Πρέζα που μας χρειάζεται…

Γυρίσαμε λοιπόν· η Κουτσή Σαρανταποδαρούσα, ο Οδηγός και εγώ. Θάψαμε τον χρυσό αστεροειδή στον κήπο, έχει και τσάπα το γερανοφόρο, δυο λεπτών δουλειά ήταν.
l Εχω αρχίσει να μαθαίνω να χρησιμοποιώ το Επικοινωνιακό Πεδίο, να μπαίνω σε συχνότητες άλλων, να μαθαίνω τι σκέπτονται. Τις προάλλες, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έκλεισε για τέσσερις ώρες γιατί η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη: πέρα από κέντρο λαθρεμπορίας που ήταν ανέκαθεν, έγινε πλέον και κέντρο διακίνησης πρέζας, αφού όλοι οι χρήστες της περιοχής βόρεια από την Ομόνοια συγκεντρώνονται στο Green Park για να βρίσκουν τη δόση τους και οι ντίλερ επωφελούνται από το πανεπιστημιακό άσυλο για τις δοσοληψίες τους.
Μπήκα λοιπόν στο μυαλό κάποιου συμβούλου του Μαξίμου, ημερολόγιό μου· δεν ξέρω ποιου ακριβώς, στην τύχη διάλεξα τη συχνότητά του:

Μικροαστοί! Θέλ’τε ροδώνες και ρυάκια στο Πάρκο, να τρώτε παγωτό Σικάγο στο Αλσος, να πίνετε καφέ στο Green Park, να μην μπαίνουν τα πρεζόνια και οι ντίλερ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Και ποιοι νομίζετε πως είστε, μωρέ; Οι δούκες της Υόρκης ή πριγκίπισσες των Αψβούργων; Τις τελειώσαμε αυτές τις χολέρες! Δεν το πήρατε είδηση;
Τι σας φταίνε τα πρεζόνια; Το σύστημα τα κατάντησε έτσι: η ανασφάλεια, οι απογοητεύσεις, η εκμετάλλευση από το κεφάλαιο. Οι ντίλερ, πάλι, τι κακό έχουν; Νομίζετε πως αν μπορούσαν να βρουν επικερδέστερη δουλειά, δεν θα την είχαν προτιμήσει; Μαχαιρώνουν; Μα γίνονται επιθετικοί επειδή φοβούνται, τι άλλο είναι η επιθετικότητα από προληπτική κίνηση του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης που βλέπει κίνδυνο και σπεύδει να τον προλάβει; Αν δεν θέλετε να σας μαχαιρώνουν, μη σκέφτεστε αρνητικά για αυτούς: σας καταλαβαίνουν.

Πρέπει να μάθετε να ζείτε μαζί τους, άνθρωποι σαν και εσάς είναι, απλώς το σύστημα εσάς σας έκανε χειρότερους –διαμαρτυρήθηκαν ποτέ ντίλερ και χρήστες που σας βλέπουν να περνάτε με τις κυριούλες σας, τις ερωμένες και τους εραστές σας, με τα κακομαθημένα παιδάκια σας που θα τα κάνετε καθ’ ομοίωσίν σας, με τις τσάντες γεμάτες καταναλωτικές αηδίες που φουσκώνουν τον ρατσισμό σας, που τρέφουν το μίσος σας για κάθε τι διαφορετικό; Σας ανέχονται όσο μπορούν –μην το παρατραβάτε όμως!

Δεν αντέχετε να καίγονται τα Εξάρχεια, να είναι γεμάτα σκουπίδια, επιθετικές αφίσες και συνθήματα που αφρίζουν από το μίσος; Σας ενοχλεί που ακόμη υπάρχουν αποκαΐδια στην Αθήνα, που ο Απόλλων και το Αττικόν θυμίζουν τον θάνατο των τριών απεργοσπαστών; Δυστυχισμένοι… ακόμα δεν είδατε τίποτα. Θυμάστε την «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη» του Κάρπεντερ; Ε, έτσι θα την κάνουμε την Αθήνα!

Σκυλιάσατε επειδή έριξαν μια ριπή με καλάσνικοφ κατά των μπάτσων του ΠαΣοΚ –και τι έγινε δηλαδή; Ο άλλος στην Αμερική σκότωσε 26 χριστιανούς κυριακάτικα επειδή τα είχε με τα πεθερικά του –είναι πρόβλημα λοιπόν να σκοτώσεις έναν μπάτσο; Πρέπει να καταλάβουν ότι ορισμένες δουλειές είναι ντροπή, το είχε γράψει και ο μεγάλος Δημήτρης Κουφοντίνας: «τα μαντρόσκυλα των αφεντικών δεν αξίζουν τον οίκτο μας, θα τα σκοτώνουμε όταν τα βρίσκουμε μπροστά μας». Σας πείραξε που πήρε άδεια από τη φυλακή, ε; Φοβηθήκατε, κακομοίρηδες! Μη βιάζεστε, είναι νωρίς ακόμη· την ημέρα που θα ξαναπιάσει το σαρανταπεντάρι να φοβάστε.

Μικροαστοί! Θέλ’τε ροδώνες και ρυάκια στο Πάρκο, παγωτό Σικάγο στο Αλσος, καφέ στο Green Park, να παίζουν τα παιδιά σας στις κούνιες, ζευγαράκια να κάθονται στα παγκάκια –πρέζα σας χρειάζεται για να συνέλθετε, για να μπορέσετε να αντέξετε τον νέο κόσμο που έρχεται…

Σήμερα ψηφίζουμε

Κατά τα άλλα, όπως τα άφησα τα βρήκα τα πράγματα, ημερολόγιό μου: ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά νέα μάχη κατά της διαφθοράς, μάχη που απαιτεί «αρετή και τόλμη», είπε. Βεβαίως με τον Πάνο Καμμένο δίπλα του, ορντινάντσα που κουβαλά αποθέματα αρετής και τον Χρήστο-Αρη Σπίρτζη-Βελουχιώτη να κουβαλά αποθέματα τόλμης.
l Α, μην το ξεχάσω: ο Σπίρτζης-Βελουχιώτης (ή Κλάρας ή Μιζέριας ή Δηλωσίας) είναι τόσο ευχαριστημένος με τον εαυτό του από το πώς οργάνωσε τα ηλεκτρονικά εισιτήρια για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, ώστε ανακοίνωσε ότι και όλα τα διόδια των εθνικών οδών θα τα κάνει ηλεκτρονικά. Αν οι ουρές στα γκισέ του μετρό ήσαν πεντάωρες, κατ’ αναλογίαν ξηρά τροφή πέντε ημερών θα πρέπει να έχει μαζί του όποιος αποφασίζει να ταξιδέψει.
l Η νέα Μάχη Κατά της Διαφθοράς θα κρατήσει ως τις εκλογές διότι είναι το μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει η κυβέρνηση. Αφορμή κάποια Paradise Papers –επισυνάπτω στις σελίδες σου, ημερολόγιό μου, σχετικό σημερινό αφιέρωμα του «Βήματος». Τι να προσθέσω εγώ; Αυτοί τα ξέρουν καλύτερα.
Αυτό που δεν γράφουν, και πρέπει να το σημειώσω εγώ, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε απειλητικά για «ομάδα ανθρώπων» που «στα χέρια τους έχουν βρεθεί βουνά χρυσού, που αντιστοιχούν σε προϋπολογισμούς ενός κράτους».Μήπως μας είδε που φέρναμε εδώ κάτω τον χρυσό μετεωρίτη; Μήπως κάποιος μας πρόδωσε; Μήπως η Κουτσή Σαρανταποδαρούσα παίζει διπλό παιχνίδι;
Θα τα δω από αύριο αυτά: τώρα πρέπει να στρωθώ να ενημερωθώ να αποφασίσω ποιον θα ψηφίσω σήμερα για πρόεδρο της Κεντροαριστεράς. Γρήγορα, πριν κλείσουν οι κάλπες.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Γνωρίζει ο αρχικαμηλιέρης, που το παίζει ξένοιαστος, ότι also the pear has the queue behind?
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΟΥΡΟΣΚΟΠΟΣ

nnn
Σήμερα ψηφίζουμε, μην ξεχαστούμε. Τρέχουμε αλλά και ψηφίζουμε. Μια ψήφος δρόμος είναι. Ελπίζω να φτάσουμε στο τέρμα. Καλή τύχη στην Κεντροαριστερά.
ΔΕΣΠΩ ΦΡAΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Αν μετά τον Παρασκευόπουλο ζητήσει και ο Κατρούγκαλος την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, μία είναι η συμβουλή: Να αποκτήσουν όλα τα υπουργεία σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού. Τι να πρωτοκάνει ο Καρανίκας…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΜΕΝΤΟΡΑΣ
nnn
«Με την άδεια» και στον Κουφοντίνα, η αδιέξοδη πορεία της κυβέρνησης παραπέμπει κυνικά και σημασιολογικά στη λαϊκή ρήση: στου Κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Διόδωρε, οι δύο πρώτες παράγραφοι της περασμένης Κυριακής ήταν υψηλές φιλοσοφικές πτήσεις. Μην απελπίζεσαι όμως. Δεν φταίει η άτιμη κοινωνία, ούτε η δόλια η κυβέρνηση. Μη φορτώσεις και τη μελαγχολία σου στον Τσίπρα. Απλώς πρέπει να φτάνεις στα 40.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΣ, ΝΟΜΑΣ
nnn
Πάντα επίκαιρος, Διόδωρε, ο κοντοχωριανός σου Καρκαβίτσας: «Οι Ελληνες ενεργούν ως άτομα και ονειροπολούν ως έθνος». Για αυτό και πάμε κατά διαόλου.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Η Δημοκρατία δεν φοβάται τους εχθρούς της – αυτό είναι το δικό της όπλο. Καλώς, λοιπόν, καλωσόρισε τον Κουφοντίνα στην αυλή της για δύο ήμερες.
Γ.Κ., ΕΥΒΟΙΑ
nnn
Επαίρεται με κομπασμό και ομολογεί με κυνισμό τα «πλεονάσματα» και την προέλευσή τους. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και ο πολύτεκνος εκείνος που «βελτίωσε» τα οικονομικά της οικογένειάς του σκοτώνοντας τα μισά παιδιά του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
…παρακολουθώντας την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης μέσω των αποκαλύψεων από τα Paradise Papers, επιστρέφεις συνειρμικά στη ΔΕΘ του 1995… «Χτυπούν τη σύζυγό μου, τη Δήμητρα, για να χτυπήσουν εμένα» είχε δηλώσει το είδωλο του Αλέξη… Προφανώς αυτό ήταν εκτός ύλης στην αντιγραφή…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΠΕΙΡΑΙΑΣ
nnn
Αφού κατάφεραν και πέτυχαν το ταξίδι στον χωροχρόνο, γυρίζοντας τη χώρα 100 χρόνια πίσω, στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ, νομίζετε θα δυσκολευτούν να κάνουν ένα απλό μαγικό, όπως να εξαφανίσουν τις καταθέσεις; (Οχι, το Νομπέλ Φυσικής δεν τους ενδιαφέρει· για το Βραβείο Λένιν το συζητάμε.)
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ
nnn
Τέτοιες μέρες, το 1989, έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου. Μόνο στην Ελλάδα μείναμε με τα ντουβάρια…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ