ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ του «Βήματος της Κυριακής» (ο κ. Ορ. Διαμαντόπουλος) ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τον Αγιο Νεκτάριο καθώς και τον εθνομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης, για τους οποίους και έγινε αναφορά στη στήλη αυτή (28 Οκτωβρίου) για τη θερμή φιλαθλητική τους ιδιότητα. Είναι γνωστό ότι ο Χρυσόστομος (Καλαφάτης) διά λόγων και έργων παρότρυνε τους νέους να γυμνάζονται και παράλληλα ήταν πρόθυμος αρωγός του Πανιωνίου, του Απόλλωνα και των άλλων συλλόγων της Σμύρνης, από την ενθρόνιση του στη «Νύμφη της Ιωνίας» μέχρι την εξόντωσή του από τους Τσέτες (1922). Είναι, ωστόσο, λιγότερο γνωστό ότι με δική του πειστική εισήγηση στη Δημογεροντία και την Κεντρική Επιτροπή των Ελλήνων της Σμύρνης παρεχωρήθη έκταση στον άστεγο, τότε, Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο για να αποκτήσει νέο σύγχρονο στάδιο (με την πρώτη στεγασμένη κερκίδα στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο), έκταση για την οποία η Βρετανική Εταιρεία Σιδηροδρόμων πρόσφερε προς απόκτησή της το ποσό των 100.000 χρυσών στερλινών.
Η ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΗ δραστηριότητα του Νεκτάριου (Κεφάλα) αναπτύσσεται στην εποχή της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων (1894-1896) δεδομένου ότι το 1893 ευλόγησε την ίδρυση του ΓΣ Κύμης, το 1893, με την ιδιότητα του τιτουλάριου επισκόπου Πενταπόλεως. Ως ιεροκήρυκας της μητρόπολης Χαλκίδας και Καρυστίας, συχνά αναφερόταν στις αξίες του φίλαθλου πνεύματος και της γυμναστικής. Μάλιστα, συνέγραψε μια πρωτοποριακή από έναν κληρικό για τα δεδομένα της εποχής μελέτη «Περί γυμναστικής», μέρος ευρύτερου έργου του για τη μόρφωση των νέων.
Ο ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ Σύλλογος Κύμης ανήκει στην πρωτοπορία του ελληνικού αθλητισμού και αμέσως μετά το 1893 απέκτησε το πρώτο γυμναστήριό του. Ο Νεκτάριος συνέγραψε ένα σπουδαίο παιδαγωγικό και κοινωνικής ανάπτυξης κείμενο που το τιτλοφόρησε «Περί των αποτελεσμάτων της αληθούς και ψευδούς μορφώσεως». Σε μια διεισδυτική πραγματεία του για το έργο τού Νεκταρίου (2001), ο καθηγητής της Ιστορίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ι. Ευτυχιάδης καλύπτει λεπτομερώς την εν γένει αντιμετώπιση της άθλησης ως μέσου παιδαγωγικής αγωγής από τον Νεκτάριο. Και αργότερα ο Νεκτάριος, ως διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής, παράλληλα με τη σωστή διατροφή παρότρυνε τους μαθητές του να ασκούνται, θεωρούσε δε πολύ χρήσιμη την «παιδιά της ποδοσφαιρίσεως».
ΤΑ ΑΦΟΡΩΝΤΑ τη φιλαθλητική πλευρά του Αγίου Νεκταρίου αναπτύξανε και σχολιάσανε σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εργασία οι Χρ. Λάμπρου και Κ. Μουντάκης για την ίδρυση και εξέλιξη του ΓΣ Κύμης (αθλητής του οποίου ήταν κατά την εφηβική ηλικία του ο καταγόμενος από την Κύμη σπουδαίος επιστήμονας Γεώργιος Παπανικολάου, δημιουργός του Τεστ Παπ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ