Όσοι έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό, είτε σε τραπεζικές καταθέσεις είτε σε φορολογικούς παραδείσους, δεν οφείλουν αλλά υποχρεούνται να τα επαναπατρίσουν. Η καθαρή και αυτονόητη αυτή ζωτική ανάγκη για τη χώρα και την ελληνική οικονομία δεν επιδέχεται ούτε υπεκφυγές ούτε αστερίσκους.

Το επιχείρημα περί νομιμότητας είναι σαθρό και προσχηματικό. Το σημαντικότερο είναι ότι αντιστρατεύεται την έξοδό μας από την κρίση. Εξ ου και όσοι επιχειρούν να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό δεν υποτιμούν μόνο τη νοημοσύνη μας, αλλά ταυτόχρονα επιδεικνύουν και αντικοινωνική συμπεριφορά.
Το προκλητικότερο όλων είναι ότι υπάρχουν πρόσωπα της πολιτικής που έχουν καταφύγει σε τέτοιες πράξεις. Οι δικαιολογίες τους δεν τις ακυρώνουν. Ούτε απαλλάσσουν τους ίδιους από την πολιτική και την ηθική ευθύνη τους. Αντιθέτως, είναι εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα – όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και όσοι τους ανέχονται.
Δεν νοείται σε μια χώρα που βιώνει οξεία οικονομική κρίση, αλλά και η πλειονότητα των πολιτών υπερφορολογείται, υπουργοί, βουλευτές, συγγενικά πρόσωπα πολιτικών αρχηγών να έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους -είτε από νόμιμες είτε από παράνομες δραστηριότητες- σε ξένες χώρες. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται και για υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατά τα άλλα ευαγγελίζονται την προσήλωσή τους στις αρχές και στις αξίες της Αριστεράς.
Ας το αντιληφθούν, επιτέλους, όσοι αναζητούν διάφορα τεχνάσματα και προσχήματα: Η επιλογή τους αυτή προσβάλλει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.
Το νόμιμο δεν είναι κατ’ ανάγκην και ηθικό. Αν θέλουν να καθαρίσουν το πρόσωπό τους έχουν μια επιλογή: Να επιστρέψουν τα χρήματά τους πίσω στην ελληνική οικονομία.
Την ώρα που η χώρα χρειάζεται προσέλκυση επενδύσεων για να ανασάνει είναι προκλητικό, είναι άηθες, Έλληνες -και μάλιστα πρόσωπα που ανήκουν στην πολιτική τάξη ή συνδέονται μ’ αυτή- να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων είναι εκ των ων ουκ άνευ γι’ αυτούς που διατυμπανίζουν την προσήλωσή τους στη χώρα και στους πολίτες.
Ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι Βουλευτής Λακωνίας Δημοκρατικής Συμπαράταξης