Η εντυπωσιακή συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα της κεντροαριστεράς αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς πολλές κατεθύνσεις. Πρώτα από όλα προς τις δυνάμεις του χώρου που καλούνται τώρα να φέρουν σε πέρας το εγχείρημα ,όπως υποσχέθηκαν. Αποτελεί όμως και μια ηχηρή προειδοποίηση προς όσους, κυρίως από την πλευρά του Σύριζα που επιχείρησαν να υποβαθμίσουν, να δυσφημίσουν και να απαξιώσουν την προσπάθεια ανασύνταξης της δημοκρατικής παράταξης.

Είναι εμφανές ότι ένα μέρος ψηφοφόρων της πάλαι ποτέ κυρίαρχης κεντροαριστεράς, που είχαν στραφεί προς το Σύριζα, επανακάμπτουν στην κοίτη της παράταξης, απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι από τη διάψευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει ο κ.Τσίπρας. Πρόκειται ,όπως φαίνεται για πολίτες της μεσαίας τάξης που υπέστησαν συντριπτικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια και στοχοποιήθηκαν εμφανώς από τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία. (Σαφή ένδειξη της ανησυχίας του πρωθυπουργού αποτελεί και η βιασύνη του να κάνει διάγγελμα, για να μοιράσει ένα μικρό μέρος από το πλεόνασμα που δημιούργησε η υπερφορολόγηση).

Η μαζική συμμετοχή αλλά και η επιλογή της ψήφου απέδειξαν ακόμα ότι παρά τη φθορά και την εκλογική πτώση, οι ρίζες της κεντροαριστεράς, αλλά και οι συναισθηματικοί δεσμοί με την παράταξη, παραμένουν ζωντανοί, ιδιαίτερα στους πολίτες που έχουν βιώσει την πολιτική παρουσία της, τις τελευταίες δεκαετίες.
Η αναγέννηση της παράταξης δεν εξαντλείται όμως με μια εκλογική διαδικασία. Αποτελεί μεν την αφετηρία, αλλά έχουν πολλά να γίνουν ακόμα, για να μπορέσει να διεκδικήσει το ρόλο που ιστορικά έχει επιτελέσει. Κυρίως όμως για να μπορέσει να αποτελέσει τον αναγκαίο εξισορροπητικό παράγοντα στο σημερινό μικρό, όπως χαρακτηρίζεται δικομματισμό.
Είναι ευθύνη και υποχρέωση της νέας ηγεσίας που θα αναδειχθεί οριστικά στις κάλπες της επόμενης Κυριακής να κάνει πράξη τη εντολή που τις έδωσαν οι πολίτες που μετείχαν στις εκλογές. Να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να περιφρουρήσει τη δυναμική και την ενωτική διάθεση που καταγράφηκε στη μάχη της πρώτης Κυριακής και βέβαια να μην παρακολουθήσουμε ξανά μια μάχη χαρακωμάτων και προσωπικών συγκρούσεων, ενόψει του δεύτερου γύρου.
Το μέλλον του νέου φορέα και οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν δεν εξαντλείται όμως στις εκλογές. Το μεγάλο στοίχημα είναι η διαμόρφωση μιας σύγχρονης προοδευτικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής, χωρίς τις αμαρτίες του παρελθόντος, η σύνθεση χωρίς ηγεμονισμούς της νέας ηγετικής ομάδας και φυσικά η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Οι πολίτες άνοιξαν το δρόμο, η νέα ηγεσία έχει την ευθύνη να τον ακολουθήσει.

TO BHMA