί αδυνατούν να κρίνουν! Αυτό το παράδοξο ζητάτε και εσείς κ. Αποστολίδη! Π.χ. τσιτάτο: „Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ … Απέφυγε συστηματικά να πει αν ήταν θετικό ή αρνητικό σημάδι για την πολιορκημένη Δημοκρατία μας“. Αδυνατείτε ακόμη και σήμερα να αντιληφτείτε ότι η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έπραξε το αυτονόητο! Αρνήθηκε να εκφράσει γνώμη για έναν «άυλο» κομματικό φορέα που τα πάντα, πέρα από τις μέχρι σήμερα πολιτικές επιλογές των προσωπικοτήτων που έλαβαν την πρωτοβουλία, εκκρεμούν. Το αν είναι θετικό ή αρνητικό σημάδι θα φανεί στο μέλλον. Ελπίζω να φανεί πολύ άμεσα με ρητές αποφάσεις των οργάνων του υπό ίδρυση κόμματος. Μια λαϊκή παροιμία, κ. Αποστολίδη, αναφέρει «Ποτέ γουρούνι στο σακί». Και εγώ προσωπικά, όπως σίγουρα πολλοί άλλοι προοδευτικοί πολίτες, θεωρώ παρακινδυνευμένο να τοποθετηθώ κάτω από αυτές τις συνθήκες θετικά ή αρνητικά. Οι 212.000 ψηφοφόροι δεν δικαιολογούν την αυτοπεποίθηση για επιτυχία και τους πανηγυρισμούς διότι: 1) Συνιστούν περίπου το 2,5% του πανελλήνιου εκλογικού σώματος και 2) Λιγότερο από το 1/3 του ποσοστού που έλαβαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι μαζί. Το αν αυτή η εκλογική επιρροή θα αυξηθεί, θα παραμείνει σταθερή ή θα ελαττωθεί εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα λάβει το ιδρυτικό συνέδριο, την τακτική που θα ακολουθούσουν στην Βουλή οι ΚΟ, και υπεράνω όλων η γνώμη του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε κάθε περίπτωση η πρόσφατη πρακτική συνεργασιών την οποία εφάρμοσαν ηγετικά στελέχη μερικών συνιστωσών του υπό ίδρυση κόμματος δεν προδιαγράφουν μια θετική εξέλιξη. Σκεφτήκατε άραγε για ποιον λόγο οι νεολαίοι και οι μεσήλικες έμειναν αδιάφοροι στο προσκλητήριο ανασυγκρότησης του μεσαίου χώρου?
  Doros
  απάντηση1334
   
   
   
  Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ | 15/11/2017 12:24
  Ο εξωραϊσμός της αναπαλαίωσης δεν πρόκειται να σώσει το εγχείρημα από την χρεοκοπία. Εάν εκλεγεί η γόνος, γνωστή συνταξιούχος τραπέζης από τα 35 της, το "νέο σχήμα" θα πάει άπατο: Θα συρρικνωθεί και αυτό το γλίσχρο ποσοστό του. Εάν εκλεγεί ο απόγονος, τέκνο του κομματικού σωλήνα και του κομματικού ανελκυστήρα, γνωστός συνδαιτυμόνας της δια βίου αεργίας, το "νέο σχήμα" θα συρθεί από εκλογής εις εκλογή για τρία τέσσερα χρόνια (ησυχάστε οι ανησυχήσαντες αναγνώστες, δεν υπάρχει φόβος για περισσότερο) μέχρις ότου διαλυθεί στα συντρίμια του. Έτσι κι αλλιώς ο λαός είναι αλλού. Και μια υπενθύμιση: Με τα 120 εκ. κλοπιμαία του ΠΑΣΟΚ τι μέλλει γενέσθαι; Ποιος θα πληρώσει το μαλλί; Το φαντάζεσθε ήδη.
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση1233
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  "Νεο" κόμμα ή αναπαλαιωμένο ΠΑΣΟΚ; | 15/11/2017 09:15
  Η κ. Φώφη είπε ότι το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ θα είναι δίπλα στο σύμβολο του νέου κόμματος. Αληθεύει;
  α.κ.
  απάντηση2411
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων