Πολλοί αιφνιδιάστηκαν από τους 210.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες με άψογη δημοκρατική διαδικασία για να επανιδρύσουν τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Είτε γιατί υποτίμησαν ή και λοιδόρησαν το εγχείρημα σε συγχορδία με τα κυβερνητικά φερέφωνα. Είτε γιατί πίστεψαν ότι στην προεκλογική περίοδο με τα διαδικαστικά προβλήματα, το κλίμα συμμετοχής θα υποχωρούσε με αποτέλεσμα να τοποθετήσουν τον πήχη στο μέτρο του «ΠΑΣΟΚ των μηχανισμών». Είτε γιατί περίμεναν μια διαδικασία που εκ των πραγμάτων κάποιοι θα την αμφισβητούσαν. Υπενθυμίζω τη σταθερή μου πρόβλεψη από την αρχή ότι περισσότεροι από 200.000 θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημα.

Από τους μεμψιμοιρούντες και ασφαλώς αιφνιδιασθέντες συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνητικών κύκλων επιχειρήθηκε από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες να δοθεί η κατάλληλη ερμηνεία ώστε να έρθει στα μέτρα των δικών τους προβλέψεων και προσδοκιών. Εξ αιτίας του εκλογικού αποτελέσματος μιλούν για επιστροφή του «παλαιού ΠΑΣΟΚ» για «αναπασοκοποίηση», για περιορισμένο ορίζοντα και προοπτική και για την τελικά «χαμένη ευκαιρία». Παριστάνουν πως αγνοούν τα πραγματικά κίνητρα που οδήγησαν τους 210.000 πολίτες στην κάλπη.

Παριστάνουν πως αγνοούν το τεράστιο ρεύμα αμφισβήτησης και απόρριψης μιας εξουσίας που καταρρέει στην συνείδηση των προοδευτικών ανθρώπων. Είναι αυτοί που άφησαν την παθητική στάση και μοιρολατρία, που στήθηκαν για ώρες στις ατελείωτες ουρές αναζητώντας ένα νέο δρόμο. Στην κάλπη ενώθηκαν πολίτες που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ, πολίτες που απείχαν από τις εκλογές, συντηρητικοί πολίτες που δεν βρίσκουν εναλλακτική προοπτική στην νέο- Δεξιά, πολίτες που πρόσκαιρα ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς η μεγάλη πλειοψηφία κατά καιρούς ψήφισε ΠΑΣΟΚ για όσους ξεχνούν ότι για δεκαετίες ήταν το προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα, η λαϊκή βάση της δημοκρατικής παράταξης, της Κεντροαριστεράς. Προφανώς έδωσαν ψήφο εκλογής στα πρόσωπα που διεκδίκησαν την ηγεσία του χώρου. Είναι φυσικό και αυτονόητο. Όμως, το μεγάλο κίνητρο, ο κυρίαρχος λόγος είναι η αναγκαιότητα να αναγεννηθεί ο χώρος για να ανατρέψει τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς. Να ενώσει ξανά το λαό, να κατοχυρώσει τον ιστορικό αλλά και σύγχρονο ρόλο της παράταξης, και κυρίως να δώσει λύση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν η χώρα και οι πολίτες.

Και τώρα έρχομαι στο κρίσιμο ζήτημα της επόμενης μέρας. Αυτή η αναγεννητική δυναμική δεν μπορεί να περιμένει βήματα μετέωρα, διαδικασίες πολυδαίδαλες, συνεννοήσεις υποψηφίων αρχηγών, τακτικές κατανομής από τα πάνω κομματικών αξιωμάτων και συμφωνίες κάτω από το όποιο τραπέζι. Η νέα ηγεσία του χώρου οφείλει από την επόμενη Δευτέρα να δώσει ένα κυρίαρχο στίγμα: Ο λόγος και η εξουσία στη βάση της παράταξης.

Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια έχουμε επιτέλους ένα συγκεκριμένο, πιστοποιημένο, καθαρό Μητρώο Μελών που αποτελεί τη βάση του νέου Κόμματος – Θεσμού. Άμεση αυτό-οργάνωση και γρήγορη διεξαγωγή Ιδρυτικού Συνεδρίου που θα αποφασίσει για όλα. Και βέβαια δυνατότητα προσφυγής στη βάση μέσα από συνελεύσεις και δημοψηφίσματα πριν από κρίσιμες αποφάσεις και διεξαγωγή προκριματικών εκλογών για όλες τις θέσεις αιρετών συμπεριλαμβανομένων και των ψηφοδελτίων των βουλευτικών εκλογών.

Παράλληλα έχουμε σαφή εικόνα ενός τεράστιου ανθρώπινου δυναμικού φίλων που θα αποτελέσει τον πυρήνα ενός πραγματικού κινήματος ενεργών πολιτών. Η άμεση δραστηριοποίηση του στις προγραμματικές επεξεργασίες ανάλογα με τη γνώση, την εμπειρία και τα προσόντα τους αλλά και δικτυακή οργάνωση τους σε κάθε κοινωνικό χώρο και θεσμό, είναι επείγουσα προτεραιότητα. Εξυπακούεται ότι η ενότητα στην κοινοβουλευτική δράση και τη δυναμική και αξιόμαχη αντιπολίτευση προέχει για να πολλαπλασιάσει από αύριο κιόλας την κοινοβουλευτική μας ισχύ.

Εν τω μεταξύ όλοι στις κάλπες την Κυριακή για να ολοκληρώσουμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Ανοίγουμε τη νέα σελίδα στην ιστορία του προοδευτικού κινήματος της χώρας.