Αναμφίβολα η κάλπη της Κεντροαριστεράς έκρυβε εκπλήξεις. Και η συμμετοχή ήταν μεγάλη, αλλά και η νίκη (θρίαμβος, όπως ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν) της Φώφης Γεννηματά (φωτογραφία) ευρεία. Στο ΠαΣοΚ επικρατεί κλίμα πανηγυρισμού επειδή οι κομματικοί υποψήφιοι (Φώφη, Ανδρουλάκης και Μανιάτης) συγκέντρωσαν το 72% των ψήφων. Αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα ήταν εορταστικό, τη στιγμή που συγκεντρώθηκαν εκεί παλαιά στελέχη και ανέλυαν τα αποτελέσματα. Μόνο τα «Carmina Burana» δεν ακούστηκαν για να θυμηθούν οι πάντες τις παλαιότερες δόξες του ΠαΣοΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου.


nnn
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ (ή, εάν θέλετε, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) το κλίμα είναι επίσης πανηγυρικό. Εάν εξαιρέσει κανείς έναν ή (το πολύ) δύο βουλευτές, οι υπόλοιποι ψήφισαν Φώφη. Κάποιες αμφιβολίες υπάρχουν για τον Γ. Παπανδρέου, αν και οι βουλευτές έλεγαν ότι θα πρέπει να ψήφισε κατά 80% Φώφη και κατά 20% Γ. Καμίνη. Για τον Ευ. Βενιζέλο έπεφταν «στοιχήματα». Οι πιο πολλοί πάντως πίστευαν ότι ψήφισε και αυτός Φώφη.
nnn
Τώρα οι πάντες έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον δεύτερο γύρο. Οχι τόσο ότι τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, αφού η πλειοψηφία των μελών του ΠαΣοΚ καθώς και των φίλων του κόμματος (το 80% λένε που ψήφισαν την Κυριακή έγιναν «φίλοι») προβλέπει νίκη της Φώφης, όσο η συμμετοχή. Αυτός είναι ο λόγος που οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στο να μην υπάρχει μεγάλη αποχή στον δεύτερο γύρο. Αφήστε που πολλοί στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι τελικά οι «συνεργαζόμενοι», δηλαδή οι Στ. Θεοδωράκης και Αθ. Θεοχαρόπουλος, στη Φώφη θα καταλήξουν.


Ανησυχία στο Μαξίμου


Με προβληματισμό υποδέχτηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την Κεντροαριστερά στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρά τις αντίθετες δηλώσεις, ότι δηλαδή δεν τους ενόχλησαν, εκείνο που έμαθα είναι ότι τους ενόχλησαν και τους παραενόχλησαν. Εάν πάει καλά το όλο θέμα της επανασυγκρότησης του Κέντρου, ο Αλέξης Τσίπρας χάνει αυτό που επί 3 χρόνια επιχειρούσε να «κτίσει», το προφίλ του μοναδικού δηλαδή ηγέτη της Κεντροαριστεράς. Και τώρα πώς θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα; Ε, λοιπόν, δεν θα το πιστέψετε. Συριζαίοι οι οποίοι δέχτηκαν να μιλήσουν είπαν ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η… αποδόμηση του νέου σχήματος. Θα κάτσουν δηλαδή και θα περιμένουν τη… διάλυσή του, η οποία, κατά τους συριζαίους, δεν θα αργήσει να έρθει λόγω των διαφωνιών που ήδη εμφανίστηκαν (στο Ποτάμι) και στη διαφορετική τακτική που θέλουν να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι έναντι των δύο μεγάλων κομμάτων.
nnn
Ετσι, από σήμερα κιόλας, ο Τσίπρας θα επιχειρήσει αντεπίθεση («τώρα που βράζει το σίδερο», μου λένε). Στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θράκης ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει παροχές και θα επιτεθεί τόσο στη ΝΔ όσο και στο νέο σχήμα. Ακόμα και για το πάλαι ποτέ πατριωτικό ΠαΣοΚ, κάτι θα έχει πει, ώστε να ανακόψει τις διαρροές στελεχών του προς την Κεντροαριστερά ή των επαναπατρισμό πασόκων. Μου λένε ότι θα αναφερθεί στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη και θα επιχειρήσει να την οριοθετήσει, δηλαδή θα θέσει και κόκκινες γραμμές. Οχι όπως συνέβη την άλλη φορά, με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης.


«Ακου, Κυριάκο…»


Η επόμενη ημέρα των εκλογών της Κεντροαριστεράς βρήκε τη ΝΔ σε… κέφια. Ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, προτού αναχωρήσει για το Στρασβούργο, εμφανίστηκε στα γραφεία της ΝΔ, σε σύσκεψη για τα προσεχή προσυνέδρια, με σπορτίφ ντύσιμο και με καλή διάθεση. Βεβαίως, δεν έκανε καμία συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών, ούτε βεβαίως για τη συμμετοχή. Μόνον ένας από τους τομεάρχες του κόμματος είχε κάποιες ανησυχίες και ρώτησε τον Τάκη Θεοδωρικάκο εάν είχε στοιχεία πόσοι ακριβώς ψήφισαν, πόσοι έχουν εγγραφεί ως νέα μέλη του φορέα της Κεντροαριστεράς και πόσοι «φίλοι», αλλά ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως ακόμα δεν έχει όλα τα στοιχεία ώστε να τα επεξεργαστεί. Κατά τα άλλα, συνέβησαν ορισμένα αξιοπερίεργα πράγματα τα οποία ευθύς αμέσως σας αναφέρω….
nnn
Ηταν σε καλή διάθεση, όπως προανέφερα, ο κ. Μητσοτάκης κι έτσι δεν έδωσε και τόση σημασία που ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης του μιλούσε στον… ενικό: «Να σου πω κι αυτό, Κυριάκο…» ή «να προσέξεις αυτό, Κυριάκο» ή ακόμα «άκου, Κυριάκο, κι αυτό», όταν αναφέρθηκε στο προσυνέδριο στη Χίο για το Μεταναστευτικό. Εν συνεχεία ο κ. Βαρβιτσιώτης, που είναι υπεύθυνος του κόμματος για το Μεταναστευτικό, δεν κάθισε να ακούσει και τους άλλους συναδέλφους του, αλλά έφυγε λέγοντας ότι έχει δουλειές. Απουσίαζαν οι Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, ενώ την όλη ευθύνη για τα προσυνέδρια της ΝΔ φαίνεται να την έχει αναλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης.
nnn
Το σύνθημα των δύο γαλάζιων προσυνεδρίων που ακολουθούν (το ένα στη Χίο και το άλλο στη Λάρισα) είναι, έτσι όπως το τοποθέτησε ο πρόεδρος του κόμματος, «Η Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα». Στη Λάρισα, όπου θα βρεθεί το Σάββατο, το προσυνέδριο έχει θέμα τα αγροτικά, τη φορολογία των αγροτών, τις καινοτόμες μορφές της αγροτικής οικονομίας, αλλά και τη δημόσια διοίκηση. Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν στη Λάρισα θα τεθεί και το θέμα Αχελώου, αλλά έτσι κι αλλιώς οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες είναι αποφασισμένοι να το θέσουν.