Υπερβαίνει εκ των πραγμάτων τα στενά όρια μιας απλής κομματικής διαδικασίας η σημερινή ψηφοφορία για την ανάδειξη του προσώπου που θα ηγηθεί του ενιαίου δημοκρατικού Κέντρου. Παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες του αφύσικου δικομματισμού ο οποίος κυριαρχεί τα τελευταία τρία χρόνια στην πολιτική ζωή της χώρας, και ειδικά του ενός σκέλους του, του ΣΥΡΙΖΑ, να λοιδορήσει, γελοιοποιήσει, υπονομεύσει, προβοκάρει, με τελικό στόχο να την απαξιώσει εντελώς, η διαδικασία έφτασε επιτυχώς στο τέλος της. Μέσα από πλήθος αντιξοοτήτων, και μέσα από τις συμπληγάδες που όρθωσε μπροστά της ένα άθλιο σύστημα διαπλοκής πολιτικών και μέσων ενημέρωσης.
Οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας, που προσέρχονται στις κάλπες, δεν θα ολοκληρώσουν με την ψήφο τους απλώς και μόνο αυτή την επίπονη πορεία της παράταξης, αλλά επιπλέον θα νικήσουν το πολυπλόκαμο σύστημα διαπλοκής το οποίο μετήλθε όλα τα μέσα προκειμένου να τη ματαιώσει. Και θα είναι αυτή η νίκη το πρώτο μεγάλο βήμα για να μπορέσει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, η καθημαγμένη και κατακερματισμένη απο τα λάθη και τις συγκυρίες του παρελθόντος, να καταλάβει το επόμενο διάστημα τη θέση που της αξίζει στο πολιτικό στερέωμα.
Δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία για να αναλύσει κανείς το πόσο σημαντικό είναι η σημερινή ψηφοφορία να είναι μαζική. Στη γωνία περιμένει το ήδη ηττημένο από την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστημα, να πάρει τη ρεβάνς από τον τάχα μου μικρό αριθμό των μετεχόντων στην ψηφοφορία. Οι 100.000 ψηφοφόροι, ας πούμε, δεν θα συνιστούν ικανό μέγεθος νομιμοποίησης του νέου ηγέτη της παράταξης. Ενδεχομένως και οι 150.000 ή οι 200.000. Και ποιος θα το ισχυριστεί πρώτος; Το κόμμα που σήμερα κυβερνά και δεν τόλμησε να κάνει ανοικτή, καθολική ψηφοφορία να εκλέξει αρχηγό –τον εξέλεξε με λιγότερες απο 850 ψήφους σε ένα συνέδριο 1.200 κομματικών παραγόντων.
Αλλά για τον κάθε δημοκρατικό πολίτη της χώρας που προσδοκά και ελπίζει ότι ο νέος ηγέτης θα συσπειρώσει την παράταξη και θα την οδηγήσει νικηφόρα στις προσεχείς εκλογές τα νούμερα δεν θα πρέπει να έχουν την παραμικρή σημασία.
Σημασία έχει να δεσμευθούν όλοι όσοι μετέχουν της εκλογικής διαδικασίας, για την επόμενη μέρα. Να αποδεχθούν το αποτέλεσμα όποιο και να είναι, και να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση του δημοκρατικού Κέντρου, για να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από την αναπηρία του σημερινού πολιτικού συστήματος. Γιατί δυνατό Κέντρο θα σημάνει αλλαγή σελίδας και για τη χώρα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ